Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν ένα «ιδιωτικό μήνυμα» στο Ιράν αναφορικά με τους Χούθι, όπως δήλωσε το Σάββατο ο Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες μετά το νέο πλήγμα που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή στο έδαφος της Υεμένης, που είναι και το ορμητήριο των ανταρτών. Το ερώτημα που τίθεται, βεβαίως, είναι τι ακριβώς περιείχε αυτό το μήνυμα και κατά πόσο θα αποτρέψει μια γενίκευση του πολέμου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ερυθράς Θάλασσας.
Κι αυτό, σε μια στιγμή που ο Ντέιβιντ Κάμερον, υπουργός Εξωτερικών (και πρώην πρωθυπουργός) της Βρετανίας, η οποία έλαβε ενεργά μέρος στο πρώτο «κύμα» των επιθέσεων, δήλωσε πως «όλα τα λαμπάκια είναι κατακόκκινα» στον παγκόσμιο «πίνακα ελέγχου», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι πως οι σιίτες Χούθι – οι οποίοι απολαμβάνουν την υλική και πολιτική στήριξη της Τεχεράνης, ενώ έχουν ως πρότυπό τους την επίσης φιλοϊρανική Χεζμπολάχ του Λιβάνου – έχουν καταφέρει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Επιβεβαιώνοντας, με τον τρόπο αυτόν, τις εκτιμήσεις που τους ήθελαν να είναι μια εξαιρετικά σκληρή και αξιόμαχη δύναμη, υπό την ηγεσία του «αινιγματικού» (όπως τον χαρακτηρίζουν αρκετοί) Αμπντέλ Μαλίκ αλ Χούθι, ο οποίος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει κατορθώσει να τους μετατρέψει από «άτακτους» σε υπολογίσιμους αντιπάλους.
Ισχυρό έρεισμα
Πρόκειται για τον πολέμαρχο ο οποίος περιγράφεται από ορισμένους ως «φάντασμα», καθώς σπανίως εμφανίζεται και δεν μένει για πολύ στο ίδιο μέρος, ενώ ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ (ο οποίος μάλιστα δολοφονήθηκε σε ενέδρα το 2017) για να ελέγξει μεγάλο μέρος της Υεμένης, μαζί και την πρωτεύουσά της Σανά, παρά τον πόλεμο που εξαπέλυσαν εναντίον του η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά το 2015. Εχει καταφέρει όμως και πολύ περισσότερα: να διαθέτει ισχυρό έρεισμα στην κοινωνία και μια σημαντική δύναμη πυρός, που περιλαμβάνει εκτός των άλλων δεκάδες χιλιάδες μαχητές, βαλλιστικούς πυραύλους και drones.
Είναι κάτι άλλωστε που απέδειξαν και με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις τις οποίες εξαπολύουν εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα – οι ίδιοι δηλώνουν πως στόχος τους είναι μόνο όσα έχουν σχέση με το Ισραήλ και τις χώρες που το στηρίζουν ενεργά – αναγκάζοντας τις περισσότερες εταιρείες να αλλάζουν ρότα και να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο ίδιος ο Αλ Χούθι είχε δηλώσει το 2022 πως επιδίωξή του είναι να έχει τη δυνατότητα να πλήττει κάθε σημείο εντός της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ, που αντιμετώπιζαν το Ιράν ως στρατηγικό τους αντίπαλο στην περιοχή – αν και, όπως είναι γνωστό, πέρυσι υπήρξε εντυπωσιακή επαναπροσέγγιση ανάμεσα σε Ριάντ και Τεχεράνη, με διαμεσολάβηση της Κίνας.
Μεγάλο διακύβευμα
Το σίγουρο ωστόσο είναι πως αυτή τη φορά το διακύβευμα και η πρόκληση είναι πολύ πιο μεγάλα, όπως σημειώνει και ο αναλυτής Ματίας Μπορκ στο Reuters: «Κατάφεραν να επιβιώσουν τα τελευταία 8 χρόνια, έχουν επεκτείνει τη δύναμη και την επιρροή τους, αλλά τώρα προκαλούν τα αεροπορικά πλήγματα από τον πιο ισχυρό στρατό του πλανήτη». Παρά δε το γεγονός πως η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι δεν είναι στις προθέσεις της ένας πόλεμος ούτε με την Υεμένη ούτε, πολύ περισσότερο, με το Ιράν, ενώ διαβεβαιώνει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να αποτραπεί ένας περιφερειακός πόλεμος, αυτή τη στιγμή είναι φανερό ότι εστίες «φωτιάς» υπάρχουν σε πολλά σημεία έξω από τη Γάζα: την Υεμένη και την Ερυθρά, τη Συρία και το Ιράκ, τον Λίβανο και το ίδιο το Ισραήλ.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, που επισκέφθηκε το Κάιρο, αν και καταδίκασε τις επιδρομές ΗΠΑ και Βρετανίας στην Υεμένη ισχυριζόμενος πως δεν διαθέτουν εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας (κάτι που είχε κάνει από την πρώτη στιγμή και η Μόσχα), εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση, τονίζοντας ότι «έχει κλιμακωθεί απότομα. «Η Κίνα απευθύνει έκκληση να σταματήσουν η παρενόχληση και οι επιθέσεις σε μη στρατιωτικά πλοία και να διατηρηθούν η ομαλή ροή στις παγκόσμιες βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες και η διεθνής εμπορική τάξη» πρόσθεσε. Κι αυτό, ενώ ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε ότι οι επιδρομές στην Υεμένη έχουν ως συνέπεια να απειλείται συνολικά η ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.