Το δεύτερο και τελευταίο (μαζικό) «σεμινάριο» των βουλευτών της ΝΔ για όσα φέρνει και όσα δεν… πειράζει ο νόμος για την «ισότητα στον γάμο» γίνεται σήμερα το απόγευμα στην κομματική έδρα της Πειραιώς, μετά το χθεσινό ραντεβού 2,5 ωρών για ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς στο γαλάζιο οικοδόμημα.
Περίπου 60 βουλευτές (ανάμεσά τους υπουργοί και υφυπουργοί και με αναμενόμενες απουσίες, όπως εκείνη του Μάκη Βορίδη που διαφωνεί ή του Νικήτα Κακλαμάνη που συμφωνεί με τον νόμο αλλά όχι με τη διαδικασία ενημέρωσης) προσήλθαν στην αίθουσα του ισογείου στο κτίριο της Πειραιώς, χωρίς να διαμορφώνουν ενιαίο κλαμπ, αλλά επιβεβαιώνοντας τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις: άλλοι έχουν κατασταλαγμένη κατεύθυνση στο «ναι», άλλοι διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις με τάση αποχής αν όχι καταψήφισης και άλλοι κινούνται σε ηπιότερη ζώνη προβληματισμού με περιθώρια μεταστροφής.
Στα «κεντρικά» της ΝΔ βρέθηκαν και πρόσωπα του Μαξίμου: ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος άλλωστε ανέλαβε το «τεχνοκρατικό» σκέλος της ενημέρωσης με PowerPoint, ο υφυπουργός και διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννης Μπρατάκος, ο υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κύρα Κάπη.
Εκεί ήταν επίσης η καθηγήτρια Νομικής του ΑΠΘ Κατερίνα Φουντεδάκη, η οποία συμμετείχε στη σύνταξη του νομοσχεδίου για την «ισότητα στον γάμο» και απάντησε σε ορισμένες τοποθετήσεις από τους βουλευτές.
Ο «Καραμανλής» και το 2015
Πρώτος μίλησε, ανοίγοντας τη συζήτηση, ο υπουργός και αντιπρόεδρος της παράταξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προσερχόμενος στο γαλάζιο κτίριο προανήγγειλε «ανθρώπινη», αποδραματοποιημένη συζήτηση, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει εσωκομματικό πρόβλημα καθώς «η ΝΔ έχει αδιαμφισβήτητο πρόεδρο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης στη Βουλή και την κοινωνία.
Η επιστράτευση του Άδωνη κρίνεται σημαντική δεδομένης της απήχησής του στο δεξιότερο τμήμα της ΝΔ και ο ίδιος πίσω από τις κλειστές πόρτες «κάρφωσε» εμμέσως όσους – εκ της σαμαρικής δεξιάς ιδίως – εγείρουν το επιχείρημα ότι αρκεί για τα ομόφυλα ζευγάρια το σύμφωνο συμβίωσης. «Δεν μπορεί αυτοί πού απείχαν ή καταψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης το 2015, να το επικαλούνται τώρα» είπε κατά πληροφορίες, διαμηνύοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος» να μην υπερψηφιστεί ο νόμος για τον πολιτικό γάμο και τις υιοθεσίες.
Η σκυτάλη πέρασε στον Άκη Σκέρτσο ο οποίος επικαλέστηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, προτού αρχίσει να προβάλλει τις διαφάνειες για το περιεχόμενο του νόμου. Για την ακρίβεια υπενθύμισε τη ρήση του Καραμανλή ότι «ανήκουμε στη Δύση» οικονομικά, πολιτικά πολιτιστικά και επί προσωπικού ανέφερε ότι προσήλθε στην «στην ευρύχωρη ΝΔ που είναι καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας». Σε μια προσπάθεια ζύμωσης με τους βουλευτές, ο Σκέρτσος αναγνώρισε ότι αυτό που κάνουν «είναι πολύ δύσκολο».
Νέα slides
Σύμφωνα με πληροφορίες το PowerPoint του Σκέρτσου έχει παρουσιαστεί και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε παλαιότερη σύσκεψη στο Μαξίμου, ενώ θα… εμπλουτιστεί με μερικά slides ακόμη για τη σημερινή, νέα παρουσίαση.
