Ταχύτερο βηματισμό της κυβερνητικής μηχανής ώστε να υπάρξει ορατό για την κοινωνία αποτέλεσμα των δράσεών της μέσα στην άνοιξη περιμένει το Μαξίμου. Για αύξηση των κυβερνητικών ρυθμών και για μεγαλύτερο συντονισμό μιλάει τακτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συναντήσεις με τους υπουργούς του – το ίδιο έγινε άλλωστε στην πρώτη για το 2024 συνεδρίαση. Αυτή τη φορά όμως υπάρχει στην πραγματικότητα… τελεσίγραφο τριών μηνών του Πρωθυπουργού για μετρήσιμο αποτέλεσμα. Ειδικά οι παρεμβάσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια, νοσοκομεία, δικαστήρια, καθώς και για τους νέους, τους οικογενειάρχες και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού έχουν τεθεί στην πρώτη γραμμή της εντολής του Μητσοτάκη προς την ομάδα του. «Θέλω μήνες παραγωγής πια αποτελεσμάτων» είπε συγκεκριμένα.
Κυβερνητικός παράγοντας επιβεβαιώνει ότι υπάρχει αυστηρός ορίζοντας Απριλίου, και μάλιστα σε τρεις «δέσμες», όπως λέει: σε βασικές μεταρρυθμίσεις, στα πιο «προβληματικά» πεδία της καθημερινότητας (με κυρίαρχη την ακρίβεια, αλλά και το αίσθημα ασφάλειας) και σε μια σειρά από οικονομικά/επενδυτικά ορόσημα. Οι πιέσεις του πρωθυπουργικού γραφείου προς το Υπουργικό Συμβούλιο είναι δύο ειδών: η προώθηση κάθε ώριμου πρότζεκτ αλλά, πολύ περισσότερο, η πρακτική εφαρμογή ήδη θεσμοθετημένων ρυθμίσεων (δηλαδή ολοκλήρωση κανονιστικών πράξεων, αποφάσεων κ.λπ.).
Αυτά έχουν να κάνουν με δύο καθοριστικούς σταθμούς, παραδέχονται πηγές με γνώση του παρασκηνιακού σχεδιασμού. Ο ένας είναι η αναμέτρηση στην ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου. Ο Μητσοτάκης θέλει κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου να τρέξει την καμπάνια με το σταθερό αφήγημα του «εκσυγχρονισμού παντού». Ομως όχι μόνο σε επίπεδο νέων δεσμεύσεων αλλά με συγκεκριμένο «περιεχόμενο». Ο άλλος κρίσιμος σταθμός είναι το κομματικό συνέδριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό κλειδώνει για τον Απρίλιο (στο πρώτο δεκαπενθήμερο συγκεκριμένα) και δεδομένης της συμπλήρωσης 50 ετών από την ίδρυση της ΝΔ αναμένονται και συζητήσεις για τη φυσιογνωμία της παράταξης. Στο πλαίσιο αυτό ο Μητσοτάκης έχει ανάγκη από συγκεκριμένες παραπομπές σε κινήσεις της τελευταίας πενταετίας που θα ενισχύουν το επιχείρημά του ότι η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται σε ευρεία ακροατήρια – σε μια «πλατιά κοινωνική συμμαχία» με την πρωθυπουργική ορολογία.
Με λίγα λόγια στόχος εν όψει κομματικής σύναξης και εκλογικής αναμέτρησης είναι να εμπλουτίσει στο επόμενο τρίμηνο τη… λίστα πεπραγμένων (και συνεπώς τη ρητορική των γαλάζιων), απευθυνόμενος ιδίως προς το – απαιτητικό και λιγότερο κομματικά ταυτισμένο – κεντρώο ακροατήριο. Ετσι κι αλλιώς το Μαξίμου κρίνει ότι είναι ευνοϊκό το πολιτικό μομέντουμ για δραστικές αποφάσεις «στα μικρά και στα μεγάλα ζητήματα», τα οποία κατά την αποστροφή του Μητσοτάκη «ουσιαστικά διαμορφώνουν την καθημερινότητα κάθε πολίτη». Εκείνο που ξορκίζεται είναι τυχόν χαλάρωση ρυθμών και, ακόμα χειρότερα, η αναποτελεσματικότητα, όσο θα πλησιάζει μια παραδοσιακά χαλαρή εκλογική διαδικασία. Προσώρας παρά τα προβλήματα η ψαλίδα, δημοσκοπικά, παραμένει ανοιχτή χωρίς η αντιπολίτευση να κερδίζει από επιμέρους «τραύματα» στην κυβερνητική εικόνα, ενώ παραμένει κυρίαρχη η πεποίθηση του πρωθυπουργικού επιτελείου ότι οι αλλαγές που θα έχουν αποτύπωμα σε πολλαπλά πεδία της δημόσιας ζωής μπορούν να μπλοκάρουν την κυβερνητική φθορά, συντηρώντας το πολιτικό κεφάλαιο.
