Τυπικά το Σαββατοκύριακο η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα απασχολείτο προωθητικά με το σχέδιο Πολιτικής Απόφασης και με το πρώτο συνεδριακό κείμενο Θέσεων που θα πήγαινε στις οργανώσεις από σήμερα με ορίζοντα το συνέδριο στα τέλη του Φλεβάρη. Ουσιαστικά η ΚΕ δεν πήγε έτσι. Ή μάλλον μόνον έτσι. Μπορεί οι Θέσεις να ψηφίστηκαν χθες – με προτροπή Νίκου Παππά για συμβολή στα κείμενα από όλους – όπως και η Πολιτική Απόφαση της ΚΕ. Μπορεί ένα πρώτο βήμα για το συνέδριο να έγινε και μάλιστα με όρους κομματικής συμφωνίας. Τα σύννεφα όμως δεν έλειψαν όπως και η ανησυχία για το πώς για άλλη μία φορά σε ένα προνομιακό πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ μπήκε αυτογκόλ.
Ο νέος κύκλος εσωστρέφειας που πυροδότησε το πηγαινέλα για τη στάση του κόμματος σε σχέση με τα ομόφυλα ζευγάρια και τη νομοθετική πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθόρισε το όλο κλίμα στη διήμερη σύνοδο. Εδώ δεν κυριάρχησε μόνον η εν λόγω δίνη για τα ομόφυλα μα και μια παράπλευρη συζήτηση που θα έχει μάκρος στην αντιπαράθεση εντός της Κουμουνδούρου και αφορά την επιμονή μιας πτέρυγας στελεχών για ένταξη του κόμματος στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών. Ας τα πάρουμε από την αρχή.
Η εισήγηση του Κασσελάκη στην ΚΕ το Σαββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ήταν συνθετική αλλά και με αιχμές και βολές με αφορμή τα ομόφυλα ζευγάρια. «Ποιος εδώ μέσα διαφωνεί ότι αν μία γυναίκα υποστεί σεξισμό, διάκριση στον χώρο εργασίας, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προβεί σε καταγγελία χωρίς αντίποινα; Ποιος εδώ μέσα διαφωνεί με ένα ζευγάρι ομόφυλων να έχει το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο; Υπάρχει κανείς; Να σηκωθεί. Ποιος εδώ μέσα διαφωνεί με ένα ομόφυλο ζευγάρι να έχει δικαίωμα στην τεκνοθεσία και την υιοθεσία, να το πει» τόνισε ο Κασσελάκης.
Νωρίτερα την ίδια μέρα είχε συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κι ενώ η συζήτηση συνεχιζόταν στον ΣΥΡΙΖΑ για αν τελικώς θα επιμείνει στη γραμμή της κομματικής πειθαρχίας για το νομοθέτημα της κυβέρνησης.
Η συζήτηση για τους ευρωσοσιαλιστές
Στην ΚΕ συζητήθηκε το κείμενο των θέσεων και η διακήρυξη για τις ευρωεκλογές ενώ και η δουλειά των θινκ τανκς φαίνεται πως δρομολογείται για την τελική επιλογή προσώπων.
Στην ΚΕ όμως συζητήθηκε εκ νέου το Σάββατο και την Κυριακή η πρόταση στελεχών για τη μετακίνηση του κόμματος στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών. Η αρχική πλατφόρμα των τριών (Ραγκούσης, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος) βρήκε κι άλλους συμμάχους στην ΚΕ όπως τον Στέργιο Καλπάκη, τη Μαρία Ρεπούση, τον Γιάννη Μαντζουράνη, τον Παναγιώτη Παναγιώτου, τον Σπύρο Δανελλη κ.ά. Εδώ έχει ενδιαφέρον πως ενώ η πρόταση για μετακίνηση των τριών την προηγούμενη εβδομάδα πυροδότησε την κάθετη αντίδραση άλλων στελεχών όπως του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη που επιμένουν από τη μεριά τους στην παραμονή στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Από χθες όμως όπως φαίνεται το θέμα μπαίνει σοβαρά για συζήτηση στο επερχόμενο συνέδριο – κυριότητας εξάλλου του εν λόγω ανώτατου οργάνου είναι – ενώ ο Κασσελάκης δεν απέκλεισε ένα σενάριο ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο PES με την αποστροφή πως ό,τι και να γίνει «το κόμμα δεν θα χάσει την ταυτότητά του».
Ο Κασσελάκης επανέλαβε επίσης την σημασία της προκριματικής διαδικασίας για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών – ένα ακόμη θέμα που είχε αρχικώς προκαλέσει προβληματισμό σε μια μερίδα στελεχών. Η κατάθεση ενδιαφέροντος για υποψηφιότητες θα ξεκινήσει στις 2 Ιανουαρίου. Η κατάθεση επίσης νομοθετικής πρότασης – υπήρξε παλιότερα επί ημερών Τσίπρα – για διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας αλλά και για τη διευκόλυνση της υιοθεσίας θα ιεραρχηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ προσεχώς.