Το εύρημα επαναλαμβάνεται τόσο μονότονα στα γκάλοπ των τελευταίων μηνών ώστε ένας από τους εθνικούς μας εκλογολόγους, ο Ανδρέας Δρυμιώτης, δεν το άφησε ασχολίαστο. Οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ γράφουν στον δείκτη της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία μονοψήφια ποσοστά.
Σπάνια πιάνουν διψήφια. Δηλαδή, τα ποσοστά τους είναι χαμηλότερα κι από εκείνα των κομμάτων τους. Αρα, εξήγησε, δεν πείθουν ούτε δικούς τους ψηφοφόρους πως μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Με βάση την εμπειρία του, αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στα μεταπολιτευτικά χρονικά.
Εντάξει, η παράδοση θέλει τον εκάστοτε πρωθυπουργό να θεωρείται καταλληλότερος για το αξίωμα στις δημοσκοπήσεις. Συνήθως, όμως, ο νούμερο ένα αντίπαλός του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρισκόταν λίγο πιο κάτω από τον «κανένα» στις σχετικές μπάρες των μετρήσεων. Πλέον, αυτός κι ο πρόεδρος του δεύτερου δημοσκοπικά κόμματος παίζουν περί το 7%.
Εχει, άραγε, σημασία το γεγονός πως δεν βλέπει σαν πρωθυπουργήσιμο τον επικεφαλής του κόμματος που ψηφίζει το σύνολο της πράσινης και της συριζαϊκής εκλογικής βάσης;