Οι βουλευτές είδαν χθες στην οθόνη μεταξύ άλλων τον χάρτη των χωρών που έχουν ψηφίσει την «ισότητα στον γάμο» και την τεκνοθεσία, κωδικοποιημένες διευκρινίσεις για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου (όσα φέρνει το νομοσχέδιο και όσα… δεν κάνει δηλαδή), απαντήσεις στο γιατί μια ρύθμιση μέσω του συμφώνου συμβίωσης δεν λύνει το πρόβλημα κ.λπ. Συνολικά τη «γραμμή» έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για προσέγγιση από τη σκοπιά «της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών». Σε αυτό το τελευταίο, στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, εστίασε άλλωστε και ο Μαρινάκης.
Οι κυβερνητικοί
Σε Μαξίμου και ΝΔ διαβλέπουν περιθώρια μεταστροφής για ορισμένους – προβληματισμένους – βουλευτές, ενώ από την πλευρά τους κάποιοι βουλευτές εκτιμούν ότι παρά τις χθεσινές διευκρινήσεις το θέμα χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα κι αν πολλοί από τους σκεπτικούς βουλευτές δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους, η πλειονότητα όσων τοποθετήθηκαν εξέφρασαν διαφωνίες.
Από τα κυβερνητικά στελέχη θετικές προσεγγίσεις υπήρξαν από τη Σοφία Βούλτεψη, την Ειρήνη Αγαπηδάκη («δεν έχω απορίες μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού» είπε και on camera) και τον Βασίλη Σπανάκη, ενώ ανησυχίες κυρίως για τα παιδιά προήλθαν από τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, τον Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Σταύρο Κελέτση.
Αντίθετοι και επιφυλακτικοί
Πάντως ακόμα και η επιλογή – για ορισμένους – της… πίσω πόρτας της ΝΔ κατά την προσέλευσή τους στο κτίριο, προφανώς προς αποφυγή των τηλεοπτικών καμερών, πιστοποιεί τους μεγάλους προβληματισμούς. Εξάλλου στους επιτελείς κυβέρνησης και κόμματος οι βουλευτές μετέφεραν σε χαμηλούς τόνους, όπως λένε πηγές της Πειραιώς, θέματα που συζητούν οι πολίτες στις εκλογικές περιφέρειές τους.
Στους κάθετα αντίθετους ανήκουν μεταξύ άλλων ο Κώστας Καραγκούνης αλλά και η Άννα Καραμανλή η οποία άλλωστε δήλωσε ότι έχει κατασταλαγμένη άποψη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνεται διάλογος. Την προϋπόθεση να μην υπάρξει η παραμικρή αλλαγή στο καθεστώς της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (παρένθετες μητέρες) έθεσε ο Σπύρος Κυριάκης από τη Πρέβεζα, για προβληματισμούς που μπορεί όμως να καμφθούν μίλησε ο Τάσος Δημοσχάκης ενώ δεν έδειξαν τις προθέσεις τους ακόμα μεταξύ άλλων ο Γιάννης Γιώργος από τη Χαλκιδική («θα ακούσουμε, θα ρωτήσουμε, θα αποφασίσουμε»), ο Γιάννης Καλλιάνος («σε ένα μικρό χρονικό διάστημα θα έχουμε κατασταλάξει όλοι») κ.λπ. Μπροστά στις κάμερες ο Τάκης Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε με «μεταρρυθμιστική» δύναμη όλη τη ΝΔ η οποία ωστόσο έχει όπως είπε με νόημα και πατριωτικές αξίες.
Οι υπέρ
Και ενώ πολλοί δεν θέλησαν να εκφραστούν, προτού ακούσουν όλη την ενημέρωση αλλά και σταθμίσουν όλα τα δεδομένα τις επόμενες μέρες, υπάρχουν εκείνοι που εμφανίζονται «κλειδωμένοι» στους «υπέρ» της ρύθμισης.
Τέτοια παραδείγματα είναι ο υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Γιώργος Κωτσός από την Καρδίτσα («όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα»), ο Νεοκλής Κρητικός από τη Λακωνία, η Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη από την Εύβοια («είμαστε προοδευτικός νομός»), ο Γιώργος Βρεττάκος της Β’ Πειραιώς («το νομοσχέδιο είναι σε σωστή κατεύθυνση»), η βουλευτής Επικρατείας Νεφέλη Χατζηϊωαννίδου («το θέμα αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα») κ.ά.