Με «κλειδωμένες» τέσσερις δημόσιες παρεμβάσεις και με προπαρασκευαστικές κινήσεις των επιτελών του για πολύ περισσότερες συναντήσεις στο περιθώριο ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποσκευές μιάμισης ημέρας για το ετήσιο ραντεβού της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ από ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία στις ελβετικές Αλπεις.
Αν το φόρουμ του Νταβός αποτελούσε για τον Πρωθυπουργό τέτοιες μέρες πέρυσι μια ειδική αποστολή μπροστά στη στρατηγική στόχευση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, φέτος ο ίδιος εστιάζει στη μέγιστη κεφαλαιοποίηση των «θετικών εξελίξεων» για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κατά τους συνεργάτες του, και στην επιβεβαίωση της «ενισχυμένης διεθνούς αξιοπιστίας» της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό βάζει σε πρώτο πλάνο επαφές και με επενδυτική διάσταση (με «όπλο» πλέον τη βαθμίδα) και με γεωπολιτική.
Η κινητικότητα του Μητσοτάκη θα καταγραφεί στις τελευταίες ημέρες του φόρουμ, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή (18-19 Ιανουαρίου), με δύο συνεντεύξεις σε CNN και Bloomberg, με μία δημόσια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον αρχισυντάκτη του «Foreign Policy», Ράβι Αγκραουαλ, με αιχμή την «επίτευξη ασφάλειας και συνεργασίας» σε ταραγμένους καιρούς και άρα με πρωθυπουργικά μηνύματα για τον ρόλο και τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς εξελίξεις και με τη συμμετοχή του σε πάνελ για την πράσινη ανάπτυξη και το κλίμα.
Στο τελευταίο θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν (και επικεφαλής του χαρτοφυλακίου για την «πράσινη συμφωνία») Μάρος Σέφτσοβιτς, ο οποίος έχει συναντήσει τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου το 2021 για αναλυτικές συζητήσεις σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και ο επικεφαλής του ουκρανικού ενεργειακού ομίλου DTEK, Μαξίμ Τιμτσένκο.
Οι επενδύσεις. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές άλλωστε, τόσο η ατζέντα της ενέργειας όσο και εκείνες της υψηλής τεχνολογίας και της πληροφορικής – τομείς στους οποίους το Μαξίμου προσδοκά να αλλάξει το τοπίο στην Ελλάδα με επενδύσεις – είναι στο επίκεντρο των επαφών που θα επιδιώξει ο Μητσοτάκης.
Παραδοσιακά ο ίδιος δίνει σημασία στις επαφές του Νταβός (συμπεριλαμβανομένων των «χαλαρών» γευμάτων με opinion makers) έχοντας το θετικό προηγούμενο της Microsoft και των επενδυτικών ενεργειών της (των data centers στην Αττική), καθώς από το Νταβός είχαν εκκινήσει παρασκηνιακά με τον Μπραντ Σμιθ το 2020 οι σχετικές ζυμώσεις.
«Εχουμε γυρίσει οριστικά σελίδα» αναμένεται να είναι το κυρίαρχο μήνυμα του Μητσοτάκη κατά τις επαφές με CEOs, από τους οποίους ζητεί να γυρίσουν το ραντάρ τους προς την Ελλάδα, αλλά και συνολικά μπροστά σε διεθνές ακροατήριο. Διά ζώσης επιχειρηματικο-επενδυτικές συζητήσεις αναμένονται μεταξύ άλλων με εκπροσώπους αμερικανικών και ινδικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της στρατηγικής «ανοίγματος» της ελληνικής οικονομίας στην Ασία αλλά και εν όψει της μετάβασης του Μητσοτάκη στο Νέο Δελχί στο τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.