Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από όσα έζησαν οι δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες – ανάμεσα στους οποίους και 31 ανήλικοι – οι οποίοι είχαν αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία, για να καταλήξουν τελικά στους Καλούς Λιμένες στην Κρήτη.
Οι πρόσφυγες επέβαιναν σε σιδερένιο σκάφος μήκους 12 μέτρων, το οποίο έδεσε στους Καλούς Λιμένες περίπου στις 6:30 το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το σκάφος διέθετε εξωλέμβιες μηχανές.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της λιμενικής Αρχής, το ταξίδι των 117 ανθρώπων ξεκίνησε από τις ακτές του Τομπρούκ, ενώ ο καθένας από τους μεταφερόμενους φέρεται να είχε καταβάλει χρηματικό ποσό που κυμαινόταν μεταξύ 1.500 και 4.500 ευρώ.
Έκλαιγαν και προσεύχονταν
Κατά το ταξίδι τους, «έκλαιγαν και προσεύχονταν να μην πνιγούν στη Μεσόγειο όσο η βροχή τους «μαστίγωνε» αλύπητα και τα πελώρια κύματα απειλούσαν να τους αφανίσουν μαζί με το σκάφος στο οποίο επέβαιναν», όπως αναφέρει το cretalive, επικαλούμενο μαρτυρίες των προσφύγων.
Εκείνοι προσεύχονταν και ο Αιγύπτιος καπετάνιος του σκάφους έβριζε μέσα στη σφοδρή θαλασσοταραχή. Ο καπετάνιος, που μαζί με δύο άλλους Αιγύπτιους συνελήφθησαν ως διακινητές, κατάφερε μέσα στον «χαλασμό Κυρίου», να κουμαντάρει το σκάφος, το οποίο έδεσε μάλιστα μέσα στο αλιευτικό καταφύγιο των Καλών Λιμένων, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση αλλά και ερωτηματικά.
Λιμενικοί φέρεται να βρήκαν στο κινητό του χάρτες και σύστημα πλοήγησης με χαραγμένη πορεία από το Τομπρούκ της Λιβύης στη νότια Κρήτη. Περιγράφεται ότι όταν το πλοιάριο έφθασε έξω από τους Καλούς Λιμένες έκανε κάποιους κύκλους μέχρι που τελικά μπήκε στο αλιευτικό καταφύγιο.
«Αναγκάστηκε» να το κάνει
Ο 60χρονος παραδέχτηκε ότι εκείνος κουμάνταρε το σκάφος, ισχυρίστηκε όμως ότι αναγκάστηκε να το πράξει για να «πατσίσει» χρέη του προς το κύκλωμα.
Για τους άλλους δύο Αιγύπτιους συγκατηγορούμενους του, 29 και 44 ετών, είπε ότι δεν είναι διακινητές αλλά διακινούμενοι που τον βοήθησαν κατά τη διαδρομή. Ο διορισμένος συνήγορος του Αιγύπτιου καπετάνιου, υποστήριξε ότι ο εντολέας του είναι ένας άνθρωπος που βρέθηκε σε δυσχερή θέση και ουσιαστικά εξαναγκάστηκε από το κύκλωμα να εκτελέσει αυτό το δρομολόγιο για να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του.
Μάλιστα, επικαλέστηκε τις μαρτυρίες που περιγράφουν ότι σώθηκαν χάριν στην εμπειρία του και την πυγμή του. «Δεν τους εγκατέλειψε αλλά τους οδήγησε με ασφάλεια σε ένα οργανωμένο αλιευτικό καταφύγιο όπου και παρέμεινε μέχρι που συνελήφθη» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Προβληματισμός για τις συνθήκες φιλοξενίας – «120 άτομα σε χώρο 60 τ.μ»
Σε βάρος του καπετάνιου και των άλλων δύο Αιγύπτιων που συνελήφθησαν ως διακινητές ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.
Προβληματισμός στο μεταξύ, υπάρχει για τις δυσχερείς συνθήκες φιλοξενίας των μεταναστών που τις τελευταίες εβδομάδες φτάνουν μαζικά στην Κρήτη.
Τόσο ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου (ΟΛΗ), Γιάννης Βαρδαβάς, όσο κι ο πρόεδρος των λιμενεργατών Φώντας Σφακιανάκης χαρακτηρίζουν ως επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης νέου χώρου για τη φιλοξενία των μεταναστών καθώς η αίθουσα λιμενεργατών του ΟΛΗ, δεν είναι κατάλληλη, όπως μεταδίδει το neakriti.gr.
Όπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV” ο κ. Βαρδαβάς, «έχουμε μια αίθουσα περίπου 60 τ.μ. και μέσα σ’ αυτήν την αίθουσα αναγκάστηκαν να μείνουν μια ολόκληρη νύχτα 120 άτομα!».
Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΟΛΗ επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να «βρεθεί ένα κτήριο, είτε από τον Δήμο, είτε από την Περιφέρεια, να πληροί τις συνθήκες».