Συγκρατημένες είναι οι προβλέψεις του εμπορικού κόσμου για τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις που ξεκινούν σήμερα και θα ολοκληρωθούν στις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Η περιορισμένη ρευστότητα των νοικοκυριών κάνει πάνω από επτά στις δέκα επιχειρήσεις να κρατούν στάση αναμονής με μία στις τέσσερις να αναμένει ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα. Την ίδια ώρα, ικανοποιητική χαρακτηρίζουν οι έμποροι την αγοραστική κίνηση αλλά χωρίς ισόρροπη κλαδική κατανομή τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ.

Οπως αναμενόταν, οι πωλήσεις σε τρόφιμα και δώρα κατέγραψαν ισχυρότερη άνοδο από τον μέσο όρο ενώ η επισκεψιμότητα κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, με τις καλές καιρικές συνθήκες να λειτουργούν προς όφελος των εμπόρων.

Ωστόσο οι σωρευτικές πληθωριστικές πιέσεις και η συμπίεση του κέρδους είχαν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη προτίμηση των καταναλωτών στα «φθηνότερα» προϊόντα, με την αβεβαιότητα στο λιανικό εμπόριο να παραμένει, καθώς σημαντικότερες προκλήσεις, όπως το αυξημένο λειτουργικό κόστος, ο πληθωρισμός και η διαχείριση των ανατιμήσεων και η υψηλή φορολόγηση, παραμένουν για τους επαγγελματίες.

Εορταστική περίοδος

Σύμφωνα με την έρευνα κατά τη φετινή εορταστική περίοδο σχεδόν τρεις στις δέκα επιχειρήσεις σημείωσαν υψηλότερες πωλήσεις συγκριτικά με πέρυσι ενώ το 41% των επιχειρήσεων παρέμεινε στα περυσινά επίπεδα. Ωστόσο το 1/3 των επιχειρήσεων κατέγραψε χαμηλότερες πωλήσεις.

Για τις επιχειρήσεις που κατέγραψαν αύξηση των πωλήσεων, η τελευταία δεν κατανεμήθηκε ισόρροπα μεταξύ των επιμέρους κλάδων του λιανικού εμπορίου αφού κατά κύριο λόγο καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν οι επιχειρήσεις τροφίμων και άλλου λιανικού (βιβλία, παιχνίδια, κοσμήματα, αθλητικά, καλλυντικά και ανθοπωλεία), δηλαδή οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με το εορταστικό τραπέζι και τα δώρα. Παραδοσιακά, η καλύτερη περίοδος για την αγοραστική κίνηση ήταν πριν από τα Χριστούγεννα (52%), εύρημα που συνδέεται με την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Το 38% των επιχειρήσεων πραγματοποίησε προσφορές και εκπτώσεις ακόμα και κατά την εορταστική περίοδο με το 72% να προχωρούν σε εκπτώσεις που κυμάνθηκε από 11% έως 30%.

Το εύρημα αυτό σύμφωνα με την έρευνα εξηγεί, εν μέρει, ότι στις μισές (51%) κινήθηκαν περισσότερο τα πιο φθηνά εμπορεύματα, μια επιλογή που υπαγορεύτηκε από την πλευρά των καταναλωτών και από τις πληθωριστικές πιέσεις σε συνδυασμό με την ανάγκη για ανταλλαγή συμβολικών δώρων.

Προβλέψεις

Πάντως οι προκλήσεις και η περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά καθιστούν τις επιχειρήσεις επιφυλακτικές σχετικά με τις προβλέψεις των πωλήσεων για τις χειμερινές εκπτώσεις του 2024. Οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν πως οι εν λόγω πωλήσεις θα κινηθούν σε μέτρια επίπεδα, ενώ μία στις τέσσερις αναμένει επιδείνωση. Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός πως περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος (53%) έχουν πλέον τη δυνατότητα απομακρυσμένων πωλήσεων, εξέλιξη που σηματοδοτεί πως η ψηφιακή μετάβαση προχωράει.

Τέλος, αναφορικά με την αβεβαιότητα των επιχειρήσεων για τους επόμενους μήνες οι πληθωριστικές πιέσεις στα εισοδήματα, το αυξημένο κόστος προμηθευτών και η συμπίεση του περιθωρίου κέρδους για να μην περάσουν οι ανατιμήσεις εξ ολοκλήρου στην τελική τιμή αποτελούν βασικές παραμέτρους.