Η συζήτηση για τη σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ, όπως και να ‘χει, έχει ανοίξει έστω και όχι κεντρικά αλλά με όρους εκφωνήσεων. Με βεβαιότητα, το όλο θέμα θα απασχολήσει την Κουμουνδούρου και ενόψει των επόμενων βημάτων που θα κάνει στο σκέλος του οργανωτικού. Ας μην ξεχνούμε πως αύριο συνεδριάζει η ΠΓ του κόμματος, ενώ το Σάββατο θα γίνει ένα πρώτο κρας τεστ για τα συνεδριακά κείμενα στην ΚΕ. Εξάλλου, οι συμπράξεις, έστω και με διαφορετική διαβάθμιση, είναι μείζον ζήτημα, αν και το στενό επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη ιεραρχεί σήμερα την ανάταξη του χώρου και τη στερεοποίηση της δυναμικής του – υπάρχει μια σειρά δημοσκοπήσεων που καταγράφουν μια έστω ισχνή ανθεκτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναγκαία μια μετωπική συμπόρευση
Η όλη κουβέντα έλαβε έναν πιο φρέσκο χαρακτήρα χθες με την παρέμβαση του Διονύση Τεμπονέρα και το κείμενο – πλατφόρμα που κατέθεσε και ενόψει του συνεδρίου και που το απέστειλε στα συλλογικά όργανα και στον πρόεδρο του κόμματος. Το μέλος της ΠΓ και εργατολόγος ανήκει σε εκείνους που βλέπουν ως αναγκαία μια μετωπική συμπόρευση – με όρους βέβαια – αλλά και με μια ανησυχία ως προς την έκβαση του συνεδρίου του κόμματος στα τέλη του Φεβρουαρίου.
Στελέχη του κλίματος αυτού κρούουν συχνά τον κώδωνα του κινδύνου για ένα προεδροκεντρικό συνέδριο ή μια φιέστα που δεν θα έχει γόνιμη συμβολή στην πορεία του κόμματος. «Το συνέδριό μας δεν πρέπει να “εξουσιοδοτήσει” αλλά με τις αποφάσεις του να συντονίσει δράσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο της ανάκαμψης, με στόχο τη “συνάντηση” των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου», αναφέρει στο κείμενό του ο Τεμπονέρας, ενώ συμπληρώνει με έμφαση την ανάγκη της συγκρότησης ενός ισχυρού δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου «από όλες τις δυνάμεις και τα ρεύματα του προοδευτικού και αριστερού χώρου, με σκοπό την προάσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών».
Το προσκλητήριο του Τεμπονέρα που έχει τον τίτλο «Για ένα κοινωνικό Μέτωπο Δημοκρατίας» δεν μιλά για συγχώνευση δυνάμεων, κρατά τη γραμμή της διακριτότητας για τις δυνάμεις που θα συμμετέχουν δυνητικά, ενώ κάνει λόγο για προσκλητήριο προς όλους τους πολίτες. Ο Τεμπονέρας προτείνει για το συνέδριο του κόμματος η ΚΕ να καταθέσει την έναρξη διαλόγου, συντονισμού και ενότητας δράσης των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, «που αυτοπροσδιορίζονται στον δημοκρατικό προοδευτικό χώρο, μακριά από τις αντιθέσεις και τις αντιπαραθέσεις του χθες». Και επίσης μιλά για την ανάγκη συγκρότησης μιας ανοιχτής Πρωτοβουλίας Υπεράσπισης της Δημοκρατίας «με την ισότιμη συμμετοχή κοινωνικών και πολιτικών φορέων, σε πανελλαδική διάρθρωση, στην οποία θα συμμετέχουν ανένταχτοι πολίτες, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου, κοινωνικοί φορείς και λοιπές κινηματικού χαρακτήρα συλλογικότητες».
Η παραπάνω πλατφόρμα αποκτά ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον αφού έχει προηγηθεί η παρέμβαση των τριών μελών της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ (Θανάση Θεοχαρόπουλου, Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση) για ένταξη του κόμματος στην οικογένεια των ευρωσοσιαλιστών και αποχώρησή τους από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αν και ο Τεμπονέρας δεν μοιάζει να ιεραρχεί τώρα το ίδιο θέμα, επιμένει εξάλλου στην ανάγκη να πρωταγωνιστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση «της νέας, μεγάλης συμπεριληπτικής Αριστεράς». Οπως και να ‘χει, και η αυριανή ΠΓ και η ΚΕ του Σαββάτου πέραν των απαντήσεων και των όψεων της δομικής αντιπολίτευσης που θα επιλέξουν ως στρατηγική κατά της κυβέρνησης στα πεδία της ακρίβειας και αλλού, ζωηρά θα αρχίσουν να ασχολούνται και με τα παραπάνω.