Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και παραμένει στην Αριστερά, είναι δεδομένο και ενδιαφέρον ότι έχει ανοίξει μια εσωκομματική συζήτηση για την ευρωπαϊκή οικογένειά του. Αναφέρομαι, βεβαίως, στην πρόταση για μεταγραφή του ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωομάδα της Αριστεράς στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, την οποία πρότειναν ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ραγκούσης κι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο τελευταίος μάλιστα το πήγε και βαθύτερα ταυτοτικά, σχολιάζοντας πως «ήταν άλλες οι ανάγκες της εποχής των Μνημονίων, που τότε υπήρξε έδαφος για τη ριζοσπαστική Αριστερά» κι ότι «τώρα το έδαφος που θα κερδηθούν οι μάχες είναι αυτό της Κεντροαριστεράς». Το θέμα έσπευσαν να κλείσουν τόσο η Δώρα Αυγέρη όσο κι ο Γιώργος Βασιλειάδης. Αμφότεροι τόνισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας της Αριστεράς και δεν τίθεται θέμα μεταγραφής. Ο δεύτερος, ωστόσο, είπε πως το μείζον είναι να επιδιωχθεί «κοινός βηματισμός» με τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές (χωρίς να αναφερθεί, πάντως, στο ΠΑΣΟΚ). Σας βεβαιώ ωστόσο ότι, εφόσον η συζήτηση άνοιξε στο εσωτερικό του κόμματος, το ταυτοτικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο πως θα απασχολήσει και το επόμενο συνέδριο, το πρώτο της προεδρίας Κασσελάκη

Παραίτηση – έκπληξη

Στο μεταξύ, σαν έκπληξη μας έσκασε χθες ότι εδώ και τρεις εβδομάδες έχει παραιτηθεί η Αθηνά Λινού από τη θέση της επικεφαλής του Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ούτε η παραίτηση ανακοινώθηκε ούτε η αντικατάστασή της. Κι άρχισαν, όπως είναι λογικό, να ακούγονται διάφορα σενάρια για τους λόγους. Είναι γεγονός ότι η Λινού είναι μια περίπτωση βουλευτή με αυτόνομη στάση. Εχει, για παράδειγμα, δικούς της προβληματισμούς, διαφορετικούς από την κεντρική κομματική γραμμή, για το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων και τη δυνατότητα απόκτησης παιδιού με παρένθετη μητέρα από ομόφυλα ζευγάρια. Τονίζω, ωστόσο, πως δεν προκύπτει ότι παραιτήθηκε εξαιτίας διαφωνιών αλλά για λόγους προσωπικούς.

Σύννεφα με Καλπαδάκη

Να πω επίσης πως πληροφοριοδότες μου μού μεταφέρουν πως υπάρχουν σύννεφα στη συνεργασία του Στέφανου Κασσελάκη με τον διπλωματικό σύμβουλό του («κληρονομιά» από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα) Βαγγέλη Καλπαδάκη. Τα οποία πύκνωσαν ειδικά μετά και την επίσκεψη στο Φανάρι που οργάνωσε ο δεύτερος.

Η τριχοτόμηση

των γαλάζιων

Σπασμένη όχι στα δύο αλλά στα τρία είναι η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, εν αναμονή των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επέκταση του γάμου και της τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια. Διότι εκτός από όσους εκφράζονται ξεκάθαρα θετικά και ξεκάθαρα αρνητικά υπάρχουν και αυτοί που αποφεύγουν να αποφανθούν και συνεχίζουν στα πηγαδάκια να δηλώνουν προβληματισμένοι. Το μεγάλο αγκάθι όμως είναι η στάση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Διότι κι αυτοί στα τρία χωρίζονται. Εκτός από τον Μάκη Βορίδη, που έχει ξεκαθαρίσει την κάθετα αρνητική του θέση, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε υφυπουργοί, διαφόρων κομματικών… ρευμάτων, που δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια διότι τείνουν, για πολιτικούς ή ιδεολογικούς λόγους, προς τη διαφωνία. Ενώ καθίσταται σαφές πως τυχόν καταψήφιση θα τους οδηγήσει εκτός, αφού πολιτικά αλλά και συνταγματικά η κυβέρνηση νοείται ως ενιαίο σώμα. Το «φωτογράφισε» ο Παύλος Μαρινάκης και έκανε ακόμη πιο σαφές χθες και ο Δημήτρης Καιρίδης, σχολιάζοντας πως «δεν νοείται να υπάρχει μια μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία και να παραμένει κάποιος υπουργός την ώρα που διαφωνεί». Είναι πάντως πολλοί οι υπουργοί και τα πρωτοκλασάτα στελέχη που συμφωνούν και θα βγουν μπροστά τις επόμενες ημέρες να στηρίξουν. Η Ντόρα Μπακογιάννη, που έχει ήδη τοποθετηθεί, όπως και η Σοφία Ζαχαράκη, η Νίκη Κεραμέως, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Κωστής Χατζηδάκης κ.ά.

Φάουλ

Ούτε ως πολλή κακή αίσθηση του χιούμορ μπορώ να εκλάβω την ακραία αποστροφή χθες του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλου, που, ως μέλος της εξεταστικής για τα Τέμπη, περιέγραψε την επιτροπή ως γουρλίδικη αφού από το «έργο» της υπουργοποιήθηκαν δύο μέλη της, η Ιωάννα Λυτρίβη και ο Ανδρέας Νικολακόπουλος. Και προφανώς δικαιολογημένη τη βλέπω την οργή μερίδας οικογενειών των θυμάτων του δυστυχήματος για την απαράδεκτη αυτή διατύπωση.

Καταγγελίες Μενέντεζ

Λάβρος κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν χθες ο Μπομπ Μενέντεζ μιλώντας στη Γερουσία, όπου κατήγγειλε πως οι κατηγορίες για διαφθορά που του έχουν απαγγελθεί είναι απόπειρα πολιτικής εξόντωσής του. Με σκοπό, όπως είπε συγκεκριμένα, να οριστικοποιηθεί η συμφωνία πώλησης των F-16 στην Τουρκία (την οποία, θυμίζω, ο ίδιος μπλόκαρε) και να διευκολυνθεί μια φιλική στροφή του Λευκού Οίκου προς την Κούβα. Αφορμή του ξεσπάσματός του ήταν η επέκταση του κατηγορητηρίου από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς που τον κατηγορούν ότι δωροδοκήθηκε με δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να βοηθήσει την κυβέρνηση του Κατάρ.