Είναι η περίοδος που τα βιβλιοφιλικά σάιτ και ορισμένα από τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ κάνουν τις επιλογές τους για τους πλέον αναμενόμενους τίτλους μέσα στη χρονιά.
Από μια πρώτη αναζήτηση εντοπίζονται και τα πρώτα βιβλία που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αφορούν την Ελλάδα.
1. Φόνος στο νησί
Η Λάνα Φαράρ είναι μια απόμαχη κινηματογραφική ηθοποιός και κάθε χρόνο προσκαλεί τους κοντινότερους φίλους της στο ιδιωτικό ελληνικό νησί της για να αποδράσουν από τον μουντό λονδρέζικο καιρό. Ολα καλά κι όλα ωραία, λοιπόν, μέχρι τη νύχτα που τα παλιά πάθη ξυπνούν το μίσος, τη διάθεση για εκδίκηση κι έναν φόνο. Ο κύπριος συγγραφέας Alex Michaelides των πολλαπλών μπεστ σέλερ («Σιωπηλή ασθενής», «Κόρες», από τις εκδ. Διόπτρα) επιστρέφει με το «Fury», που αναμένεται τις επόμενες ημέρες στα αγγλικά βιβλιοπωλεία.
2. Οι ελληνικές ρίζες μιας ρεπόρτερ
Το «A map of future ruins» είναι η αυτοψία και το ρεπορτάζ της αμερικανίδας συγγραφέως Lauren Markham, η οποία αναζητά στην Ανδρο και τη Λέσβο τις μακρινές ελληνικές ρίζες της, καθώς η προπρογιαγιά της έφυγε στις αρχές του περασμένου αιώνα από το κυκλαδίτικο νησί για τις ΗΠΑ, όπου μάλιστα δηλώθηκε «γεννηθείσα στην Αθήνα». Παράλληλα, περιγράφει όψεις του Μεταναστευτικού της τελευταίας δεκαετίας σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ. Επίκεντρο εδώ είναι η επίσκεψή της στη Λέσβο και τη Μόρια, όπου παρακολουθεί την ιστορία του Αλί, ενός από τους έξι πρόσφυγες που κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν για τη μεγάλη φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας. Η «θερμοκρασία» σ’ αυτό το κομμάτι προκύπτει οφθαλμοφανώς από μια διάθεση ακτιβιστική έως επιθετική απέναντι στις ελληνικές κυβερνήσεις.
3. Η Μήδεια σε πρώτο πρόσωπο
Η τάση που έχει αναπτυχθεί εσχάτως ώστε οι ηρωίδες και οι θεότητες της αρχαιότητας να αναδιηγούνται τον μύθο τους μέσα από τη δική τους οπτική – όχι πάντα με καλά στάνταρ λογοτεχνικότητας – αποκτά καινούργιο σταθμό με τη «Μήδεια» της Rosie Hewlett. Η μάγισσα και εγγονή του Ηλιου γίνεται μυθιστορηματικός χαρακτήρας και αφηγείται τον ερχομό του Ιάσονα, τον έρωτά της, τη μεγάλη φυγή και την εκδίκηση. Αναμένεται τον ερχόμενο Μάρτιο από τις εκδόσεις Penguin.
4. Η Χάισμιθ συναντά το «White lotus»
Στο «Sleepwalkers» της Scarlett Thomas (Simon & Schuster, Απρίλιος) η Εβελιν και ο Ρίτσαρντ καταφθάνουν σε ένα μικρό ελληνικό νησί για τον μήνα του μέλιτός τους. Υπό την απειλή μιας καταιγίδας βρίσκουν κατάλυμα στη Βίλα Ρόζα, όπου η ιδιοκτήτρια Ιζαμπέλα έχει μάτια μόνο για τον Ρίτσαρντ. Ακυρώνει συνεχώς τη σύζυγό του και παράλληλα προσπαθεί να γοητεύσει τους άλλους δύο επισκέπτες της – τον αμερικανό παραγωγό Μάρκους και τη σύντροφό του Ντέμπι – με την ιστορία των «υπνοβατών», του ζεύγους δηλαδή που είχε περάσει την προηγούμενη περίοδο από το ξενοδοχείο αλλά πνίγηκε. Το νέο βιβλίο της Τόμας περιγράφεται ήδη σαν «συνάντηση» της Πατρίτσια Χάισμιθ με το «White lotus». Οψόμεθα όταν το περιλάβουμε.
5. Επανάσταση στην Κρήτη
Με την Κρητική Επανάσταση του 1866-1869 και τη Σύμβαση της Χαλέπας το 1878 η Κρήτη κερδίζει σημαντικό επίπεδο αυτονομίας. Οι οθωμανικές καταπατήσεις, ωστόσο, και η επιθυμία των Κρητικών για ένωση με το τότε Βασίλειο της Ελλάδας οδηγούν στον ξεσηκωμό του 1897 και τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897. Παρόλο που οι Οθωμανοί κερδίζουν, η Κρήτη αναγνωρίζεται ως αυτόνομη πολιτεία το 1898 ύστερα από παρέμβαση έξι ευρωπαϊκών δυνάμεων. Στη μελέτη «Island and empire» (Stanford University Press) ο Uğur Zekeriya Peçe αφηγείται μία ιστορία λαϊκής κινητοποίησης, εκτοπισμών και ξένων παρεμβάσεων. Η σύγκρουση πήρε μορφή εμφύλιου πολέμου ανάμεσα στον μουσουλμανικό και τον χριστιανικό πληθυσμό οδηγώντας στον εκτοπισμό περίπου 70.000 μουσουλμάνων από το νησί. Οι πρόσφυγες αυτοί – από τη Θεσσαλονίκη έως τη Λιβύη – θα πρωταγωνιστήσουν στο μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της Αυτοκρατορίας αλλάζοντας δομές στη Μέση Ανατολή.