Στη Γερμανία ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών και η (από κοινού) υιοθεσία παιδιού είναι θεσπισμένη διά νόμου από το 2017. «Ο γάμος συνάπτεται από δύο άτομα διαφορετικού ή του ιδίου φύλου εφ’ όρου ζωής», είναι η διατύπωση του νόμου που αντικατέστησε την προηγούμενη, «ο γάμος συνάπτεται εφ’ όρου ζωής».
Με την ψήφιση του νόμου από την Ομοσπονδιακή Βουλή για τον «γάμο για όλους» ολοκληρώθηκε ο κύκλος για την αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών που είχε ανοίξει το 2001 με τη θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης. Ηδη τότε είχαν προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο συντηρητικές κυβερνήσεις των κρατιδίων Βαυαρίας, Σαξονίας και Θουριγγίας με το επιχείρημα ότι απειλείται η συνταγματική προστασία του θεσμού του γάμου.
Οι συνταγματικοί δικαστές απέρριψαν τις προσφυγές περί αντισυνταγματικότητας. Αντίθετα, αποφάνθηκαν ότι ο γάμος ως θεσμός δεν μένει ανεπηρέαστος από την εξέλιξη της κοινωνίας και ο νομοθέτης μπορεί να τον προσαρμόζει στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πολιτών.
Την 01.10.2017 που τέθηκε σε ισχύ ο «γάμος για όλους» άνοιξε ο δρόμος και στα ομόφυλα ζευγάρια που ζούσαν με σύμφωνο συμβίωσης να περάσουν στον γάμο και πολλά ζευγάρια έκαναν χρήση της δυνατότητας αυτής την πρώτη ημέρα ισχύος του νόμου. Στο μεταξύ πολλά γνωστά πρόσωπα της πολιτικής ζωής της χώρας και υπουργοί ομοσπονδιακών κυβερνήσεων, όπως ο Γκίντο Βεστερβέλε υπουργός Εξωτερικών του FDP και ο Γιενς Σπαν υπουργός Υγείας του CDU, δημοσιοποίησαν την προσωπική τους επιλογή, διευκολύνοντας την κοινωνική αποδοχή και της υιοθεσίας παιδιών.
Τα κριτήρια
1 Με τον «γάμο για όλους» μπορούν και τα παντρεμένα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν από κοινού παιδιά, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα ετερόφυλα. Ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης δεν έχουν δικαίωμα υιοθεσίας.
2 Τα ομόφυλα παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να έχουν από κοινού παιδιά από προηγούμενο γάμο ή να αποκτήσουν παιδιά με μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης, τράπεζας σπέρματος, παρένθετης μητρότητας.
3 Οριο ηλικίας για τη δυνατότητα υιοθεσίας είναι τα 25 χρόνια. Στα παντρεμένα ζευγάρια το νεότερο μέλος πρέπει να είναι τουλάχιστον 21 ετών.
4 Ανώτατο όριο ηλικίας δεν υπάρχει. Κατά κανόνα όμως, η διαφορά ηλικίας γονέων και παιδιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 40 χρόνια.
5 Δικαίωμα υιοθεσίας αποκτούν τα ζευγάρια ύστερα από τουλάχιστον δύο χρόνια γάμου.