Η έλλειψη φαρμάκων στην ελληνική αγορά οδήγησε, στις αρχές του χρόνου, την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σε μία παρέμβαση προκειμένου να αναδειχθεί ο ρόλος του κλάδου στην υποστήριξη τόσο της Υγείας όσο και της ελληνικής Οικονομίας. Διαβάζουμε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο σχετικά την σχετική επισήμανση της ΠΕΦ ότι «αυτήν την ώρα, 42 ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων λειτουργούν νυχθημερόν με πλήρη δυναμικότητα, για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών» και τονίζουν ότι «η ελληνική παραγωγή συνεχίζεται αδιάκοπα, παρά το αντίξοο περιβάλλον που συνθέτουν οι συνεχείς μειώσεις τιμών στα παλιά φάρμακα, το τεράστιο clawback και η υπερφορολόγηση που φτάνει το 70%, η αύξηση του κόστους παραγωγής και ο υψηλός πληθωρισμός». Μάλιστα μαθαίνουμε ότι οι αυξήσεις αυτές δεν επιβαρύνουν τους ασθενείς αλλά απορροφώνται από τις φαρμακοβιομηχανίες που αντιμετωπίζουν παράλληλα τα μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμάκων και των πρώτων υλών, φαινόμενο που εντείνεται λόγω της εποχικής έξαρσης των λοιμώξεων.
Τα ευχάριστα για εμάς είναι ότι στην Ελλάδα, είμαστε σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθότι διαθέτουμε υψηλή παραγωγική βάση, με τον κλάδο να υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση, προμηθεύοντας παράλληλα αδιάκοπα και τα νοσοκομεία.
Τα δυσάρεστα είναι ότι η γήρανση του πληθυσμού και η οικονομική στενότητα επιβαρύνουν την εικόνα ενός κουρασμένου ΕΣΥ που δείχνει να μην ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών μας. Σκεφτείτε ότι σήμερα, βάσει τελευταίας μελέτης, σχεδόν 1 στους 4 Έλληνες αντιμετωπίζει κάποια χρόνια πάθηση, ενώ 7 στους 10 είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Σε αυτά τα στοιχεία αν προσθέσουμε ότι 4 στους 10 δεν γυμνάζονται καθόλου, με τα ποσοστά καπνιστών να είναι πολύ υψηλά και την εμβολιαστική κάλυψη ενηλίκων πολύ χαμηλή, αντιλαμβανόμαστε ότι η Υγεία στη χώρα κρούει των κώδωνα του κινδύνου.
Για αυτό η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής φαρμάκων μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων της υγειονομικής περίθαλψης, της οικονομίας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Η τοπική παραγωγή μπορεί πράγματι να συμβάλει στη διασφάλιση της επάρκειας των φαρμάκων, μειώνοντας το ρίσκο εξάρτησης από εισαγωγές και ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο έλλειψης φαρμάκων σε περιόδους κρίσης ή παγκόσμιων δυσμενών συνθηκών, όπως το ζήσαμε και πρόσφατα με την πανδημία. Η μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές φαρμάκων ενισχύει την αντοχή του συστήματος Υγείας και εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της χώρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τοπική παραγωγή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την προσβασιμότητα στα φάρμακα και την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας φαρμακευτικών προϊόντων για όλους τους Έλληνες ασθενείς.
Επιπροσθέτως, η ανάπτυξη του φαρμακευτικού τομέα συνεπάγεται ενίσχυση της Οικονομίας τόσο με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για επιστήμονες, τεχνικούς και λοιπούς εργαζόμενους, όσο και με τη μείωση των δαπανών για το ΕΣΥ, καθώς η εγχώρια παραγωγή μπορεί να οδηγήσει σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Με την ευδοκίμηση του κλάδου, προωθείται επιπλέον η έρευνα και η ανάπτυξη που οδηγούν και στην ευρύτερη οικονομική μεγέθυνση. Μία ενισχυμένη τοπική παραγωγή σημαίνει αύξηση των εξαγωγών, με θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, ενισχύοντας παράλληλα την εικόνα της χώρας στη διεθνή αγορά.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει ο κλάδος να υποστηριχθεί ώστε να μπορεί να συνεχίσει να παράγει αλλά και να επενδύει σε υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη. Μία τέτοια αξιοσημείωτη επένδυση, είδαμε από την DEMO Φαρμακοβιομηχανία με την ανάπτυξη του πρώτου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας στη χώρα και την παραγωγή φαρμάκων βιοτεχνολογίας. Μάλιστα, η πρωτοπορία τους δεν σταματάει εκεί, αφού είναι οι πρώτοι που προχωρούν στην παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων, γεγονός που ενισχύει την αυτονομία και ανεξαρτησία τους από τις διεθνείς δυσμενείς συγκυρίες και εξελίξεις. Η ελληνική εταιρεία με την παρουσία της και τις επενδυτικές της κινήσεις, ενισχύει την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, με το εν λόγω πρόγραμμα να αποτελεί ένα στρατηγικής σημασίας έργο που αναβαθμίζει τον ελληνικό φαρμακευτικό κλάδο και την Ελλάδα συνολικά, φιλοδοξώντας όχι άδικα να την τοποθετήσουν στην αιχμή της καινοτομίας, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο. Θυμίζουμε ότι η DEMO είναι μία εταιρεία που παράγει γενόσημα φάρμακα, με στόχο ετησίως να αναπτύσσει 21 νέα προϊόντα και να τα παρουσιάζει στη διεθνή αγορά, μόλις λήξει η άδεια της ευρεσιτεχνίας. Αυτό σημαίνει για όλους τους ασθενείς ότι κάθε χρόνο θα έχουν πρόσβαση σε 21 πολύ πιο οικονομικά φάρμακα. Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με τη γενικότερη φιλοσοφία της εταιρείας, βλέπουμε ότι υπάρχει έντονο το αίσθημα της κοινωνικής υπευθυνότητας συνδυαζόμενο με έναν σαφή προσανατολισμό προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.