Στο ευρύ κοινό, ακόμα και στους στρατιωτικούς κύκλους οι πληροφορίες έφταναν, κατά καιρούς, με το σταγονόμετρο. Για τους γνώστες όμως των Ισραηλινών υπηρεσιών, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία καθώς όσο είχαν καταφέρει να μάθουν γι’ αυτή, θα προκαλούσαν δέος ακόμα μεγαλύτερο και από τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ: Την ειδική μονάδα al-Radwan (αλ-Ραντβάν).
Μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Reza Mousavi στη Δαμασκό στις 25 Δεκεμβρίου και του υπ’ αριθμόν δύο της Χαμάς Σάλεχ Αλ Αρούρι στη Βηρυτό στις 2 Ιανουαρίου, οι Ισραηλινοί εκτέλεσαν ένα από τα σημαντικότερα μέλη της Χεζμπολάχ τη Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου, τον Wissam Tawil.
Η επίθεση σημειώθηκε στο Khirbet Selm, μια πόλη στον νότιο Λίβανο 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ. Άγνωστος στο ευρύ κοινό, ο Wissam Tawil ήταν ένας από τους πιο έμπειρους ηγέτες της άκρως μυστικής μονάδας αλ-Ραντβάν.
Λίγες μέρες πριν την δολοφονία, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάτσι Χανέγκμπι δήλωσε στα ισραηλινά ΜΜΕ ότι η χώρα «δεν μπορεί πλέον να δεχτεί τη μοναδα Radwan να κατσικώνεται στα σύνορα». Ενώ μέχρι πρόσφατα οι Ισραηλινοί επιτελικοί αντιμετώπιζαν τη μονάδα ως μια διαχειρήσιμη απειλή πλέον το βλέπουν ως κάτι πιο σοβαρό και μάλλον… δικαιολογημένα.
Γιατί όμως η al-Radwan είναι τόσο επίφοβη για τους Ισραηλινούς;
Εάν η μυστικότητα προοικονομεί την σοβαρότητα του κινδύνου που επιφυλάσσεται, τότε η συγκεκριμένη μονάδα δικαιούται να θεωρείται τρομακτική.
Αφανής για πολλά χρόνια
Μέχρι τον Απρίλιο του 2008, η ειδική μονάδα ονομάζονταν «Δύναμη Ταχείας Επέμβασης» ή «Μονάδα Επέμβασης», αλλά μετά την δολοφονία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Χεζμπολάχ, του εμβληματικού Imad Mughniyeh, αποφασίστηκε να πάρει το όνομα το επιχειρησιακό όνομα του Mughniyeh-«Hajj Radwan», (Σύνταγμα αλ-Χατζ Ραντβάν).
Πρώτη φορά που ήρθαν στο φως πληροφορίες για την επίλεκτη μονάδα ήταν το 2014, κατά τη διάρκεια των τελετών Ασούρα στη γειτονιά Dahiya της Βηρυτού, όταν μέλη της ήταν μέρος του αποσπάσματος που συνόδευε την εκδήλωση. Φορούσαν μαύρες στολές, κράνη, μπαλακλάβες και σκούρα γυαλιά που έκρυβαν τα χαρακτηριστικά τους και ήταν οπλισμένοι με τυφέκια εφόδου τυπικά των μονάδων καταδρομών.
Σχεδόν μια δεκαετία μετά, την άνοιξη του 2023, συμμετείχαν σε δημόσιες στρατιωτικές ασκήσεις τη Χεζμπολάχ, παρουσιάζοντας ένα εκτεταμένο στρατιωτικό οπλοστάσιο κάνοντας ουσιαστικά προσομοίωση μιας διείσδυσης σε ισραηλινό έδαφος.
Το μεγάλο βάπτισμα του πυρός, το έλαβαν στον συριακό εμφύλιο πόλεμο από το 2015-2016 υποστηρίζοντας την κυβέρνηση του Άσαντ. Οι άνδρες έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη νίκη των μαχών al-Qusayr και al-Qalamoun.
