Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο αύξησαν κατά πολύ τον πλούτο τους τα τελευταία χρόνια. Από το 2020 η καθαρή περιουσία των μεγάλων «5» εκτοξεύτηκε κατά 114% σε συνολικά 869 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Oxfam για την ανισότητα. Εάν η τρέχουσα τάση συνεχιστεί, σε μία δεκαετία ενδέχεται να έχουμε και τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στον κόσμο.
Ταυτόχρονα, σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν γίνει φτωχότεροι, καθώς αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, τον πόλεμο και την κλιματική κρίση. Με βάση την τρέχουσα πορεία θα χρειαστούν σχεδόν 230 χρόνια για να εξαλειφθεί η φτώχεια. Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Forbes, συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, μιας ελίτ που περιλαμβάνει μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους και παγκόσμιους ηγέτες, σημειώνει το CNN.
Τα φωτεινά σημεία
Αν και η ανισότητα αυξάνεται, υπάρχουν κάποια φωτεινά σημεία, δήλωσε ο Ναμπίλ Άχμεντ, διευθυντής οικονομικής και φυλετικής δικαιοσύνης της Oxfam America. Οι εργαζόμενοι έχουν επιστρατεύσει τη δύναμή τους μέσω απεργιών και συμφωνιών που βελτιώνουν τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας τους. Επίσης, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ταχθεί στο πλευρό τους, προωθώντας πολιτικές που αποσκοπούν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ο Έλον Μασκ, ο οποίος διευθύνει διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Tesla και SpaceX, ήταν ο μεγάλος νικητής των τελευταίων ετών. Ο πλούτος του εκτινάχθηκε στα 245,5 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Νοεμβρίου, αυξημένος κατά 737% από τον Μάρτιο του 2020, αφού συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός. Ο Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος του γαλλικού γίγαντα ειδών πολυτελείας LVMH, και η οικογένειά του είχαν καθαρή αξία 191,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 111%.
Ο Μπέζος και οι άλλοι
Ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος είχε περιουσία 167,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένη κατά 24%, ενώ ο πλούτος του Λάρυ Έλισον, ιδρυτή της Oracle ανήλθε σε 145,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένος κατά 107%. Τη λίστα των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων συμπλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway Γουόρεν Μπάφετ, του οποίου η καθαρή αξία αυξήθηκε κατά 48% φτάνοντας τα 119,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Breaking: The wealth of the world’s five richest men more than doubled since 2020 while 5 billion people globally have become poorer. ⁰⁰More on our annual inequality report here: https://t.co/RDH70aG3BW pic.twitter.com/NoptiFsM6q
— OxfamAmerica (@OxfamAmerica) January 15, 2024
Συνολικά, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ή αλλιώς κατά 34% από το 2020. Πρόκειται για αύξηση τρεις φορές ταχύτερη από τον ρυθμό του πληθωρισμού, σύμφωνα με την Oxfam.
Στη φετινή της έκθεση, η Oxfam υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις αποκομίζουν μεγάλα κέρδη, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση των περιουσιών των πλουσίων. Οι 7 στις 10 τις μεγαλύτερες δημόσιες εταιρείες του κόσμου έχουν είτε έναν δισεκατομμυριούχο διευθύνοντα σύμβουλο είτε έναν δισεκατομμυριούχο ως κύριο μέτοχο.
Εταιρικά κέρδη
Επιπλέον, το κορυφαίο 1% κατέχει το 43% των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με την Oxfam, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Wealth X. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ομάδα αυτή κατέχει το 32% – στην Ασία, το ποσοστό είναι 50%. Στη Μέση Ανατολή, το κορυφαίο 1% κατέχει το 48% του οικονομικού πλούτου, ενώ στην Ευρώπη το 47%.
Περίπου 148 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου απέκτησαν μέσα σε 12 μήνες κέρδη ύψους σχεδόν 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τον Ιούνιο του 2023, σύμφωνα με την Oxfam. Αυτό είναι 52,5% υψηλότερο από τον μέσο όρο τους μεταξύ 2018 και 2021. Η Oxfam επισημαίνει ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι φαρμακευτικές εταιρείες και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αποκομίζουν υψηλότερα κέρδη τα τελευταία 1 ή 2 χρόνια από το μέσο όρο των προηγούμενων ετών. «Αγνοούμε τον κίνδυνο της μονοπωλιακής δύναμης στην αναδιανομή του πλούτου προς τα πάνω», δήλωσε ο Άχμεντ.
Οι μισθωτοί
«Η δημόσια εξουσία μπορεί να συγκρατήσει την ανεξέλεγκτη εταιρική δύναμη και την ανισότητα – διαμορφώνοντας την αγορά ώστε να είναι πιο δίκαιη και ελεύθερη από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων», δήλωσε ο προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam International. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέμβουν για να διαλύσουν τα μονοπώλια, να ενδυναμώσουν τους εργαζόμενους, να φορολογήσουν αυτά τα τεράστια εταιρικά κέρδη και, κυρίως, να επενδύσουν σε μια νέα εποχή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την έκθεση της «Oxfam», η οποία βασίζεται σε πηγές δεδομένων, που κυμαίνονται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και την Παγκόσμια Τράπεζα μέχρι τον ετήσιο κατάλογο πλουσίων του Forbes, σχεδόν 800 εκατομμύρια εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους τα τελευταία δύο χρόνια να μη συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα κατά μέσο όρο το ισοδύναμο 25 ημερών απώλειας ετήσιου εισοδήματος ανά εργαζόμενο, σύμφωνα με την ανάλυση της Oxfam. Από τις 1.600 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, μόλις το 0,4% αυτών έχουν δεσμευτεί δημόσια να πληρώνουν στους εργαζόμενους ένα μισθό, που να εξασφαλίζει τη διαβίωση, σύμφωνα με τη μελέτη.