Για να μην υπάρχουν απορίες για το τι πιστεύει η κυβέρνηση για τα όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο ας δούμε προσεκτικά τι είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Υστερα από ένα γενικό μπλα μπλα περί μέτρων που πάρθηκαν και τηρούνται ο Μαρινάκης είπε τα εξής: «Υπάρχει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Δεν μπορεί να υπάρχει μια σχέση μεταξύ της κυβέρνησης και μιας διαιτητικής απόφασης.
Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρεμβαίνει σε τέτοια ζητήματα. Αλίμονο εάν μπορούσε. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς μια διαιτητική απόφαση να συνδέεται με την κυβέρνηση ή τον πρωθυπουργό. Πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται με τον επαγγελματικό αθλητισμό να αποφεύγουν δηλώσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε άσχημα –στη συνέχεια– γεγονότα. Τις λεγόμενες και εμπρηστικές δηλώσεις».
Νομίζω ότι πιο σαφής δεν μπορούσε να γίνει: το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι οι δηλώσεις. Ολα τα άλλα είναι υπερβολές που ακούστηκαν εξαιτίας μιας διαιτητικής απόφασης. Για τον Μαρινάκη δεν υπήρχε μια κακή διαιτησία στο Ολυμπιακός – ΑΕΚ (1-2) αλλά μια κακή απόφαση: ούτε καν δύο. Δεν υπάρχει καμία κακή διαιτησία. Μόνο αδικαιολόγητα παράπονα από τον Ολυμπιακό.
Ενταση
Τι γεννάει την ένταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Πιο πολύ και από τις διαιτητικές αποφάσεις η περιρρέουσα κακοπιστία. Τι δημιουργεί την περιρρέουσα κακοπιστία; Η βεβαιότητα ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχει διαφθορά που συγκαλύπτεται. Το ότι το καταγγέλλει αυτό ο Ολυμπιακός είναι μάλλον δευτερεύον: το ότι το παραδέχονται λειτουργοί της κυβέρνησης έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Κυρίως γιατί δείχνει ότι κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο του Μεγάρου Μαξίμου που μας κυβερνάει. Διότι δείχνει πως οι άνθρωποι έχουν χάσει την μπάλα. Δεν συμφωνούν ούτε μεταξύ τους!
Τι λένε
Τα έχω ήδη γράψει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» πριν από ένα μήνα, αλλά τα ξαναγράφω γιατί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το Σάββατο πάει για καφέ στη Βαλαωρίτου και δεν διαβάζει εφημερίδες – ο Πρωθυπουργός μας αμφιβάλλω αν το κάνει ποτέ. Την 1η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους έγινε ο απολογισμός της επιτροπής ΕΠΑΘΛΑ που συγκροτήθηκε για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στα σπορ από το υφυπουργείο Αθλητισμού πριν ένα χρόνο. Στη σχετική εκδήλωση, ο ΓΓΑ και πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε ότι εντός του 2023 η ΕΠΑΘΛΑ εξέδωσε πορίσματα για 40 υποθέσεις διαφθοράς και εννέα εξ αυτών προχώρησαν για περαιτέρω διερεύνηση. Παραδέχτηκε ότι δέχτηκε συνολικά 105 αναφορές από διάφορες πηγές που αφορούσαν ζητήματα διαφθοράς σε 14 αθλήματα. Δεν μας είπε με ποια κριτήρια 60 και πλέον καταγγελίες πήγαν στην άκρη, αλλά και 40 υποθέσεις δεν είναι λίγες.
Ακολούθως πήρε τον λόγο ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, αθλητικός εισαγγελέας τοποθετημένος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος συνεχάρη την ΕΠΑΘΛΑ για τις προσπάθειές της για τον εντοπισμό χειραγωγημένων αγώνων και αποκάλυψε ότι εντός του 2024 αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε υπό εξέλιξη υποθέσεις, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα σταματήσει το φαινόμενο να εξακολουθούμε να βλέπουμε στον αθλητισμό ανθρώπους που και στο παρελθόν τούς είχαν ασκηθεί διώξεις. Ο αθλητικός εισαγγελέας με αυτή την τελευταία επισήμανση έκανε σαφές πως αναφέρεται σε ανθρώπους του ποδοσφαίρου: διώξεις σε άλλα σπορ δεν έχουν γίνει.