Παράλληλες αποστολές
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μητσοτάκης εντείνει και τις δημόσιες παρεμβάσεις του και ότι από τώρα επιφυλάσσει έστω και συγκρατημένα εκλογικά σινιάλα («θα πιστοποιήσουμε και πάλι ποια είναι η μεγάλη προοδευτική ευρωπαϊκή παράταξη»). «Συνεχή παρουσία» στο πεδίο ενδιαφέροντος των χαρτοφυλακίων τους ζήτησε όμως και από τα κυβερνητικά στελέχη, με τη σχετική κινητικότητα να καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα, έπειτα από μια περίοδο λειτουργίας στο ρελαντί. Είναι ενδεικτικό ότι με το «τελεσίγραφο» τριμήνου υπουργεία έχουν χρεωθεί από τα «κεντρικά» παράλληλες – το λιγότερο διπλές – αποστολές.
1. Με βασικό στόχο ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (δηλαδή, λιγότερες από 500 ημέρες), ο Γιώργος Φλωρίδης καλείται σε μπαράζ δραστικών κινήσεων στο σύστημα. Την επιχείρηση επίσπευσης των υποθέσεων στη διοικητική, πολιτική και ποινική Δικαιοσύνη διαπερνά ο επερχόμενος νέος δικαστικός χάρτης – ένα θέμα που το Μαξίμου θέλει ιδανικά να «σηκώσει» επικοινωνιακά πριν από τις ευρωεκλογές, μιλώντας για ριζικά νέα «αρχιτεκτονική» στη Δικαιοσύνη. Κατά πληροφορίες με τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα επανεξετάζονται ο χωροταξικός σχεδιασμός, η οργάνωση και διοίκηση των δικαστηρίων, η επικαιροποίηση των δικονομικών διαδικασιών. Εκτός του δικαστικού «χάρτη» και πέραν των αλλαγών στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προετοιμάζονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρεμβάσεις και στην πολιτική δικονομία. Μεταξύ άλλων, με τη μεταφορά υποθέσεων από τα δικαστήρια σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους.
2. Για τον Κυριάκο Πιερρακάκη προέχει ως ορόσημο τετραετίας η θεσμοθέτηση της δυνατότητας λειτουργίας παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ (θέμα που έχει προκαλέσει πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και κύμα καταλήψεων), ωστόσο εκτός από το «ελεύθερο πανεπιστήμιο», αλλά και την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στην επαγγελματική εκπαίδευση, ζητούνται ταχύτητες στο πρότζεκτ «ανοιχτό σχολείο». Αφενός με προσπάθεια επιτάχυνσης της εφαρμογής ήδη θεσμοθετημένων αλλαγών (ενδεικτικά, η συνέχεια της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και η ολοκλήρωση μέσα στην άνοιξη της επιλογής στελεχών εκπαίδευσης όπως οι «επόπτες ποιότητας» και οι «προϊστάμενοι εκπαιδευτικών θεμάτων»), αφετέρου με νέες δράσεις στη σχολική καθημερινότητα.
3. Τον στόχο για έναν νέο «χάρτη» με αλλαγές στις υγειονομικές περιφέρειες και στις στοχεύσεις και τη λειτουργία κάθε νοσοκομείου (κάτι που δουλεύεται αλλά κρίνεται ότι θέλει ακόμη χρόνο) καλείται να καλύψει ο Αδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα προτεραιοποιείται η ανάγκη λήψης αποφάσεων βελτίωσης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Παραμένει, για παράδειγμα, ανοιχτό στοίχημα – και πιο δύσκολο απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν – η εδραίωση του «προσωπικού γιατρού» που έχει ήδη θεσμοθετηθεί. Στα κυβερνητικά… χαρτιά έχει τεθεί ως ποσοτικός στόχος να έχει εγγραφεί έστω το 75% των δικαιούχων μέχρι το τέλος του έτους. Πριν από αυτά ζητείται άμεση αλλαγή εικόνας στις αναμονές στα νοσοκομεία. Εξού και επισπεύδεται η ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων, ένα βήμα που αναμένεται τον Φεβρουάριο και ενδεχομένως να λειτουργήσει ως αφετηρία για έναρξη – σε δεύτερο χρόνο – και απογευματινών χειρουργείων εντός του ΕΣΥ.
4. Χειροπιαστό αποτύπωμα θέλει το Μαξίμου από το νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας. Στις προτεραιότητες για τη Σοφία Ζαχαράκη είναι η κατάρτιση του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη «Δημογραφία και την Οικογένεια» και η παρουσίαση στον Πρωθυπουργό προτεινόμενων δράσεων και στόχων εντός της άνοιξης. Στο πρότζεκτ συμμετέχουν ήδη όλα τα υπουργεία με επικοινωνία μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ταυτόχρονα «καίει» την κυβέρνηση η στεγαστική πολιτική. Πέραν του προγράμματος «Σπίτι μου» (χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους και νέα ζευγάρια 25-39 ετών), το βάρος πέφτει πλέον στην «κοινωνική αντιπαροχή». Δηλαδή, την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για παροχή κατοικίας µε χαμηλό ενοίκιο. Η δράση αφορά, κατά τον σχεδιασμό, ανέγερση 2.500 κατοικιών, ενώ αρχίζουν οι διαδικασίες προκήρυξης του διαγωνισμού και επιλογής των αναδόχων (τεχνικών εταιρειών).