Η απόφαση του Σαρλ Μισέλ να κατέβει στην ευρωεκλογές με τους βέλγους Φιλελεύθερους για να διεκδικήσει μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιουργεί μια δεδομένη συνθήκη: η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μένει κενή και θα πρέπει να καλυφθεί, ώστε να μην καταλήξει να προεδρεύει ο Βίκτορ Ορμπαν. Οι μεγάλες θέσεις της ΕΕ, βέβαια, προκύπτουν πάντα από συμφωνία-«πακέτο», άρα αυτή η διαπραγμάτευση αναμένεται σκληρή: ο Μισέλ είναι εκτός, όμως οι πληροφορίες θέλουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ανακοινώνει τον Μάρτιο την πρόθεσή της να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν.
Σοσιαλ-ονοματολογία
Το πρόβλημα με τα «πακέτα» έρχεται όταν αυτοί με τους οποίους πρέπει να διαπραγματευτείς δεν είναι του γούστου σου – και οι τελευταίες έρευνες πανευρωπαϊκά δείχνουν την ευρωομάδα των ακροδεξιών να δυναμώνει δυσανάλογα. Αναλόγως και τους συσχετισμούς που θα προκύψουν, πάντως, δεν είναι λίγα τα ονόματα και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που ενδεχομένως να ήθελαν να μπουν στο «πακέτο» για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: ο Αντόνιο Κόστα (με εμπόδιο την παραίτησή του λόγω δίωξης), δύο νυν πρωθυπουργοί (η Μέτε Φεντέρικσεν από τη Δανία και ο Πέδρο Σάντσεθ από την Ισπανία), ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, αλλά και ο (ανεξάρτητος τεχνοκράτης μεν, αγαπητός πέραν της Κεντροαριστεράς δε) Μάριο Ντράγκι έχουν ακουστεί ως πιθανοί διεκδικητές.
Συμβολικές παρεμβάσεις
Ο Διονύσης Τεμπονέρας «παίζει» εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ με συμβολικές παρεμβάσεις. Ποστάροντας μια αφίσα για τα 33 χρόνια από τη δολοφονία του πατέρα του Νίκου, που συνεχίζει να είναι σύνθημα, δίνει στίγμα κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων – η σχετική συγκέντρωση ετοιμάζεται σήμερα στα Σχολεία Τεμπονέρα στην Πάτρα. Ο Τεμπονέρας διεκδικεί την αριστερή πλευρά που έχει παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα ξεκάθαρα στραμμένο στην επόμενη μέρα. Ή ακόμα και στη λίστα με τους ευρωβουλευτές του κόμματος. Σε περίπτωση που επιλέξει αυτόν τον δρόμο, πάντως, σχετικό μοντέλο υπάρχει, το οποίο μάλιστα εφαρμόστηκε σε έτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.
Ζυγαριά
Τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών βαραίνουν το κλίμα και στην αντιπολίτευση – μην περιμένει κανείς πως δεν θα υπάρξουν μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες που θα χάσουν κάποιους βουλευτές που δεν θα μπουν στην Ολομέλεια σε περίπτωση που αποφασιστεί οι ΚΟ να πάνε «κατά συνείδηση». Οι πιο ψύχραιμοι όμως θεωρούν πως δεν θα είναι πολλοί εκείνοι που θα ασχοληθούν με τις δικές τους απώλειες: «Μα τόσοι βουλευτές της ΝΔ έχουν πρόβλημα, με εμάς θα ασχοληθούν;» αναρωτήθηκε (θετικός στις αλλαγές) βουλευτής της αντιπολίτευσης σε συνομιλητές του. Και στους πολλούς και στους λίγους, πάντως, εξίσου φαίνονται οι διαφοροποιήσεις.
Απορία: Ποιος περιφερειάρχης εντάχθηκε στη σεναριολογία περί ευρωπαίων επιτρόπων; Βοήθεια: έχει μαλτέζους φίλους σε υψηλές θέσεις