Τη μία έκπληξη μετά την άλλη επιφυλάσσει τελευταία στους Γάλλους ο Εμανουέλ Μακρόν. Δύο 24ωρα αφότου έκανε τον 34χρονο υπουργό Παιδείας του, Γκαμπριέλ Ατάλ, τον νεότερο πρωθυπουργό στην ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, διόρισε χθες υπουργό Πολιτισμού στη νέα του κυβέρνηση την 58χρονη Ρασιντά Ντατί, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης (2007-2009) του Νικολά Σαρκοζί και πάντα «σαρκοζική», μια «ακομπλεξάριστα δεξιά», που όμως διαγράφηκε από τους Ρεπουμπλικανούς μόλις επισημοποιήθηκε ο διορισμός της. Γράφουμε «μόλις επισημοποιήθηκε» διότι η ίδια η Ντατί είχε προλάβει να τον κάνει γνωστό, σε βιντεοδιάσκεψη που συγκάλεσε με άλλους δημάρχους διαμερισμάτων του Παρισιού (η ίδια είναι δήμαρχος του 7ου διαμερίσματός του) και τους παριζιάνους βουλευτές των Ρεπουμπλικανών, τουλάχιστον μιάμιση ώρα νωρίτερα…
Μόλις 11 υπουργοί και τρεις υφυπουργοί ανακοινώθηκαν χθες – αναμένεται να προστεθούν σε δεύτερο χρόνο σε αυτό το σφικτό σχήμα μερικοί υφυπουργοί ακόμα. Με τέσσερα βαριά ονόματα – τους υπουργούς Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανάν, Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, και Αμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί – καθώς και τον υπουργό Γεωργίας να παραμένουν στη θέση τους, χωρίς τη Ρασιντά Ντατί, η είδηση θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα η αντικατάσταση της Κατρίν Κολονά, στο υπουργείο Εξωτερικών, από τον γ.γ. του Rennaissance, του μακρονικού κόμματος, επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων, και πρώην σύντροφο του Γκαμπριέλ Ατάλ, Στεφάν Σεζουρνέ: πληροφορίες τον ήθελαν άλλωστε να ηγείται της λίστας του Rennaissance στις ευρωεκλογές. Αναπόφευκτα όμως όλοι οι προβολείς έπεσαν στην Ντατί, με τον ίδιο τον Γκαμπριέλ Ατάλ να δηλώνει λίγο αργότερα στην πρώτη του συνέντευξη, στο TF1, μετά την πρωθυπουργοποίησή του:
«Εχω πολύ σεβασμό για τις μάχες που έχει δώσει η Ρασιντά Ντατί. Είναι μια γυναίκα που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Και στη Δικαιοσύνη μας υπάρχουν κάποιες αρχές, ιδίως το τεκμήριο της αθωότητας. Τελεί υπό έρευνα, δεν έχει καταδικαστεί». Αυτή η τελευταία επισήμανση κρίθηκε απαραίτητη αφού η Ντατί βρίσκεται από το 2021 στο στόχαστρο έρευνας για παθητική διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, μεταξύ 2009 και 2013, όταν ήταν ευρωβουλευτής, στο πλαίσιο της «υπόθεσης Κάρλος Γκοσν», του διαβόητου πρώην προέδρου της συμμαχίας Renault-Nissan. «Θέλω δράση, δράση, δράση, αποτελέσματα, αποτελέσματα, αποτελέσματα, και ενέργεια, με άνδρες και γυναίκες στρατευμένους στο 200%» δήλωσε επίσης ο Γκαμπριέλ Ατάλ.
Η υπουργοποίηση της Ντατί, 15 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία φορά, θεωρείται ως ένα ακόμα πλήγμα του Μακρόν στους Ρεπουμπλικανούς. Στην τηλεδιάσκεψή της με δημάρχους και βουλευτές, βέβαια, η ίδια φέρεται να εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει στο κόμμα. «Βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση, οπότε λυπούμαστε για τις συνέπειες της επιλογής της» αντέδρασε στεγνά ο πρόεδρός τους, Ερίκ Σιοτί.
Για μια «τέλεια είδηση» είχε κάνει νωρίτερα λόγο από την πλευρά του ο βουλευτής του κόμματος, Αλεξάντρ Βινσεντέ, οπαδός εδώ και δύο χρόνια, από τότε που ο Μακρόν έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μιας «κυβερνητικής συμφωνίας, μιας συμφωνίας σταθερότητας» με το κυβερνών κόμμα.
Σε αυτόν ακριβώς τον διχασμό ποντάρει ο γάλλος πρόεδρος. Η ίδια η Ντατί, πάντως, όπως και ο Νικολά Σαρκοζί, με τον οποίο ο Μακρόν διατηρεί στενή σχέση, είχε ταχθεί τον Μάρτιο του 2023, εν μέσω του χάους που προκάλεσε η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, υπέρ ενός «συμφώνου διακυβέρνησης» ανάμεσα στο προεδρικό κόμμα και τους Ρεπουμπλικανούς, «ώστε να εργαστούν από κοινού οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις αυτής της χώρας για την ανάκαμψή της».