Η επίθεση από το Ιράν με πυραύλους σε στόχους στο Βόρειο Ιράκ πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο γειτονικών χωρών, με τη Βαγδάτη να ανακαλεί τον πρεσβευτή της σε ένδειξη διαμαρτυρίας και την Τεχεράνη να επιμένει ότι η επίθεση είχε σκοπό να αποτρέψει απειλές από ισραηλινούς κατασκόπους. Το χτύπημα εντείνει τις ανησυχίες για επιδείνωση της αστάθειας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με τους συμμάχους του Ιράν να εισέρχονται επίσης στη μάχη από τον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.
Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν έπληξαν αυτό που αποκαλούσαν ισραηλινό κέντρο κατασκοπείας στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, ενώ οι ελίτ δυνάμεις του ιρανικού στρατού ανακοίνωσαν επίσης ότι πραγματοποίησαν χτυπήματα στη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι το Ιράκ θα μπορούσε να γίνει και πάλι θέατρο περιφερειακής σύγκρουσης έπειτα από μια σειρά επιδρομών των ΗΠΑ σε ένοπλες οργανώσεις που συνδέονται με το Ιράν, οι οποίες αποτελούν επίσης μέρος των επίσημων δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ. Αυτά τα χτυπήματα ήρθαν ως απάντηση σε δεκάδες επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή μετά τις 7 Οκτωβρίου.
Απάντηση στις «ωμότητες»
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι η επίθεση, το πρώτο άμεσο στρατιωτικό χτύπημα του Ιράν στην περιοχή που συνδέεται με τον πόλεμο της Γάζας, ήταν απάντηση στις ισραηλινές «ωμότητες» εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων του Ιράν στη Μέση Ανατολή από την έναρξη της σύγκρουσης. Ο ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σιά αλ Σουντάνι τόνισε ότι η επίθεση ήταν «ξεκάθαρη επιθετικότητα» κατά του Ιράκ και μια επικίνδυνη εξέλιξη που υπονομεύει τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Βαγδάτης. Πρόσθεσε ότι το Ιράκ επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να λάβει νομικά και διπλωματικά μέτρα.
Το χτύπημα σε κατοικημένη περιοχή κοντά στο προξενείο των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, Ερμπίλ, περιέγραψε ο ιρακινός κούρδος πρωθυπουργός Μασούρ Μπαρζανί ως «έγκλημα κατά του κουρδικού λαού», το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι και έξι να τραυματιστούν.
Στη Λωρίδα της Γάζας
Εν τω μεταξύ χθες ισραηλινά τανκς εισέβαλαν ξανά σε τμήματα της βόρειας Λωρίδας της Γάζας που είχαν εγκαταλείψει την περασμένη εβδομάδα, αναζωπυρώνοντας μερικές από τις πιο έντονες μάχες των τελευταίων δύο εβδομάδων. Τεράστιες εκρήξεις σημειώθηκαν στις βόρειες περιοχές της Γάζας και το κροτάλισμα των πυροβολισμών αντηχούσε πέρα από τα σύνορα όλη τη νύχτα. Το Ισραήλ γνωστοποίησε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν δεκάδες μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της νύχτας σε συγκρούσεις στο Μπέιτ Λαχίγια στο βόρειο άκρο της Γάζας.
Ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε χθες ότι η πιο πρόσφατη χερσαία επίθεση στον Νότο της Γάζας πλησιάζει στο τέλος της. Ωστόσο, οποιοσδήποτε δρόμος προς την αποκλιμάκωση του πολέμου εξακολουθεί να φαίνεται μακρινός, με το Ισραήλ να λέει ότι δεν θα ησυχάσει μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς και οι ένοπλοι της παλαιστινιακής οργάνωσης να μη δείχνουν σημάδια υποχώρησης. Ο Ισραήλ Ζιβ, απόστρατος στρατηγός που διοικούσε στο παρελθόν τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα, είπε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι υπολογίζει πως περίπου 1.000 ένοπλοι της Χαμάς είναι ακόμα ζωντανοί και τους έχουν απομείνει περίπου 2.000 ρουκέτες για εκτόξευση.
Πιο νότια, στην Υεμένη, ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε χθες ένα νέο χτύπημα εναντίον τεσσάρων αντιπλοϊκών βαλλιστικών πυραύλων των Χούθι, στην πιο πρόσφατη κίνηση εναντίον των ενόπλων που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν στοχεύοντας δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι βάσεις με τους πυραύλους χτυπήθηκαν επειδή οι Χούθι ετοιμάζονταν να στοχοποιήσουν πλοία στην περιοχή. Το χτύπημα των ΗΠΑ ήρθε μια ημέρα αφότου οι δυνάμεις των Χούθι έπληξαν το πλοίο ξηρού φορτίου «Gibraltar Eagle», ιδιοκτησίας των ΗΠΑ, με αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο.
Στην Ερυθρά Θάλασσα
Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσε το πράσινο φως για μια ναυτική αποστολή προστασίας των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, που είναι υπεύθυνη για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, ενέκρινε σε πρώτη φάση την αποστολή, που θα γίνει σε συνεργασία με εταίρους της ΕΕ. Ο στόχος είναι να συγκροτηθεί το αργότερο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου και να τεθεί σε λειτουργία αμέσως μετά. Πολλοί διπλωμάτες είπαν ότι ελπίζουν ότι η διαδικασία θα επισπευσθεί, λαμβάνοντας υπόψη της εντάσεις στην περιοχή.