«Η σημαντική εμπλοκή της μονάδας Radwan σε μάχες στο συριακό έδαφος κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου έχει αυξήσει την ποιότητα και την ικανότητα της λειτουργίας της μονάδας γενικά ως επιθετικής δύναμης και την ποιότητα και την ικανότητα των δυνατοτήτων των μαχητών της ειδικότερα» αναφέρει η γεωπολιτική ισραηλινή δεξαμενή σκέψης Alma Research and Education Center (Alma), η οποία έχει ασχοληθεί ειδικά με τη μονάδα.
Εξοντωτική εκπαίδευση με… ψυχολογική υποστήριξη
Σύμφωνα, με τις μέχρι σήμερα γνωστές πληροφορίες η μόναδα αριθμεί περίπου 2.500 μαχητές. Ο συνδυασμός όμως της εκπαίδευσης και της αποφασιστικότητας αυτή της μόνδας την καθιστά ικανή να δεσμεύει πολλές χιλιάδες στρατιώτες και πόρους και αυτό είναι που φοβούνται οι Ισραηλινοί επιτελικοί.
Πέραν, όμως των όπλων της, o διευθυντής του Alma, Tal Be’eri τονίζει την εκπαίδευση που προσδίδει τρομερά μαχητικά χαρίσματα στους στρατιώτες της που εκπαιδεύονται από το σιιτικό μαχητικό κίνημα Sabireen. «Η Χεζμπολάχ είναι ικανή να εξοπλίσει την αλ-Χατζ Ραντβάν με οποιοδήποτε όπλο ή οπλικό σύστημα στην αγορά», δίχως όμως να μπορεί να επιβεβαιωθεί εάν όλα τα όπλα που παρουσιάζονται στην τελευταία τους άσκηση ανήκουν σε αυτούς.
Για να ενταχτεί κανείς, πρέπει να περάσει από από μια εξοντωτκή διαδικασία επιλογής. Μετά την αξιολόγηση ξεκινά η επίπονη εκπαίδευση, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκπαίδευση ελεύθερων σκοπευτών, αντιαρματικό πόλεμο, μάχη σώμα με σώμα, εκπαίδευση εκρηκτικών, επιχειρησιακή οδήγηση με μοτοσικλέτες και «γουρούνες».
Οι μαχητές της περνάνε από ειδικό «σχολείο αιχμαλωσίας», δηλαδή πώς να συμπεριφέρονται αν πιαστούν αιχμάλωτοι από τους Ισραηλινούς. Εκπαιδεύονται παράλληλα και στην χρήση drones ώστε να μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες.
Φυσικά από την εξοντωτική εκπαίδευση δεν θα μπορούσε να λείπει και η διατήρηση μιας τέλειας φυσικής κατάστασης, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, η αναρρίχηση σε ορεινά σημεία, και εξοικείωση με τρομοκρατικά χτυπήματα, σύμφωνα με το ALMA.
Για να κερδίσει ένας υποψήφιος την ιδιότητα μέλους της ομάδας οφείλει παράλληλα με τις φυσικές ικανότητες να διατηρεί και πνευματικά χαρίσματα, διατηρώντας απόλυτη πίστη στην οργάνωση. Στα τεστ αντοχής, οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε μακροχρόνιες και επίπονες ασκήσεις καταβάλοντας τεράστια διανοητική προσπάθεια καθώς υποβάλονται σε εξετάσεις για την ψυχολογική τους ικανότητα σε μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.
Σύμφωνα με το ALMA μάλιστα, στους μαχητές παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη μέσα από τρεις μονάδες ψυχολογικής φροντίδας στον νότιο Λίβανο, καθώς πολλοί μαχητές πάσχουν από μετατραυματικό στρες λόγω του πολέμου στη Συρία.
Στόχος της μονάδας… επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου
Έχοντας η Χεζμπολάχ στο οπλοστάσιό της 2.500 μαχητές κομάντο έτοιμους για όλα, το Τελ Αβίβ ανησυχεί ιδιαίτερα για τους στρατηγικούς στόχους της μονάδας.
