Η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας έχει σταματήσει, δήλωσε σήμερα (11/1) ο Λευκός Οίκος, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στην Ουάσινγκτον για ένα πακέτο βοήθειας που θα μπορούσε να συνδεθεί με μια αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας των συνόρων.
«Η βοήθεια που παρείχαμε έχει πλέον σταματήσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους.
Ζελένσκι: Μια εκεχειρία θα ωφελήσει μόνο τη Ρωσία
Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε σήμερα από την πρωτεύουσα της Εσθονίας, κατά τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στις χώρες της Βαλτικής, ότι μια εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ της χώρας του και της Ρωσίας δεν θα οδηγούσε σε πολιτικό διάλογο και θα ωφελούσε μόνο τη Μόσχα.
«Δώστε στην Ομοσπονδία της Ρωσίας δύο ή τρία χρόνια και θα μας συντρίψει. Δεν αναλαμβάνουμε αυτόν τον κίνδυνο […] Δεν θα υπάρξει παύση υπέρ της Ρωσίας», τόνισε ο Ζελένσκι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Ταλίν μαζί με τον Εσθονό ομόλογό του Άλαρ Κάρις.
«Μια παύση στο πεδίο της μάχης, στο έδαφος της Ουκρανίας, δεν είναι μια παύση στον πόλεμο. Δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου. Και αυτό δεν οδηγεί σε πολιτικό διάλογο με την Ομοσπονδία της Ρωσίας ή με οποιονδήποτε άλλο», επέμεινε.
Η περιοδεία Ζελένσκι, ο οποίος χθες βρέθηκε στη Λιθουανία και σήμερα πρόκειται να μεταβεί και στη Λετονία, πραγματοποιείται έπειτα από πολλά κύματα έντονων ρωσικών βομβαρδισμών εναντίον της Ουκρανίας από τα τέλη Δεκεμβρίου. Η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία, τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, είναι πλέον μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ένθερμες υποστηρίκτριες του Κιέβου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε εξάλλου ότι η ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας του και της περιοχής.
«Πρόκειται για την καλύτερη εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία, ώστε να γνωρίζει ότι δεν θα επαναληφθεί η ρωσική επιθετικότητα. Η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας για τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και το ενδεχόμενο να σκεφτούμε ένα διαφορετικό μέλλον για τη Λευκορωσία. Όλα αυτά είναι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», εξήγησε.
«Σύμμαχοι που μάχονται για την ελευθερία»
Από την πλευρά του ο Εσθονός πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι για την ακλόνητη στήριξη της χώρας του στην Ουκρανία.
«Σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο, σε αυτό το πεδίο της μάχης είμαστε όλοι σύμμαχοι που μάχονται για την ελευθερία», δήλωσε ο Κάρις εκτιμώντας ότι «η λύση που συνίσταται στο να υποχωρήσει ο επιτιθέμενος απαιτεί κοινές προσπάθειες από όλες τις δημοκρατικές χώρες».
«Όλες οι ευκαιρίες της Ρωσίας σε αυτό τον πόλεμο βασίζονται στην ελπίδα ότι το ενωμένο μέτωπο των συμμάχων θα διαρραγεί και οι Ουκρανοί θα εγκαταλειφθούν μόνοι», πρόσθεσε. «Σας διαβεβαιώνω ότι θα κάνουμε τα πάντα για να μην συμβεί αυτό. Ο πόλεμος πρέπει να ολοκληρωθεί με την νίκη της Ουκρανίας», υπογράμμισε ο Εσθονός πρόεδρος.
Ο Κάρις σημείωσε επίσης ότι οι Δυτικοί δεν θα πρέπει «να έχουν περιορισμούς στην παροχή όπλων στην Ουκρανία». «Όταν προσφέρουμε στρατιωτική υποστήριξη, πρέπει να κατανοούμε ότι σε έναν πόλεμο είναι αναπόφευκτο να γίνουν επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων του επιτιθέμενου, να καθυστερήσουν και να αποδυναμωθούν οι δυνάμεις του εχθρού», είπε χαρακτηριστικά.
Στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του, χθες Τετάρτη στη Λιθουανία, ο Ζελένσκι επέκρινε τους δισταγμούς της Δύσης σχετικά με την παροχή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, κάτι «που απλώς ενισχύει την τόλμη και την ισχύ της Ρωσίας».
«Πρέπει να δώσουμε προσοχή στη ρητορική του Πούτιν. Δεν θα σταματήσει. Θέλει να μας καταλάβει ολοκληρωτικά», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος εκτιμώντας ότι σε περίπτωση ήττας της χώρας του, άλλοι γείτονες της Ρωσίας, ανάμεσά τους και οι χώρες της Βαλτικής, κινδυνεύουν να δεχθούν επίθεση.
Στη διάρκεια της παραμονής του στο Ταλίν ο Ουκρανός πρόεδρος θα συναντηθεί επίσης την πρωθυπουργό Κάγια Κάλας, ενώ αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο.