Δύο μέλη των ειδικών δυνάμεων των πεζοναυτών παρασύρθηκαν από τα κύματα κατά τη διάρκεια επιχείρησης επιβίβασης σε πλοίο στον κόλπο του Άντεν, κοντά στη Σομαλία την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post οι δύο πεζοναύτες βρίσκονταν σε αποστολή που συνδέονταν με την Υεμένη, καθώς το πλοίο στο οποίο προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ανέβουν φέρεται να μετέφερε όπλα από το Ιράν για τους Χούθι εν μέσω κλιμάκωσης της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι δύο στρατιωτικοί ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στο «ύποπτο» πλοίο ενώ υπήρχε θαλασσοταραχή με αποτέλεσμα ο ένας να γλιστρήσει από τη σκάλα και να βρεθεί στο νερό. Ο δεύτερος, βλέποντας τον πρώτο να πέφτει στη θάλασσα, βούτηξε για να βοηθήσει.
Το περιστατικό για το οποίο μίλησαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας στη WP, έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη 11/1.
Δεν έχει γίνει ωστόσο γνωστό εάν υπήρχαν και άλλοι πεζοναύτες, αν κατάφεραν να ανέβουν στο πλοίο και αν τελικά βρέθηκαν όπλα ιρανικής κατασκευής.
Αρνούνται οι ΗΠΑ ότι υπήρχε σύνδεση με την επίθεση στην Υεμένη
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, ερωτηθείς για την επιχείρηση κατά τη διάρκεια εμφάνισής του την Κυριακή σε εκπομπή του CBS News, τη χαρακτήρισε ως μέρος των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού για τη διακοπή της αποστολής όπλων από το Ιράν στην Υεμένη, όπου οι Χούθι – η de facto κυβέρνηση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – έχουν βάλει στο στόχαστρο πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους της Γάζας.
Ο Κίρμπι στη συνέντευξή του προσπάθησε να διαχωρίσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία την ίδια ημέρα στην Υεμένη, λέγοντας ότι οι δύο αυτές δραστηριότητες «δεν σχετίζονται».
Επιχείρησε να κάνει διάκριση μεταξύ αυτής της δραστηριότητας και των υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορικών επιδρομών με στόχο τις εγκαταστάσεις των Χούθι εκεί την ίδια ημέρα, λέγοντας ότι οι δύο αυτές δραστηριότητες «δεν σχετίζονται».
«Το ατύχημα της Πέμπτης υπογραμμίζει την επίμονη πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι διεθνείς εταίροι της, οι οποίοι έχουν ορκιστεί να καταστήσουν τους Χούθι και το Ιράν υπεύθυνους για την κατακόρυφη αύξηση των επιθέσεων που έχουν διαταράξει σημαντικά την εμπορική ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα», αναφέρει η WP.
Τεταμένη η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα
Οι αεροπορικές επιδρομές της Πέμπτης στην Υεμένη στόχευσαν σταθμούς ραντάρ, θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τη διοργάνωση των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο που ωστόσο δήλωσε ότι η ομάδα είναι πιθανό να συνεχίσει να αποτελεί απειλή.
Εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν 5 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 6, ενώ δήλωσε ότι διαθέτουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις επιθέσεις. Στο στόχαστρό τους μπαίνουν πλέον, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, τα αμερικανικά και βρετανικά συμφέροντα στην περιοχή και εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν έως ότου σταματήσει η επιθετικότητα του Ισραήλ στη Γάζα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει αποκλείσει μελλοντική στρατιωτική δράση στην Υεμένη, ενώ δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα τοποθετήσει ξανά τους Χούθι στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο ίδιος ο Μπάιντεν τους είχε βγάλει από την εν λόγω λίστα λίγο μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.
Οι ειδικές αποστολές και το ατύχημα τον Νοέμβριο στα ανοιχτά της Κύπρου
Η παρεμπόδιση ύποπτων ή αντίπαλων σκαφών, γνωστή ως επίσκεψη, επιβίβαση, έρευνα και κατάσχεση ή VBSS, είναι μερικές από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές που αναλαμβάνουν τα εκπαιδευμένα στρατεύματα.
Τέτοιες επιχειρήσεις περιλαμβάνουν συνήθως την προσέγγιση του ύποπτου σκάφους με μικρότερα σκάφη και τη χρήση κλιμάκων και αναρριχητικών εργαλείων για να επιβιβαστούν, κάτι που μπορεί να περιπλέκεται από βίαια κύματα και εχθρικά μέλη του πληρώματος.
Οι αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή έχουν αντιμετωπίσει και άλλες δύσκολες αποστολές. Τον Νοέμβριο, πέντε μέλη μιας επίλεκτης αεροπορικής μονάδας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος αεροπορικού ανεφοδιασμού στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου.