Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα ξεκινούσε το μασάζ στους βουλευτές που είναι εναντίον της θεσμοθέτησης του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, έχει πια άλλη μορφή: η αλλαγή του προγράμματος του Νίκου Ανδρουλάκη για την παρουσία του στην κηδεία στενού του φίλου στην Καλαμάτα μετέτρεψε τη διά ζώσης συνεδρίαση σε ψηφιακή. Η τηλεδιάσκεψη δεν διευκολύνει τη ζύμωση, γι’ αυτό εκτιμάται πως η ουσιαστική συζήτηση για τη θεσμοθέτηση θα γίνει από κοντά, με παρουσία όλων των βουλευτών, την επόμενη εβδομάδα.
Από εκεί και πέρα δεν αποκλείεται το θέμα να τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία ωστόσο θα αφορά κυρίως το επερχόμενο νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου – στο οποίο το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως προσανατολίζεται, παρά τις ενστάσεις, στο «ναι» επί της αρχής.
Μονοψήφιες διαφοροποιήσεις
Παρότι οι δηλώσεις του βουλευτή Λέσβου Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη σύνδεση της επερχόμενης θεσμοθέτησης με το Δημογραφικό και την «πολυπληθή στις παρυφές και το περιβάλλον της κυβέρνησης κοινωνική ομάδα των ομοφυλοφίλων» προκάλεσαν αίσθηση – και παρότι οι δικές του ενστάσεις όσο και αυτές του βουλευτή Χίου (Στ. Μιχαηλίδης) έγιναν δημόσιες –, οι εκτιμήσεις θέλουν τις τελικές διαφοροποιήσεις εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας να περιορίζονται σε μονοψήφιο αριθμό μετά και την τελική κατάθεση του νομοσχεδίου.
Οι ενστάσεις που έχουν εκφραστεί σε ιδιωτικές συζητήσεις (και οι οποίες προέρχονται και από γνωστά ονόματα της ΚΟ εκτός Αττικής) αφορούν κυρίως το ζήτημα της τεκνοθεσίας. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν στο νομοσχέδιο αλλαγές στο ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και της παρένθετης κύησης οι αντιρρήσεις φέρεται ότι αμβλύνονται ευκολότερα.
Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση στην ΚΟ θα πρέπει να γίνει έτσι ώστε να χαραχθεί και η σχετική «γραμμή» στρατηγικής – με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να σχολιάζουν αφενός πως δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας και αφετέρου πως η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει την προσοχή στις πασοκικές αντιδράσεις αντί για αυτές εντός του γαλάζιου στρατοπέδου.
Επισημαίνοντας, μάλιστα, πως πρώτη φορά Πρωθυπουργός του οποίου η μισή κοινοβουλευτική ομάδα δεν εμφανίζεται θετική σε ένα νομοσχέδιο ψάχνει τα «ναι» στην αντιπολίτευση, επιρρίπτοντάς της ευθύνες για τις όποιες διαρροές.
Σε αυτήν τη διπλή πλειοψηφία εστιάζουν την κριτική τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ: «Εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν μιλάμε για κομματική πειθαρχία αλλά για ιδεολογική συνέπεια» ανέφερε (OPEN) χαρακτηριστικά ο Θανάσης Γλαβίνας. «Είναι κατ’ όνομα φιλελεύθερη η στάση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης όταν υποκινεί τους βουλευτές του να μην έρθουν να ψηφίσουν» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας τη διάθεση του ΠΑΣΟΚ για «ναι» επί της αρχής, με δεδομένη ωστόσο την «κατά συνείδηση» επιλογή των βουλευτών.