Στη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έχει δοθεί προεκλογικά και μετεκλογικά, για συνέχεια στην εφαρμογή της στρατηγικής υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, συμπεριλαμβανομένης της προαναγγελθείσας «ισότητας στον γάμο», επιμένουν οι στενότεροι συνεργάτες του, ρίχνοντας το βάρος στη… διαδικασία και όχι στον χρονισμό της πρωτοβουλίας.
Στο Μαξίμου κυριαρχεί η πεποίθηση ότι όσο η συζήτηση σέρνεται χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο τόσο βαραίνει το κλίμα για τις επικείμενες ρυθμίσεις ή έστω δεν βελτιώνεται η αντίληψη της κοινωνίας υπέρ του νομοθετήματος. Εξ ου και μετά την αποστροφή του Μητσοτάκη για το κάρο και το άλογο, πρωθυπουργικοί συνεργάτες θέλησαν να μαζέψουν την ερμηνεία που δόθηκε ότι το θέμα «παγώνει» μπροστά στις δεδομένες αντιδράσεις.
«Για εκτενή δημόσιο διάλογο και για επεξήγηση του κυβερνητικού σχεδίου μίλησε ο Μητσοτάκης, όχι για το χρονοδιάγραμμα» αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας. Μέλημα του Μαξίμου είναι να διαχωριστούν κρίσιμες έννοιες (όπως το δικαίωμα στην τεκνοθεσία και η αναγνώριση παιδιών που μεγαλώνουν σήμερα από ομόφυλα ζευγάρια, που θα επιδιώξει η κυβέρνηση, και το ξεχωριστό θέμα της παρένθετης μητρότητας), με την έναρξη της συζήτησης να αποτελεί αποκλειστική απόφαση του Μητσοτάκη.
Το αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο δεν πρόκειται να αποτελέσει τέτοια αφετηρία συζήτησης, ωστόσο το σχετικό βήμα ενδέχεται να έρχεται πλέον πιο κοντά. Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναμένεται άμεσα, εντός της εβδομάδας δηλαδή, δημόσια παρέμβαση του Πρωθυπουργού, με την οποία ο ίδιος εκτός απροόπτου θα δείξει την κατεύθυνση των πραγμάτων – διευκρινίζοντας και την πρόσφατη φράση του «μη βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο». Κατά τις ίδιες πηγές, η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης αναμένεται να κινηθεί γύρω από την προστασία των παιδιών, κοινώς στην ανάγκη να διορθωθούν αδικίες και να καλυφθούν κενά.
Ποιοι θα βγουν μπροστά
Ηδη συγκροτείται ατύπως η «ομάδα κρούσης» η οποία θα σηκώσει βάρος στη δημόσια συζήτηση. Σε ό,τι αφορά τα στελέχη μέσα από το Μαξίμου, προεξοφλείται ότι ενισχυμένο ρόλο θα έχουν τουλάχιστον πέντε πρόσωπα. Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος τελευταία με τις παρεμβάσεις του αναφέρεται σε μια «συμπεριληπτική κοινωνία» χωρίς αποκλεισμούς από θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα. Επιπλέον, αναμένεται να βγουν μπροστά οι τρεις υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, Θανάσης Κοντογεώργης και Παύλος Μαρινάκης, αλλά και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.
Πέραν αυτών είναι σαφές ότι θα κληθούν στο προσκήνιο υπουργοί, βουλευτές ιδίως της νεότερης γενιάς, καθώς και στελέχη της Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένης της γραμματέως της ΝΔ Μαρίας Συρεγγέλα και του διευθυντή του γραφείου Τύπου του κόμματος Νίκου Ρωμανού. Με δεδομένο ότι υπάρχουν και εντός κυβέρνησης και εντός Κοινοβουλευτικής Ομάδας διαφωνούντες και επιφυλακτικοί, βάρος θα σηκώσουν συγκεκριμένοι υπουργοί, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Γιώργος Φλωρίδης και η Σοφία Ζαχαράκη, οι οποίοι άλλωστε καλούνται να εφαρμόσουν εντός του 2024 δράσεις υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Είναι ενδεικτικά όσα αναφέρονται στους «μπλε φακέλους» των υπουργείων Παιδείας, Δικαιοσύνης και Οικογένειας κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία των παιδιών – στο πλαίσιο και της εθνικής στρατηγικής για την προαγωγή της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Τρεις πρωτοβουλίες
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν «ΤΑ ΝΕΑ», υπάρχουν οι εξής πρωτοβουλίες στα σκαριά:
Πρώτον, με στόχο την «ενίσχυση της ασφάλειας στο σχολικό περιβάλλον» το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει επιμορφωτικό πρόγραμμα (με υλικό για τους εκπαιδευτικούς) για την πρόληψη της βίας με ρητή αναφορά μεταξύ άλλων στην ομοφοβία και την τρανσοφοβία, καθώς και στη διαχείριση ζητημάτων σεξουαλικού προσανατολισμού με διασαφήνιση της ΛΟΑΤΚΙ+ ορολογίας κ.λπ.
Δεύτερον, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει υπό την εποπτεία του συνολικά στο σχέδιο δράσης για τα παιδιά, ετοιμάζοντας και ιστοσελίδα με ενημερωτικό υλικό για τα δικαιώματά τους.
Τρίτον, το υπουργείο Οικογένειας επεξεργάζεται την εκπόνηση ενός συνοπτικού οδηγού για τα δικαιώματα του παιδιού και των οικογενειών τους, ο οποίος όμως θα έχει πολλαπλές θεματικές, όπως «ΛΟΑΤΚΙ», «αναπηρία», «φιλική δικαιοσύνη» κ.λπ.