Πρέπει να έχει πέσει κάποιος… περονόσπορος ανασχηματισμού. Και «χτύπησε» και την Κύπρο, όπου ανακοινώθηκαν χθες αλλαγές από τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη σε κρίσιμα υπουργεία, ανάμεσά τους και σε αυτά της Δημόσιας Τάξης και της Υγείας που, συμπτωματικώς, άλλαξαν ηγεσίες και στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Σημειώνω δυο αλλαγές που έχουν τη σημασία τους. Η πρώτη είναι η αλλαγή επικεφαλής του υπουργείου Αμυνας, το οποίο αναλαμβάνει πλέον ο Βασίλης Πάλμας. Για τον οποίο αξίζει να θυμίσω ότι ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη κι εκ των προσώπων της προηγούμενης κυβέρνησης που στήριξαν ενεργά και προώθησαν την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη…
Παράλληλα, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων αναλαμβάνει η στενή συνεργάτις του προέδρου, νομικός και πρώην διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, Μαριλένα Ραουνά. Διόλου τυχαίες επιλογές σε θέσεις που αγγίζουν τον «σκληρό» πυρήνα των ανοιχτών θεμάτων της Λευκωσίας, της διεθνοποίησης του Κυπριακού και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Θυμίζω, άλλωστε, ότι το Κυπριακό παραμένει σε αδιέξοδο, παρά τα διάφορα θετικά (θεωρητικώς) σήματα. Κι όσο το αίσθημα αδιεξόδου δεν υποχωρεί, τόσο φουντώνει η απαισιοδοξία…
Οι ΗΠΑ συνιστούν λύση
Μιλώντας, μάλιστα, γι’ αυτά, να επισημάνω ότι χθες έσπευσε και η Ουάσιγκτον να εκφράσει τη μεγάλη της ικανοποίηση για τον διορισμό της πρώην κολομβιανής υπουργού Εξωτερικών Μαρίας Ανχελα Ολγκίν Κουέγιαρ στη θέση της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό. Και μάλιστα η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκτός του ότι καθιστά απολύτως σαφές ότι στηρίζει το ενδεχόμενο επανέναρξης του διαλόγου, χρησιμοποιεί και τόνο επείγοντος, σχολιάζοντας ότι «αυτός ο διορισμός έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, στην οποία η άμεση και διαρκής προσπάθεια επίλυσης και συζήτησης είναι απαραίτητη για το μέλλον όλων των Κυπρίων». Πιο σαφείς δεν μπορούσαν να γίνουν…
Μεσολάβηση της ΕΕ για Μπελέρη
Διατεθειμένο να συμβάλει στην προσπάθεια επίλυσης του «διμερούς» (όπως το χαρακτήρισε) ζητήματος του Φρέντι Μπελέρη δηλώνει το Βέλγιο, με την ιδιότητα της προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, δήλωσε χθες η βελγίδα υπουργός Εξωτερικών Χάτζα Λαμπίμπ, απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριάς μας στις Βρυξέλλες Μαρίας Βασιλείου. Οπως αποκάλυψε η (αλγερινής καταγωγής, σημειώνω) υπουργός, προγραμματίζει να επισκεφθεί την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία το επόμενο διάστημα, μιας κι έχει θέσει πολύ υψηλά στην ατζέντα της την ευρωπαϊκή διεύρυνση. Η Λαμπίμπ φιλοδοξεί μάλιστα να ολοκληρωθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών της Ουκρανίας και της Γεωργίας τον Μάρτιο. Εφόσον, βέβαια, αποφασίσει να μη βάλει νέα εμπόδια και πολιτικούς εκβιασμούς ο Ορμπαν…
Στοιχήματα και αναμνήσεις
Για να γυρίσουμε όμως στα δικά μας, μία από τις εκκρεμότητες του Ιανουαρίου είναι, ως γνωστόν, η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ. Οι πληροφορίες μου λένε ότι οι πρώτες έχουν κλειδώσει εδώ και μέρες. Και ότι μάλλον κάποιοι θα χάσουν τα στοιχήματα που έβαζαν υπέρ συγκεκριμένων προσώπων… Ιδωμεν. Με την επαναφορά, όμως, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (με όλη την ομάδα των προσωπικών συνεργατών του) όλο το ενδιαφέρον στρέφεται εκεί.
Οι κεραίες μου, λοιπόν, καταγράφουν αναστάτωση πέριξ της Κατεχάκη από όσους τον είδαν να καταφθάνει φουριόζος. Διότι φοβούνται ότι θα επαναληφθεί η ιστορία του 2001, τότε που ο Χρυσοχοΐδης αποφάσισε ριζικές αλλαγές κι έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις «συντηρητικές προσεγγίσεις» και την επετηρίδα, επιλέγοντας για αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. τον υποστράτηγο, τότε, Φώτη Νασιάκο.
Οργανώνεται η Νέα Αριστερά
Επιθετικά υποδέχθηκε την πρεμιέρα τής νέας κοινοβουλευτικής σεζόν η Νέα Αριστερά, με τον επικεφαλής της ΚΟ Αλέξη Χαρίτση να καταθέτει χθες επίκαιρη ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Θεσσαλία και τις ζημιές που υπέστη από τις πλημμύρες. Κοινώς, με τη νέα ιδιότητά του ο Χαρίτσης κάλεσε επισήμως τον Πρωθυπουργό σε κοινοβουλευτική μονομαχία (την οποία κι εγώ θα περιμένω με αγωνία, φυσικά). Γενικώς το πράγμα έχει αρχίσει να παίρνει μπρος στο νέο κόμμα. Ανακοίνωσαν μάλιστα και μια πανελλαδική συνεδρίαση στελεχών, στις 12 και 13 Ιανουαρίου, προκειμένου να αρχίσουν να συγκροτούνται οργανωτικά και να ετοιμάζονται για την ιδρυτική συνδιάσκεψη και τη διακήρυξή τους. Με το καλό.