Τέλος – και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες – ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης είπε πως «η κυβέρνηση έχει ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση να ασχοληθεί με την καταστροφή της ουσίας του αθλητισμού, γιατί όταν κυριαρχεί η νόθευση αυτός αντί να δώσει μεγάλη χαρά, μετατρέπεται σε μεγάλη πίκρα». Αυτά ειπώθηκαν πριν από τη μια διαιτητική απόφαση για την οποία μιλά ο Μαρινάκης. Αλλά μάλλον στο Μαξίμου δεν άκουσαν τίποτα. Οπως πιθανότατα δεν έχουν ακούσει πως η κρατική ΕΡΤ όχι μόνο δεν ανανέωσε εξαιτίας αυτής της έρευνας το συμβόλαιό της με τις ομάδες της Σουπερλίγκ2, αλλά δεν τους πλήρωσε και τις τελευταίες δόσεις του περσινού!
Μελέτη
Πάμε παρακάτω. Η κυβέρνηση αυτή δύο χρόνια πριν, μετά από μια υπογραφή συνεργασίας με την UEFA, έφερε στην Ελλάδα ένα πλήρη οδηγό μεταρρυθμίσεων της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, την περίφημη Ολιστική Μελέτη, που πετάχτηκε στον πρώτο διαθέσιμο κάλαθο αχρήστων καθώς ούτε η επιλογή του CEO της ομοσπονδίας δεν έγινε όπως προβλέπεται. Νιώθει ο Μαρινάκης ότι υπάρχει κυβερνητική ευθύνη για αυτό ή το υπέγραψαν το μνημόνιο γιατί o Τσέφεριν δεν ξέρει τάβλι και δεν ήξεραν πώς να περάσουν την ώρα τους; Γνωρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι οι απλήρωτοι σήμερα διαιτητές τελούν υπό ομηρία (κι ενώ οι ΠΑΕ έχουν καταβάλει τα χρήματα για τις αμοιβές τους…) από μια δράκα παραγόντων που κάνουν ό,τι γουστάρουν; Κι ας πούμε ότι αυτό την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει.
Το ότι χρηματοδοτούνται, με χρήματα του έλληνα φορολογούμενου, ποδοσφαιρικές ενώσεις με σκοπό να βάλουν φωτοβολταϊκά στα γήπεδά τους (!) το έχει ακούσει; Και δεν είναι παράξενο ότι μετά την απόλυτη έλλειψη ελέγχων, φτάσαμε επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στην πριμοδότηση όλων αυτών των «περίεργων», που έλεγε και μια ψυχή κάποτε;
Ρεκόρ
Ο Μαρινάκης μιλάει για μια διαιτητική απόφαση σε ένα ματς. Θα ήταν προτιμότερο να μας εξηγήσει πως η Υψηλή Αριστοκρατία του Μαξίμου, που πέρσι μας ειδοποιούσε με non paper πανηγυρίζοντας ότι εξασφάλισε για το ντέρμπι ΠΑΟ – Ολυμπιακός τον ισπανό διαιτητή Κάρλος Ντελ Θέρο Γκράντε, φέτος δεν νοιάζεται για το ότι στο ΑΕΚ – Ολυμπιακός της Κυριακής ήρθε ένας Σλοβάκος που δεν είναι καν διεθνής! Τι άλλαξε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης;
Ηταν ή δεν ήταν υπουργός της κυβέρνησης αυτής ο Λευτέρης Αυγενάκης, όταν το 2022 δήλωνε πως εκπρόσωποι της εταιρείας Sportradar τον ενημέρωσαν ότι για την περίοδο 2011-22 «το ελληνικό ποδόσφαιρο κατέχει την πρώτη θέση σε όλο τον κόσμο σε αγώνες που θεωρούνται ύποπτοι προς χειραγώγηση με τουλάχιστον 350 ματς» – πράγμα για το οποίο ενημέρωσαν και τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο, που συμφωνεί πάντως με το Μαξίμου πως το πρόβλημα του ποδοσφαίρου είναι οι δηλώσεις και όχι αν στήνονται ματς. Ηταν ή δεν ήταν μέλος της κυβέρνησης αυτής (τότε υπουργός Αθλητισμού και μέχρι πρότινος υπουργός Προστασίας του Πολίτη) ο Γιάννης Οικονόμου που στη συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν είπε τον περασμένο Αύγουστο ότι «τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική διαιτησία δημιουργούν βία καθότι λειτουργούν και συσσωρευτικά»;
Προσεχώς
Εχει κάθε δικαίωμα η κυβέρνηση να ακολουθεί όποια πολιτική θέλει και για το ποδόσφαιρο. Αλλά δεν έχει δικαίωμα καμία κυβέρνηση με τη στάση της να επιτρέπει να προκύπτουν συνεχώς υποψίες που δηλητηριάζουν το ποδόσφαιρο. Θα τα πούμε για αυτές προσεχώς.