Στόχος υψηλής αξίας των διωκτικών αρχών της Ευρώπης, θεωρούνταν τα τελευταία 7 χρόνια, ο συλληφθείς φερόμενος αρχηγός της διεθνικού χαρακτήρα εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε διαρρήξεις σε οικίες και αποθήκες σε Αττική και στην επαρχία, καθώς και αρπαγές, εκβιασμούς και τοκογλυφίες.
Η οργάνωση ήταν δομημένη στο πλαίσιο των διεθνικών εγκληματικών ομάδων και οργανώσεων του ευρασιατικού οργανωμένου εγκλήματος (κατά τη διεθνή ορολογία «VOR V ZAKONE »).
Την θέση του αρχηγού “VOR” την κατείχε στην συγκεκριμένη σπείρα ο 42χρονος Κ.I., ο οποίος λάμβανε ενημέρωση σχετικά με την δραστηριότητα της ομάδας τόσο στο επίπεδο των εγκληματικών τους δραστηριοτήτων (διαρρήξεις, εκβιασμοί, τοκογλυφίες) όσο και στο επίπεδο της μετέπειτα διαδικασίας διοχέτευσης των κλοπιμαίων στην αγορά.
Ήταν τέτοιος ο σεβασμός και ο φόβος που ενέπνεε στα μέλη της ομάδας του, που τους έκανε να ανησυχούν ιδιαίτερα σε περίπτωση που κάνουν κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει τη δυσαρέσκειά του.
Επιπλέον, τα αρχηγικά “καθήκοντα” του δεν σταματούσαν στο κομμάτι των κλοπών αλλά εκτείνονταν και στο πεδίο των εκβιασμών σε τρίτους και την παροχή προστασίας στα μέλη της ομάδας του, τόσο στους διαρρήκτες όσο και στους τοκογλύφους.
Πληροφορίες μέσα από τις φυλακές έδινε ο υπαρχηγός
Στην ιεραρχία της ομάδας, μετά τον «VOR» ακολουθεί ο επίσης συλληφθείς υπαρχηγός του, ο οποίος σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα δράσης της οργάνωσης βρισκόταν έγκλειστος στις Φυλακές Μαλανδρίνου και Κορυδαλλού, πλην όμως αυτό δεν τον εμπόδιζε να παρέχει πληροφορίες στα επιχειρησιακά μέλη της ομάδας, τις οποίες ελάμβανε από αποκλειστικές νοσοκόμες, επίσης υπηκόους Γεωργίας, προκειμένου να προβούν σε διαρρήξεις κατά το χρόνο απουσίας των ιδιοκτητών και ενοίκων από τις οικίες τους.
Ως επιχειρησιακό μέλος συμμετείχε σε τουλάχιστον 18 διαρρήξεις, ενώ ακόμη, κατά το χρόνο παραμονής του στη φυλακή, ο υπαρχηγός συμβούλευε ένα άλλο μέλος, σχετικά με τρόπους με τους οποίους θα απέκρυπτε κατάλληλα, μέσα σε πουκάμισα, τις ναρκωτικές ουσίες που ήθελε να του εισάγει στα σωφρονιστικά ιδρύματα, χωρίς η αξιόποινη αυτή πράξη τους να γίνει αντιληπτή από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης αποτελούσαν τον επιχειρησιακό βραχίωνα αυτής, αποτελώντας ουσιαστικά κακοποιούς επιπέδου δρόμου (street level criminals), δρώντας καθημερινά για να πετύχουν τον σκοπό τους.
Το δίκτυο τοκογλύφων
Σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης είχε και το δίκτυο τοκογλύφων, που δραστηριοποιούνταν στην απόκτηση παράνομων ωφελημάτων. Τον ρόλο αυτό είχε αναλάβει ο έβδομος συλληφθείς, έχοντας συστήσει «γραφείο» δανεισμού χρημάτων, ενώ δεχόταν και κλοπιμαία.
Με τον τρόπο αυτό, η οργάνωση πολλαπλασίαζε τα κέρδη της, διακινώντας πολλά και μικρά χρηματικά ποσά και καταφέρνοντας τη σταδιακή εισροή των παράνομων εσόδων στη νόμιμη οικονομία («ξέπλυμα»).
Το modus operandi
Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) στην τέλεση των διαρρήξεων, προέκυψε ότι μετέβαιναν αρχικά στη γειτονιά την οποία είχαν επιλέξει, χρησιμοποιώντας τα επιχειρησιακά τους αυτοκίνητα, όπου πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις των οικιών – στόχων και παρακολουθούσαν τις κινήσεις των περιοίκων -ενοίκων.
Στάθμευαν τα επιχειρησιακά οχήματα σε κοντινά σημεία και αφού έλεγχαν εάν απουσίαζαν οι ένοικοι από τα διαμερίσματα, προχωρούσαν στη διάρρηξη αυτών, ενώ βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία και μιλούσαν κωδικοποιημένα για την περιοχή στην οποία ήθελαν να δράσουν, αλλά και για τα διαμερίσματα. Παράλληλα, τουλάχιστον ένα μέλος επιτηρούσε εξωτερικά (τσιλιαδόροι).
Χαρακτηριστικό του επαγγελματισμού τους, ήταν η ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση σχετικά με τους διάφορους τύπους κλειδαριών, καθώς κατά τη διάρρηξη δεν άφηναν κανένα εμφανές ίχνος παραβίασης. Παράλληλα, για να μην κινήσουν υποψίες, είχαν αποκτήσει 4 «επιχειρησιακά» οχήματα, τα οποία ήταν καταχωρισμένα σε στοιχεία άλλων προσώπων.
Ιδιαίτερη σκληρότητα
Επίσης, ενδεικτικό της σκληρότητάς τους και της ενασχόλησής τους με παράλληλες εγκληματικές πράξεις ήταν ότι τον Οκτώβριο του 2022, ο αρχηγός με ακόμα ένα μέλος της οργάνωσης άσκησαν ιδιαίτερη ψυχολογική πίεση σε ένα τότε μέλος της ομάδας, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγηθεί σε αυτοχειρία με τη χρήση υποπολυβόλου, ενώ τα μέλη της ομάδας δεν δίσταζαν να προβαίνουν σε απειλές, εκβιασμούς, ακόμη και απαγωγές, προκειμένου «να συμμορφώνουν» τρίτα άτομα που δεν συνεργάζονταν μαζί τους και, κυρίως, που δεν αποπλήρωναν τα χρέη τους προς αυτούς.
Από την εγκληματική τους δράση, τα μέλη της οργάνωσης αποκόμισαν πάνω από 200.000 ευρώ, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους σε πλήθος εγκληματικών πράξεων.
Για τον τερματισμό της δράσης τους πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (12/01), με τη συνδρομή ελεγκτών του ΣΔΟΕ, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές του κέντρου των Αθηνών, και συνελήφθησαν 7 αλλοδαποί, από τους οποίους 6 ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και ένας για συμμετοχή σε αυτήν.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, εκβίαση, αρπαγή, παραβίαση περιοριστικών μέτρων, παράβαση των νομοθεσιών περί όπλων, ναρκωτικών και αλλοδαπών, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιχείρησης, προσήχθησαν 13 επιπλέον αλλοδαποί, για 7 από τους οποίους κινήθηκαν οι διαδικασίες διοικητικής απέλασης.