Με «μοντέλο Επικρατείας» κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τα νέα πρόσωπα που θα ενταχθούν στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, επιδιώκοντας να κάνει εκεί τη δεύτερη… έκπληξη ενόψει της πολιτικής αναμέτρησης, όπως επιβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του, έπειτα από την προώθηση (άμεσα στην Ολομέλεια της Βουλής) της θεσμοθέτησης της επιστολικής ψήφου. «Δεν θα είναι ψηφοδέλτιο λαϊφστάιλ, αποκλειστικό μου κριτήριο είναι ποιοι μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά την επόμενη μέρα» είπε ο ίδιος προχθές (ΕΡΤ) σε μια επανάληψη με λίγο διαφορετικά λόγια της φράσης του «δεν είναι ψηφοδέλτιο σελέμπριτις, θα πρέπει να γκουγκλάρετε» που είχε πει όταν παρουσίαζε τους υποψήφιους βουλευτές Επικρατείας της ΝΔ τον περασμένο Απρίλιο.
Οι «ειδικές» κατευθύνσεις
Η νέα αποστροφή του Μητσοτάκη πέντε μήνες πριν από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση της τετραετίας λειτουργεί ως επιβεβαίωση της πρόθεσής του να κινηθεί ταυτόχρονα προς τέσσερις «ειδικές» κατευθύνσεις, οι οποίες καταγράφηκαν και στην επιλογή προσώπων για το Επικρατείας: περαιτέρω «ανοίγματα» προς το Κέντρο, παρουσία επιστημόνων, προβολή προσώπων με κοινωνικό αποτύπωμα και αναζήτηση ανθρώπων με δραστηριοποίηση εκτός συνόρων. «Θα είναι άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούν να σταθούν με αξιοπρέπεια, αποτελεσματικότητα και πειθώ σε ένα δύσκολο βήμα» κατά τα λεγόμενα του Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βολιδοσκοπήσεις γίνονται κάτω από τα ραντάρ, με στόχο ένα ψηφοδέλτιο «συγκλίσεων» που θα δίνει μήνυμα «πολιτικής και τεχνοκρατικής επάρκειας», όπως εκτιμά κυβερνητική πηγή και το οποίο σε κάθε περίπτωση θα έχει ξανά ως επικεφαλής τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Δεν είναι τυχαίο επιπλέον ότι με κάθε ευκαιρία προσωπικά ο Μητσοτάκης αναδεικνύει προς την κοινωνία τις προκλήσεις της εποχής που απασχολούν την ευρωπαϊκή οικογένεια – το Μεταναστευτικό, την κλιματική κρίση, την ενέργεια κ.ά. – και οι οποίες ισχυροποιούν, όπως είπε στην τηλεοπτική συνέντευξή του, την ανάγκη ύπαρξης μιας δυνατής ομάδας για να «εκπροσωπήσει τελικά την Ελλάδα επάξια».
Σημειωτέον ότι το προηγούμενο διάστημα ακούγονταν ονόματα εν ενεργεία γαλάζιων βουλευτών που θα ήθελαν να πάρουν τον δρόμο προς Βρυξέλλες και Στρασβούργο, ωστόσο τα δεδομένα φαίνεται ότι δεν είναι πλέον ίδια, από τη στιγμή που το υπουργείο Εσωτερικών νομοθετεί άμεσα την πρόβλεψη παραίτησής τους από το αξίωμα ώστε να κυνηγήσουν τον ευρωσταυρό. Επιπλέον φαίνεται να ζυγίζεται ακόμα η προοπτική πλαφόν στις δύο θητείες των ευρωβουλευτών, χωρίς πλέον η ζυγαριά να γέρνει με διαφορά σε κάτι τέτοιο, όπως προ μηνών.
Στη μάχη προς την κάλπη
Κατά τα άλλα και εκτός από τις «κρούσεις» που κάνει παρασκηνιακά ο Μητσοτάκης και τις εισηγήσεις που δέχεται από συνεργάτες του, έχουν γίνει εδώ και εβδομάδες δημοσκοπικές μετρήσεις – χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι θα επιλεγούν – για πρόσωπα, όπως η Βούλα Πατουλίδου, ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γιώργος Αμυράς, η Μίνα Γκάγκα κ.ά. Αντίθετα, πιο… ώριμες φέρονται οι συνθήκες, σύμφωνα με όσα συζητούνται στους γαλάζιους διαδρόμους, για τον Πύρρο Δήμα, ο οποίος είναι εκ των αναγνωρίσιμων προσώπων που σηματοδοτεί και το επιδιωκόμενο κεντρώο στίγμα καθώς και για τον νυν διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα. Ζωηρές συζητήσεις καταγράφονται εκ νέου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, για την Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ τους ψιθύρους δυνάμωσε μια πρόσφατη συνάντηση του Μητσοτάκη για χαλαρό καφέ στη Θεσσαλονίκη με τον παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη.
Η ονοματολογία δεν συνοδεύεται προφανώς ούτε από διαψεύσεις ούτε από επιβεβαιώσεις των «κεντρικών», με κύριο μέλημα του πρωθυπουργικού γραφείου μια συντεταγμένη τροχιά της ΝΔ προς την κάλπη απέναντι στη χαλαρή ψήφο και με καθαρά διακυβεύματα. Ηδη ο Μητσοτάκης ζήτησε από την κυβερνητική μηχανή ένα εξάμηνο «παραγωγής αποτελεσμάτων» με την καμπάνια της ΝΔ να προετοιμάζεται με «ευρωπαϊκό» και «μεταρρυθμιστικό» περιεχόμενο.