Το περασμένο καλοκαίρι κυκλοφόρησε ένας δίσκος των Tiger Lillies για την Ουκρανία, με αφορμή τις συναυλίες που θα έδινε το φημισμένο συγκρότημα στο Λβιβ και το Κίεβο στις 11 και 13 Ιουλίου αντιστοίχως. «Τον τελευταίο χρόνο ασχολούμαι πολύ ενεργά με την Ουκρανία, έχω ζωγραφίσει πίνακες, έχω γράψει ποιήματα και τραγούδια», σημείωνε τότε ο ιδρυτής και τραγουδιστής της καλτ μπάντας Μάρτιν Ζακ. «Αυτή η συλλογή αποτυπώνει τα αισθήματα οργής και απογοήτευσης που έχω. Μερικά από τα τραγούδια είναι για τους ανθρώπους που υποστηρίζουν τη Ρωσία, για πολιτικούς, οικονομικούς ή πατριωτικούς λόγους. Αλλα είναι για τον ίδιο τον αλαζόνα, μοχθηρό και διεφθαρμένο Πούτιν. Κι άλλα για τους Ουκρανούς που υποφέρουν σε αυτόν τον φρικτό πόλεμο. Νιώθω τεράστια συμπάθεια και θλίψη για τους καθημερινούς ανθρώπους που πληρώνουν με τη ζωή τους ή τη ζωή των αγαπημένων τους για τον αλαζόνα τσάρο γκάνγκστερ του Κρεμλίνου».
Οι Tiger Lillies έχουν έρθει αρκετές φορές στην Ελλάδα. Στην αρχή ήταν άγνωστοι, σιγά σιγά αγαπήθηκαν και τώρα έχουν ένα σταθερό κοινό. Με αφορμή λοιπόν τις τελευταίες τους εμφανίσεις στο Half Note Jazz Club, κάποιες συλλογικότητες τους ζήτησαν να δώσουν μια «αυτοοργανωμένη συναυλία» στην πλατεία Εξαρχείων. Εκείνοι δέχθηκαν. Ισως να γνώριζαν την ιδεολογική πλατφόρμα των οργανωτών, ίσως όχι. Στο κάλεσμα των τελευταίων, πάντως, αναφερόταν ότι στόχος της συναυλίας ήταν «να ξαναδώσουμε ζωή στην πλατεία, δείχνοντας ότι εμείς δημιουργούμε, ενώ εκείνοι καταστρέφουν. Αντιστεκόμαστε στη βαρβαρότητα, στη μοναξιά των καιρών και στις αδυσώπητες λαμαρίνες».
Η συναυλία επρόκειτο να δοθεί χθες. Και προφανώς όποιος παρίστατο μπορεί να είχε τις δικές του απόψεις για τη μοναξιά ή τη βαρβαρότητα, να συμφωνούσε ή να διαφωνούσε με την κατασκευή μετρό στην πλατεία, το κάλεσμα δεν έκανε διακρίσεις. Φαίνεται όμως πως οι οργανωτές δεν είχαν λάβει υπόψη τους κάτι: τις απόψεις των μελών του συγκροτήματος.
Λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε. Κάποιες άλλες συλλογικότητες ή, κατά την εξαρχειώτικη αργκό, «ομάδες και άτομα που συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι στη γειτονιά», πρέπει όμως να έπεσαν πάνω στις δηλώσεις του Ζακ. Αυτές οι ομάδες και τα άτομα πρέπει επίσης να αγαπούν ιδιαιτέρως τον Πούτιν και να μη γουστάρουν τύπους που τον χαρακτηρίζουν γκάνγκστερ. Κατόπιν αυτού, οι οργανωτές ανακοίνωσαν τη ματαίωση της συναυλίας, καθώς η υποστήριξη της Ουκρανίας από το συγκρότημα «κατά πολλούς θεωρείται προβληματική όσον αφορά την ιδεολογία του γκρουπ» και «στόχος της συγκεκριμένης συναυλίας ήταν να ενώσει και φέρει κοντά και όχι να διχάσει τους ανθρώπους».
Η ιστορία θα προκαλούσε τρανταχτά γέλια αν αφορούσε μόνο μερικούς ψεκασμένους. Προκαλεί θλίψη και ντροπή καθώς ενέπλεξε και παγίδευσε τρεις υπέροχους και ανυποψίαστους μουσικούς. Αλλά δεν πρέπει να το πήραν βαριά. Και ο Μάρτιν Ζακ θα συνεχίσει να ερμηνεύει με την ιδιαίτερη φωνή του τα «Πουλιά που Τραγουδούν στην Ουκρανία».