«Μέχρι τώρα, η δύναμη Radwan χρησιμοποιούταν ως ένας τύπος προηγμένου πεζικού. Αλλά μετά από κοινές επιχειρησιακές εμπειρίες στη Συρία [με τους Ρώσους], μπορεί να μετατραπεί σε έναν τύπο δύναμης κομάντο όχι μόνο για την υποστήριξη της συνολικής πολεμικής προσπάθειας, αλλά για τη δημιουργία ουσιαστικών επιχειρησιακών αποτελεσμάτων [εναντίον του Ισραήλ]», υποστηρίζει ο Ντίμα Αντάμσκι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ράιχμαν.
Η εκπαίδευση μαρτυρά και της χρησιμότητά τους, καθώς οι εξαιρετικές μαχητικές τους ικανότητες οφείλονται εν πολλοίς στο γεγονός ότι κάθε κάθε υπομονάδα ανέρχεται σε 7-10 μαχητές που εδρεύουν σε σιιτικά χωριά του Λιβάνου, τα οποία λειτουργούν ως λογισμικά σημεία αναφοράς για διμοιρίες. Διμοιρίες βρίσκονται σε φρουρά κοντά σε χωριά, με πυρομαχικά και εφόδια που παρέχουν αυτάρκεια για έκτακτες ανάγκες. Ενώ φρουρούν κοντά σε φιλικά χωριά, οι μαχητές βρίσκονται μακριά από τον άμαχο πληθυσμό. Έτσι σύμφωνα με τους Ισραηλινούς ειδικούς, αυτή η οργάνωση επιτρέπει στους διοικητές των τμημάτων να λειτουργούν με σημαντική τακτική αυτονομία, χωρίς να εξαρτώνται από εξωτερική (και ανασφαλή) υλικοτεχνική βοήθεια.
Γι’ αυτό και ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραηλινού στρατού ε.α. στρατηγός Ταμίρ Χαϊμάν πιστεύει ότι η μόναδα αυτή «είναι αφοσιωμένη στο να αναπαράγει όσα συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου στο νότο του Ισραήλ στο βορρά» γεγονός που καθιστά για τον ίδιο απαράδεκτο να επιτρέπει «το Ισραήλ στους μαχητές της να παραμένουν στη συνοριακή περιοχή».
Ομοίως κατά την Alma, η μονάδα αυτή αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. «Παρά την αποκάλυψη των σηράγγων επίθεσης από το Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2018, στην επόμενη αναμέτρηση και με το Ισραήλ, μία από τις κύριες αποστολές της μονάδας Radwan είναι να διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος και να καταλάβει γεωγραφικές περιοχές για να δημιουργήσει μια «εικόνα νίκης» αναφέρει ο Tal Be’eri.
«Κατά την εκτίμησή μας, μια άλλη σημαντική αποστολή της μονάδας είναι να βλάψει, μέσω επιχειρήσεων καταδρομέων υψηλής ποιότητας, τις ισραηλινές δυνάμεις που πραγματοποιούν ελιγμούς εντός του λιβανικού εδάφους και να προσπαθήσει να «κυνηγήσει» τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις που επιχειρούν βαθιά μέσα στο λιβανέζικο έδαφος» προσθέτει.
Δικαιολογημένα, το έμπειρο στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ Κοέν και βαθύς γνώστης της Χεζμπολάζ, Ronen Cohen, θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ισραηλινός Στρατός, σε περίπτωση αναζωπύρωσης με τη Χεζμπολάχ δεν είναι οι χιλιάδες ρουκέτες της, αλλά η «διείσδυση της Ραντβάν στο Ισραήλ και η κατοχή περιοχών μέχρι το τέλος των εχθροπραξιών, με τον Ισραηλινό Στρατό ν αγωνίζεται να ανακτήσει τα εδάφη πριν την κατάπαυση του πυρός».
Προειδοποιεί ότι εάν οι μαχητές της Χεζμπολάχ παραμείνουν εκεί, αυτό θα «αποτελούσε σοβαρό στρατηγικό πρόβλημα για το Ισραήλ».
Βέβαια, με δεδομένο ότι ο Ισραηλινός Στρατός και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι έχουν μια δυσκολία να κατανοήσουν τι σημαίνει κατάπαυση του πυρός, ίσως αυτή η ανησυχία του έμπειρου Ισραηλινού να μετριάζεται…