Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι νέοι γονείς για την ανατροφή του παιδιού τους, ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του. Και εάν για τον ρουχισμό και άλλα είδη, όπως το καρότσι, το πάρκο, τα παιχνίδια και η κούνια, η συνδρομή φίλων και συγγενών αποδεικνύεται σωτήρια, καθώς είναι διαδεδομένη η συνήθεια όσα δεν χρειάζονται να δίνονται σε κάποια συγγενική ή φιλική οικογένεια, άλλα είδη, όπως οι πάνες, το γάλα και οι κρέμες συγκαταλέγονται στα αναλώσιμα που πρέπει υποχρεωτικά να αγοραστούν.
Μάλιστα, τα χρήματα που απαιτούνται για ένα νοικοκυριό αποκλειστικά για αυτά τα τρία είδη υπολογίζονται στο ύψος ενός κατώτατου μισθού. Και μπορεί το κράτος να παρέχει την ενίσχυση των 2.000 ευρώ με κάθε γέννηση, ωστόσο αυτό το ποσό εξανεμίζεται μέσα στους πρώτους δύο μήνες εξαιτίας της ακρίβειας που έχει χτυπήσει κόκκινο.
Σύμφωνα με έρευνα σύγκρισης τιμών που διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Νοέμβριο – προ των κυβερνητικών εξαγγελιών για τη χαλιναγώγηση των τιμών – το βρεφικό γάλα, μια δαπάνη απολύτως ανελαστική για γονείς με μωρά, πωλούνταν στη χώρα μας έως και 213% ακριβότερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάλογα με την εταιρεία. Οπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών «ο Ελληνας πληρώνει το βρεφικό γάλα 213% ακριβότερα σε σχέση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία και 194% ακριβότερα σε σχέση με τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Ειδικότερα, στην Ελλάδα κοστίζει 27,54 ευρώ, ενώ στο Λουξεμβούργο 11 ευρώ, στη Γαλλία και στην Ιταλία 9 με 10 ευρώ».
300 ευρώ για γάλα
Σύμφωνα με τον Απόστολο Ραυτόπουλο το μηνιαίο κόστος μόνο για τα βρεφικά γάλατα μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 300 ευρώ: «Ενα παιδί από 0 έως 6 μηνών χρειάζεται κατά μέσο όρο 2 κουτιά βρεφικό γάλα την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει 8 κουτιά τον μήνα. Το κόστος αυτό υπολογίζεται μεσοσταθμικά στα 250 με 300 ευρώ μηνιαίως σε φυσιολογικές συνθήκες, δηλαδή αν το παιδί δεν θέλει παραπάνω γεύματα ή κάποιο ειδικό γάλα (για παράδειγμα γάλα χωρίς λακτόζη για την αποφυγή κολικών). Υπάρχει, εξάλλου, βρεφικό γάλα το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 150 ευρώ».
Ακριβή μου πάνα…
Το βρεφικό γάλα, βέβαια, δεν είναι το μοναδικό είδος που συνεπάγεται πάγια δαπάνη. Ετσι, στο ποσό που απαιτείται για την προμήθειά του έρχεται να προστεθεί και το έξοδο της πάνας, το οποίο μάλιστα αυξάνεται συνεχώς όσο μεγαλώνει ένα μωρό. Συνεπώς, το ποσό στο σύνολό του (πάνες μαζί με γάλα) φτάνει τα 600 ευρώ, καθώς ένα παιδί απαιτεί συχνές αλλαγές.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών, «ένα πακέτο με βρεφικές πάνες νούμερο τρία για παιδιά από 6 έως 10 κιλά περιέχει 66 τεμάχια και στοιχίζει 26 ευρώ, δηλαδή περίπου 40 λεπτά η πάνα. Εάν πάμε σε μικρότερες πάνες δηλαδή, στο νούμερο ένα-δύο για βρέφη από 4 έως 9 κιλά στα 56 τεμάχια, το πακέτο στοιχίζει 23,8 ευρώ. Το μωρό κατά μέσο όρο θέλει 6 με 8 πάνες την ημέρα, δηλαδή όσα και τα γεύματα τα οποία κάνει μαζί με τα μπάνια του. Το κόστος για πάνες και γάλα μαζί φτάνουν περίπου στο ύψος του κατώτατου μισθού της χώρας».
Ομως, από τους 4 μήνες και μετά, ο γονιός εισάγει στη διατροφή του παιδιού και τις κρέμες, αυξάνοντας έτσι και τον τελικό λογαριασμό. «Η φρουτόκρεμα υπολογίζεται περίπου στα 6 ευρώ τα 300 γραμμάρια. Η φαρίν λακτέ – η οποία είναι μία από τις φτηνές κρέμες – κοστίζει από 3 μέχρι 4 ευρώ. Ενα παιδί που θα κάνει τρία με τέσσερα γεύματα την ημέρα θα χρειαστεί περίπου 2 με 3 κουτιά τον μήνα, ίσως και λίγο περισσότερο. Συνολικά, λοιπόν, το κόστος για τις πάνες μαζί με το γάλα και την κρέμα φτάνουν τα 700 ευρώ τον μήνα. Το κόστος για ένα νοικοκυριό, για ένα ανδρόγυνο το οποίο αμείβεται με τον διάμεσο μισθό, είναι θα έλεγα δυσβάστακτο» τονίζει ο Απόστολος Ραυτόπουλος.
Σε όλα τα παραπάνω, άλλωστε, θα πρέπει να υπολογιστούν φυσικά οι κρέμες αλλαγής πάνας (10 ευρώ η συσκευασία που κρατάει περίπου έναν μήνα), τα μπιμπερό, οι πιπίλες και ο αποστειρωτής…