Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και πιθανότατα στις αρχές της – λόγω και της απουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός – αναμένεται, εκτός απροόπτου, και νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. Που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα χαρακτηρίζονται κι αυτές ανακατατάξεις και ανατροπές. Θυμίζω ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ήθελαν, αρχικά, οι αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις και την ΕΛ.ΑΣ. να προκύψουν από μια ενιαία συνεδρίαση, ώστε να εκπεμφθεί μήνυμα ανανέωσης παντού. Αλλά ο προγραμματισμός αυτός δεν «βγήκε», προκειμένου να έχει χρόνο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να πάρει τις αποφάσεις του. Το αποτέλεσμα είναι ότι όλες αυτές τις μέρες στους διαδρόμους της Κατεχάκη επικρατεί ένα συνεχές… σούσουρο και μια διάχυτη αγωνία. Ενα από τα ονόματα που ακούγονται εντόνως, πάντως, είναι αυτό του υποστράτηγου Δημήτρη Μάλλιου, προϊσταμένου του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.

Προβάδισμα με διαφωνίες

Σαφές προβάδισμα της ΝΔ καταγράφει η νέα δημοσκόπηση του Opinion Poll (για το TheTOC), αλλά για το τρέχον ζήτημα των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων η εικόνα δεν είναι και τόσο καλή. Κατ’ αρχάς, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 32,5% κι ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 11,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,9%, το ΚΚΕ με 7,2% και η Ελληνική Λύση με 5,6%, ενώ είναι εντυπωσιακό το 12% που δηλώνει αναποφάσιστο. Για το επικείμενο νομοσχέδιο, να πούμε ότι κατά και μάλλον κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών τάσσεται το 50,7% των ερωτωμένων, με τους ψηφοφόρους της ΝΔ να εκφράζονται στη μεγάλη πλειοψηφία τους αρνητικά (58,4%). Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα με την τεκνοθεσία, με το 71,9% να διαφωνεί, ενώ στους ψηφοφόρους της ΝΔ η διαφωνία φτάνει στο 79,1%. Να επισημάνω ότι σε έρευνες που γίνονταν παλιότερα, σε ουδέτερο χρόνο, τα ποσοστά ήταν πιο θετικά, ειδικά για τον γάμο. Ολη αυτή η συζήτηση που σέρνεται επί μήνες και το κλίμα, δηλαδή, έφεραν πόλωση. Και ιδού τα αποτελέσματα.

Πρόεδρος υπέρ συμπεριληπτικότητας

Θέση σαφώς υπέρ της επέκτασης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ζευγαριών πήρε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου χθες, σε συνάντησή της στο Προεδρικό Μέγαρο με τους συναδέλφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Προεδρίας. Ερωτηθείσα με αφορμή το επικείμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο, η Σακελλαροπούλου ήταν λιτή μεν, ξεκάθαρη δε: «Η κοινωνία εξελίσσεται, προχωράει μπροστά. Σε μια συμπεριληπτική κοινωνία δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις στα δικαιώματα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά». Υπενθύμισε μάλιστα ότι έχει από την αρχή της θητείας της μιλήσει για την ανάγκη μιας πιο συμπεριληπτικής κοινωνίας. Καμία έκπληξη, άρα.

Η παρέμβαση Βενιζέλου

Θέση για το ζήτημα, όμως, ετοιμάζεται να πάρει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Με τον τρόπο που συνηθίζει, πλέον, να τοποθετείται, δηλαδή με εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του, με θέμα «Γάμος ομοφύλων, τεκνοθεσία, παρένθετη μητρότητα: συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση», που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, στις 23 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο King George στο Σύνταγμα. Καλεσμένοι του θα είναι οι δυο συνάδελφοί του καθηγήτριες στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ Λίνα Παπαδοπούλου και Κατερίνα Φουντεδάκη, οι οποίες είχαν άμεση εμπλοκή στην κατάρτιση του επικείμενου κυβερνητικού νομοσχεδίου, και ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών Αντώνης Καραμπατζός, που συγκαταλέγεται επίσης στους νομικούς που στηρίζουν την ισότητα των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών.

Παρουσίαση

Πολύ ενδιαφέρουσα προμηνύεται και η συζήτηση που θα γίνει στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θάνου Βερέμη, «20ός αιώνας, μια ιστορία που δεν έχει τελειώσει ακόμη» (εκδόσεις Πρώτη Υλη), την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, στο Public του Συντάγματος. Αρκεί να πω ότι, πέραν του συγγραφέα, το πάνελ θα περιλαμβάνει τον Γιάννη Στουρνάρα και την Αννα Διαμαντοπούλου.

Η ευρωπρόταση Χατζησωκράτη

Στον απόηχο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο, να σας πω ότι κατατέθηκε και μια ενδιαφέρουσα πρόταση από τον Δημήτρη Χατζησωκράτη που δεν αποκλείω να την ξανακούσουμε στο άμεσα προσεχές διάστημα. Ως γνωστόν, η ΚΕ ενέκρινε τη διεξαγωγή προκριματικών εκλογικών διαδικασιών για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της πλατφόρμας isyriza. Παράλληλα, υπάρχει και η κοινή πρόταση των Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Γιάννη Ραγκούση για εσωκομματικό δημοψήφισμα για τη «μεταγραφή» του ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωσοσιαλιστές. Τι σκέφτηκε, λοιπόν, ο Χατζησωκράτης; Οτι θα μπορούσαν οι δυο αυτές διαδικασίες, οι προκριματικές και το δημοψήφισμα, να γίνουν μαζί. Ο Χατζησωκράτης είναι, βέβαια, υπέρ της ένταξης στους Σοσιαλιστές, αλλά, πέραν αυτού, δεν το λες και παράλογο αυτό που πρότεινε. Ενώ είναι συμβατό και με τις εξαγγελίες Κασσελάκη ότι θα αυξήσει την εμπλοκή της κομματικής βάσης στις αποφάσεις.