Στην επιφάνεια της Σελήνης φαίνεται ότι βρίσκεται το απόγευμα της Παρασκευής η ιαπωνική αποστολή SLIM, όμως οι υπεύθυνοι της αποστολής δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμα επίσημα ότι η σεληνάκατος προσεδαφίστηκε ομαλά και παραμένει σε λειτουργία.
Εφόσον το σχέδιο έχει πετύχει, η Ιαπωνία θα είναι μόλις η πέμπτη χώρα που πατά στο φεγγάρι, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και, πιο πρόσφατα, την Ινδία.
Το SLIM εκτοξεύτηκε τον Σεπτέμβριο και ακολούθησε μια μακρά διαδρομή εξοικονόμησης καυσίμων μέχρι να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη τα Χριστούγεννα.
Στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ώρα Ιαπωνίας, η σεληνάκατος πυροδότησε τους κινητήρες της για να αρχίσει μια κάθοδο 20 λεπτών μέχρι την επιφάνεια.
Τα δεδομένα τηλεμετρία δείχνουν ότι το Prism έφτασε στην επιφάνεια της σελήνης, ανέφερε η JAXA, η οποία όμως δεν διευκρίνισε πότε θα αρχίσει η συνέντευξη Τύπου στην οποία θα γίνει η τελική ανακοίνωση.
Προσεδάφιση ακριβείας
Πρωτεύων στόχος του SLIM είναι να δοκιμάσει μια νέα τεχνολογία πλοήγησης που θα επέτρεπε στο σκάφος να προσσεληνωθεί εντός 100 μέτρων από το προκαθορισμένο σημείο -μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με προηγούμενες αποστολές που είχαν απόκλιση αρκετών χιλιομέτρων.
Η Ιαπωνία επιδιώκει να ισχυροποιήσει τον ρόλο της στο Διάστημα εν μέσω μιας νέας διεθνoύς κούρσας για την κατάκτηση της Σελήνης, όπου σχετικά πρόσφατα βρέθηκαν ενδείξεις σημαντικών ποσοτήτων νερού.
Όμως η JAXA έχει υποστεί μια σειρά αποτυχιών, όπως η καταστροφική παρθενική πτήση τον Μάρτιο του νέου πυραύλου H3, ο οποίος προορίζεται να ανταγωνιστεί τις φθηνότερες υπηρεσίες που προσφέρει η αμερικανική SpaceX.
Στο μεταξύ η Ινδία κατάφερε τον περασμένο Αύγουστο να αναδειχθεί σε μείζονα διαστημική δύναμη με την πρώτη, ιστορική προσσελήνωση στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου το ανώμαλο έδαφος δημιουργεί προκλήσεις για την εξόρυξη πάγου από σκοτεινούς κρατήρες.