Να περιορίσει τις αντιδράσεις των βουλευτών και των υπουργών απέναντι στο επικείμενο νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας σύνθημα να ξεκινήσει το γαλάζιο «μασάζ».
Η αρχή της προσπάθειας θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη (15-16/01) στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς. Με εσωτερικό email που φέρει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέας της Κ.Ο., Σταύρου Καλαφάτη, καλούνται οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να προσέλθουν σε ενημέρωση – συζήτηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, με θέμα «Κυβερνητική Πρωτοβουλία για την Ισότητα στον πολιτικό γάμο».
Σκοπός του προέδρου του κόμματος είναι να αξιοποιήσει τον χρόνο της διαβούλευσης ώστε να πείσει – και να μεταπείσει – υπουργούς, υφυπουργούς και βουλευτές, οι οποίοι είτε έχουν αρνητική στάση (είναι καθαρά διατυπωμένες, για παράδειγμα, οι θέσεις του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη) είτε προβληματίζονται (σειρά υφυπουργών εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία).
Γεωργιάδης και Χατζηδάκης στην πρώτη γραμμή
Προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες αυτές στη στη συνάντηση θα παρευρεθούν και οι αντιπρόεδροι του κόμματος: Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ – κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Μαρία Συρεγγέλα.
Οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια δόθηκαν ευθέως χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέντευξη που παραχώρησε (ΕΡΤ) ο πρωθυπουργός όρισε την «γραμμή» κλείνοντας το μάτι σε δεξιά πτέρυγα της παράταξής του και επιλέγοντας να προτείνει δικαίωμα στην υιοθεσία όχι όμως και στην παρένθετη μητρότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Φρόντισε επίσης να μην βάλει θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου λέγοντας πως «είναι θέμα συνείδησης». Στην ερώτηση αν ένας υπουργός ή υφυπουργός μπορεί να πει «όχι» στη ρύθμιση, απάντησε ότι «οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία».
Το «φροντιστήριο»
Τι πώς θα κινηθεί το Μαξίμου από εδώ και πέρα φανέρωσε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος που ανέφερε (MEGA): «Ο πρωθυπουργός χθες άνοιξε τα χαρτιά του για το θέμα. Επειδή μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και συναισθήματα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον δημόσιο λόγο μας, να μην προσβάλλουμε και να μην τραυματίζουμε τις ψυχές και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Και να κατανοήσουμε ότι είναι ένα θέμα που δεν χωρούν κομματικές κορώνες και διχασμοί».
Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών
O υπουργός ανέφερε ότι «δεν πάμε να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία. Πάμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία κι η ελληνική πολιτεία δεν αναγνωρίζει κάποια δικαιώματα που τα αναγνωρίζει σε άλλους Έλληνες πολίτες. Ενώ οι ίδιοι άνθρωποι αν πάνε να ζήσουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού μπορούν να το κάνουν, και να είναι νόμιμο. Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών».
«Αυτό που προβληματίζει είναι το ζήτημα των παιδιών»
Στη συνέχεια, ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε πως «καταλαβαίνω ότι το ζήτημα του γάμου είναι πιο αποδεκτό, και μιλάμε για πολιτικό γάμο, για μια αστική σύμβαση που δεν δικαιολογείται να υπάρχει διάκριση στη βάση του σεξουαλικού προσδιορισμού. Αυτό που προβληματίζει είναι το ζήτημα των παιδιών. Εκεί πάμε προσεκτικά και ακολουθούμε αυτό που λέει η επιστήμη, και σύμφωνα με αυτό, το δικαίωμα αυτό έχει αναγνωριστεί με 39 χώρες της Δύσης.
Έχουν γίνει έρευνες οι οποίες αναφέρουν πως τα άτομα που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες δεν έχουν καμία απόκλιση στην ακαδημαϊκή, προσωπική, ψυχολογική ανάπτυξη ή τον σεξουαλικό προσδιορισμό τους. Είναι μείζον να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των παιδιών. Πρέπει να αναγνωριστούν τα παιδιά που ζουν σε ομόφυλες οικογένειες. Το δικαίωμα στην υιοθεσία σε μόνο άντρα ή μόνο γυναίκα αναγνωρίζεται στην Ελλάδα από το 1946».
Στο ερώτημα γιατί δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην παρένθετη μητέρα ο κ. Σκέρτσος απάντησε «δεν πάμε να κάνουμε κάτι που θα είναι μαξιμαλιστικό ή που θα προκαλέσει κοινωνικό διχασμό. Πάμε να εφαρμόσουμε αυτό που κάνουν χώρες της ΕΕ. Δεν είναι φυσικά ζήτημα το οποίο θα καθορίσει την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, είναι πολλά ζητήματα.
Δεν θα πειράξουμε το ισχύον πλαίσιο για τις παρένθετες μητέρες και δεν θα επεκτείνουμε τα δικαιώματα αυτά στα ομόφυλα ζευγάρια».
Το τρικ ενόψει της Κοινοβουλευτικής «μάχης»
Με το χρονοδιάγραμμα για την έλευση του νομοσχεδίου να μην είναι ακόμα γνωστό και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει «θέλω να ωριμάσει αυτή η συζήτηση στην κοινωνία πριν φέρω κάτι προς εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο» αυτό που ακούγεται είναι ότι ο σχεδιασμός γίνεται για τα τέλη Φεβρουαρίου.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας πως τα δύσκολα είναι μπροστά, στη χθεσινή του συνέντευξη, φρόντισε να στείλει ακόμα ένα μήνυμα προς τους διαφωνούντες: Αντί να καταψηφίσουν, να επιλέξουν να απέχουν. «Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει τη διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές», είπε.
Κοιτάζουν και στους βουλευτές των άλλων κομμάτων
Με ανοιχτά όλα τα σενάρια, ακόμα και αυτό να χρειαστεί η κυβέρνηση τη ψήφο της αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υποστήριξε «προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν».
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει με τον γραμματέα της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Σπυρόπουλου, να υπογραμμίζει ότι «ο πρωθυπουργός άνοιξε ένα ζήτημα με έναν απαράδεκτο -κατά την άποψη μου- τρόπο (…) και να συνεχίζει λέγοντας πως «δεν μπορεί όμως να απευθύνεται στην αντιπολίτευση όταν δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στο κόμμα του».
Τα πυρά κατά της κυβέρνησης για τις παλινωδίες του πρωθυπουργού, πάντως, συνεχίζονται με τον Νίκο Παππά να κατακεραυνώνει από το βήμα της Βουλής τις τελευταίες ενέργειες.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκος Παππάς, έστεψε επίσης τα πυρά του κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι «το «ψηφίστε όπως θέλετε» δημιουργεί πολιτικό προηγούμενο, το οποίο καθιστά τον κ. Μητσοτάκη όμηρο της ακραίας δεξιάς πτέρυγάς του».
«Δεν θα είναι μεγάλος αριθμός ο βουλευτών που θα καταψηφίσουν»
Με την μεγάλη εικόνα να έχει αρχίσει να σχηματίζεται ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας εκτίμησε (MEGA) ότι «δεν θα είναι μεγάλος αριθμός ο βουλευτών που θα καταψηφίσουν» ενώ ειδικά για τους υπουργούς τόνισε πως «έχουν αυξημένοι υποχρέωση να σεβαστούν τη συλλογική απόφαση».