Επιταχύνεται, όπως όλα δείχνουν, η ενίσχυση της στρατιωτικής – κυρίως ναυτικής – παρουσίας της ΕΕ στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης διέλευσης από τη ζωτική αυτή θαλάσσια «αρτηρία», στο φόντο της συνέχισης των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα και των πληγμάτων κατά εμπορικών πλοίων από τους Χούθι της Υεμένης. Η ομοφωνία που επετεύχθη επί της αρχής, μετά την άρση των αντιρρήσεων ορισμένων χωρών και κυρίως της Ισπανίας, δίνει το πράσινο φως στις αρμόδιες αρχές, όπως η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ, να προχωρήσουν τις σχετικές διαδικασίες.
Υπενθυμίζεται ότι αρκετές χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, είχαν αρνηθεί να λάβουν μέρος στην πολυεθνική δύναμη της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ – οι οποίες χθες, όπως είχαν προαναγγείλει, επανέφεραν τους Χούθι στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις – επιδιώκοντας να μην ταυτιστούν με την πολιτική των τελευταίων στο Μεσανατολικό. Η κατάσταση, ωστόσο, που επικρατεί στην περιοχή και η απειλή για τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ τους ανάγκασαν να αναλάβουν δράση – στο πλαίσιο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, της εν εξελίξει «Επιχείρησης Αγήνορ», στην οποία ηγείται η Γαλλία και συμμετέχουν ήδη πολλά κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Οι πιέσεις
Σημειώνεται πως ο υπάρχων σχεδιασμός προβλέπει ότι η αποστολή των νέων δυνάμεων πρέπει να γίνει το αργότερο ως τα μέσα Φεβρουαρίου. Ωστόσο, αρκετοί πιέζουν ώστε αυτό να γίνει πολύ πιο σύντομα – μεταξύ τους και η Ιταλία, η οποία διεμήνυσε, μέσω του επικεφαλής της διπλωματίας της, Αντόνιο Ταγιάνι, πως η πολιτική απόφαση πρέπει να ληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου, οπότε και συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, παρά τη συνέχιση των αιματηρών επιθέσεων στη Γάζα και των συγκρούσεων των ισραηλινών δυνάμεων με τη Χαμάς και τις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, μια αχτίδα αισιοδοξίας έρχεται με τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Γαλλίας. Μια συμφωνία η οποία προβλέπει, αφενός, την παροχή ιατροφαρμακευτικής αρωγής στους ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα και, αφετέρου, την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους.
Στο εσωτερικό του Ισραήλ πάντως, όπως σημειώνει και σχετικό ρεπορτάζ των «Financial Times», ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της διαχείρισης της κρίσης και ειδικά του ζητήματος των ομήρων – θεωρητικά απομένουν 136, εκφράζονται όμως φόβοι ότι αρκετοί από αυτούς έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση, ορισμένα μέλη του πολεμικού συμβουλίου και σημαντικό τμήμα της κοινωνίας ζητούν αναθεώρηση της στάσης της χώρας και υιοθέτηση μιας πιο μετριοπαθούς γραμμής, η οποία θα οδηγήσει στην κατάπαυση του πυρός και στην απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.