Τον περασμένο Απρίλιο ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ αγωνίστηκε με τα χρώματα της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πάλης και κατέκτησε αήττητος το χρυσό μετάλλιο, κατατροπώνοντας κάθε αντίπαλο που βρήκε στο πέρασμα του.
Και μπορεί τότε να συμμετείχε ως Ελληνας, αλλά ακόμα δεν έχει ελληνικό διαβατήριο και φυσικά δεν έχει το δικαίωμα να εκπροσωπήσει τη χώρα στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, το καλοκαίρι στο Παρίσι.
Το In συνάντησε τον Κουρουγκλίεφ στην εκδήλωση των Τιμητικών Βραβεύσεων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, όπου και βραβεύτηκε για το χρυσό στο Ευρωπαϊκό, μίλησε μαζί του και έψαξε το θέμα της ελληνοποίησης του.
O Κουρουγκλίεφ γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1992 στη Μαχατσκάλα του Νταγκεστάν, που είναι ομοσπονδιακό κρατίδιο της Ρωσίας. Ο ίδιος είναι Λεζγκίνος στην καταγωγή, μία εθνοτική ομάδα που μιλούν τη δική τους γλώσσα και απαντώνται κυρίως στο νότιο Νταγκεστάν και στο βορειοανατολικό Αζερμπαϊτζάν.
Η πάλη στην περιοχή αυτή είναι κάτι παραπάνω από εθνικό σπορ και ο Νταουρέν από μικρός ασχολήθηκε με το άθλημα και κατάφερε να ξεχωρίσει. Πρωταθλητής Ρωσίας το 2018 και το 2020 και με χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2019 συγκαταλέγεται στους κορυφαίους του κόσμου στην κατηγορία των 86κ.
Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και ο επακόλουθος αθλητισμός αποκλεισμός της χώρας από κάθε διεθνή διοργάνωση, έβαλε πολλά εμπόδια στην καριέρα τόσο του Κουρουγκλίεφ, όσο και άλλων σπουδαίων πρωταθλητών.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης έδωσε σε αυτούς τους αθλητές την ευκαιρία να αγωνιστούν με άλλη χώρα και ο Κουρουγκλίεφ δήλωσε ότι αφού δεν μπορεί να αγωνιστεί με την γενέτειρά του, η μόνη χώρα που θα ήθελε να φορέσει το εθνόσημο, είναι η Ελλάδα. Η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης κινήθηκε γρήγορα και αλλάζοντας την αθλητική του ιθαγένεια, τον δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όπου αναδείχθηκε πρωταθλητής. Από τότε ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για να πολιτογραφηθεί Ελληνας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Η Ομοσπονδία επικαλείται το άρθρο 13 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας που αναφέρει ότι κάποιος αλλοδαπός μπορεί να πολιτογραφηθεί Έλληνας, επειδή προσέφερε στην Ελλάδα εξαιρετικές υπηρεσίες ή του οποίου η πολιτογράφηση μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας.
Βασισμένο σε αυτό το άρθρο και μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά η ΕΛ.Ο.Π. έκανε σχετικό αίτημα στην Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, στις 7 του περασμένου Ιουλίου ζητώντας να εισηγηθεί θετικά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ώστε ο Κουρουγκλίεφ να ανακηρυχθεί τιμητικά Ελληνας πολίτης.
Από τότε η Ομοσπονδία της πάλης δεν έχει πάρει απάντηση από την κ. Κεραμέως, ούτε θετική, ούτε αρνητική με τον ίδιο να ζητά από την Ελλάδα να του δώσει την ευκαιρία να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα για την ευκαιρία που μου έδωσε να αγωνιστώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Θέλω, όμως και να ζητήσω να με αφήσετε να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς και εγώ θα κάνω τα πάντα να δοξάσω την Ελληνική Σημαία», είπε στο In o Κουρουγκλίεφ μετά τη βράβευση του από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Ο 31χρονος παλαιστής αφού ευχαρίστησε για τη βράβευση του αυτή, έστειλε μήνυμα κατά του πολέμου: «Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος και ο κάθε αθλητής να μπορέσει να αγωνιστεί για την πατρίδα του. Ολοι εμείς οι αθλητές ζητάμε να σταματήσουν οι πόλεμοι για να ζήσουμε ειρηνικά και με κάθε ευκαιρία στέλνουμε μήνυμα υπέρ της ειρήνης».