Πώς θα μπορούσε να μοιάζει η επόμενη μέρα για τον προοδευτικό χώρο μετά τις ευρωεκλογές; Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε μια γεύση (Open): αν το ΠΑΣΟΚ έρθει δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, τότε ο ίδιος θα απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες και «θα πάρει όλες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται» για να μπορέσει η Δημοκρατική Παράταξη να αντιμετωπίσει τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το μοντέλο που θα ακολουθήσει, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι στην πραγματικότητα το «μοντέλο Δούκα», που κέρδισε στην Αθήνα – με κάλεσμα που θα γίνει κατά κύριο λόγο σε επίπεδο κοινωνίας, χωρίς όμως να κλείνει την πόρτα και σε στελέχη που ενδεχομένως θελήσουν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια. «Θα γίνει σε πολλά επίπεδα, με πολιτικούς και προγραμματικούς όρους» ανέφερε χαρακτηριστικά, θέτοντας όμως ως βασική προϋπόθεση το ΠΑΣΟΚ να έχει κερδίσει «με τη βούλα της λαϊκής ετυμηγορίας» τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές – ώστε να ηγηθεί και της προσπάθειας.
Στην πραγματικότητα, ο Ανδρουλάκης έθεσε για πρώτη φορά το ουσιαστικό διακύβευμα του ΠΑΣΟΚ για την ευρωκάλπη, το οποίο αφορά κυρίως την επόμενη μέρα και την επαναφορά του κόμματος ως βασικού πόλου της εναλλακτικής πρότασης απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό, σύμφωνα με τον Ανδρουλάκη, δεν αποτελεί άνοιγμα στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ: «Διαφωνώ απόλυτα με τη συγκόλληση κομμάτων (…) Δεν πρόκειται το ΠΑΣΟΚ να γίνει μέρος του προβλήματος που λέγεται σήμερα ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ένα «ανοιχτό κάλεσμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις».
Η επιλογή
Στο αντεπιχείρημα πως χρειάστηκε η αρωγή του ΣΥΡΙΖΑ και στο «μοντέλο Δούκα», με την επίσημη στήριξη τη δεύτερη Κυριακή από τον υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Ζαχαριάδη, ο Ανδρουλάκης και τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν πως η νίκη Δούκα δεν οφείλεται σε’ αυτό, καθώς το ποσοστό του νυν δημάρχου και του Ζαχαριάδη δεν καταλήγουν στο ποσοστό με το οποίο τελικά κέρδισε ο Δούκας τη δημαρχία της Αθήνας. «Οταν ο πολίτης δει μια επιλογή που θα υπηρετήσει τη βελτίωση της ζωής του, θα την αγκαλιάσει. Αυτήν την επιλογή προσπαθώ να έχει στο τραπέζι στις επόμενες εκλογές» επισήμανε ο Ανδρουλάκης, επί της ουσίας περιγράφοντας μια μετωπική προσπάθεια στην οποία θα ηγείται ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το εγχείρημα μπορεί να μην έδωσε πολυκομματικά χαρακτηριστικά, αλλά έδωσε γενεακά, επενδύοντας εκ νέου στη στελεχιακή ανανέωση που μέχρι τώρα αποδίδει αποτελέσματα για το ΠΑΣΟΚ: «Πιστεύω ότι η γενιά μου, με την εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας, με την ενσυναίσθηση και τον σεβασμό στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, μπορεί να κυβερνήσει. (…) Δεν μπορώ να αρνηθώ αυτή τη φιλοδοξία. Δεν αγωνιζόμαστε για την εξουσία με στόχο την εξουσία» επισήμανε.
Η προσπάθεια
Στην πραγματικότητα, ο Ανδρουλάκης θέλει να βγει μπροστά για την εξισορρόπηση του πολιτικού πεδίου ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, διεκδικώντας για το κόμμα του και τον ίδιο το τιμόνι της προσπάθειας – οι εκτιμήσεις στη Χαριλάου Τρικούπη λένε πως αν το κόμμα καταφέρει να έρθει στη δεύτερη θέση, τότε η άνοδός του θα σταματήσει να είναι στη σταθερή αλλά αργή ταχύτητα που βρίσκεται τώρα, καθώς θα αλλάξει και η οπτική της κοινωνίας απέναντί του. Στην κεντροαριστερή ανάγνωση, τον ίδιο ρόλο δεν θα μπορούσε να τον παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα: «Εχουμε ένα κόμμα που στο όνομά του αναφέρει τον όρο “ριζοσπαστική Αριστερά”, στελέχη του προτείνουν να γίνουν σοσιαλδημοκράτες και ο πρόεδρός του, σύμφωνα με τα λεγόμενα του στενότερου συνεργάτη του, ήταν υποψήφιος υπουργός της ΝΔ» σχολίασε ο Ανδρουλάκης, περιγράφοντας ως «μονόδρομο» για το ΠΑΣΟΚ τον ρόλο του αντιπάλου της ΝΔ.