Το ρήγμα ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και την επόμενη μέρα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη δείχνει να διευρύνεται διαρκώς.
Κι αυτό αποκτά ιδιαιτέρως βαρύνουσα σημασία σε μια στιγμή που οι εστίες πολέμου πληθαίνουν επικίνδυνα στην ευρύτερη περιοχή, από τη Διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τα σύνορα του Ιράν με το Πακιστάν.
Ειδικά καθώς όλοι πρακτικά οι εμπλεκόμενοι έχουν συνδέσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τις συνολικές εξελίξεις με τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα – που σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι σήμερα «το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί».
«Το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας στο σύνολο της περιοχής που βρίσκεται δυτικά του Ιορδάνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως αυτό «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιδέα της (παλαιστινιακής) εθνικής κυριαρχίας» στη Δυτική Οχθη.
«Προφανώς βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι, ο οποίος απέρριψε για μια ακόμη φορά την κατοχή της Γάζας μετά τον τερματισμό του πολέμου και τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους.
Σε αυτό το φόντο, όπως αναφέρει ρεπορτάζ των «Financial Times», ορισμένα αραβικά καθεστώτα της περιοχής, διαβλέποντας τους γεωπολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους που ενέχει η συνέχιση και κλιμάκωση του πολέμου, αναζητούν τρόπο να άρουν το αδιέξοδο.
Συγκεκριμένα, «επεξεργάζονται μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να διασφαλίσει μια εκεχειρία και την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδίου το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει στο Ισραήλ εξομάλυνση των σχέσεων μαζί τους, εφόσον συμφωνήσει σε ανεπίστρεπτα βήματα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους».
Το παραπάνω πλαίσιο φαίνεται πως συζητήθηκε και στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου ήταν παρόντες τόσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν όσο και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ – το οποίο, όπως είναι γνωστό, διατηρεί προνομιακές σχέσεις με την ηγεσία της Χαμάς.
Εκεί βρισκόταν, μάλιστα, και ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος θεωρείται από αρκετούς ως πιο μετριοπαθής και πιο αξιόπιστος συνομιλητής και έθεσε επίσης το ζήτημα των μελλοντικών σχέσεων της χώρας του με τους άραβες γείτονές της.
Είναι φανερό, ωστόσο, ότι οι ελπίδες να υπάρξει πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες όσο ο Νετανιάχου παραμένει πρωθυπουργός και στην κυβέρνησή του κυριαρχούν οι φανατικοί και ακροδεξιοί, όπως οι υπουργοί του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς.
Ολοι εκείνοι, δηλαδή, που όχι μόνο αρνούνται κατηγορηματικά την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους, αλλά τάσσονται υπέρ της εκδίωξης των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που κατοικούν στη Λωρίδα της Γάζας και της εγκατάστασης στην περιοχή εβραίων εποίκων.
Νέα επίθεση σε πλοίο.
Το σίγουρο είναι πως κάθε μέρα που περνά, η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, τα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και τα άλλα μέτωπα καθίσταται διαρκώς πιο επικίνδυνη.
Κάτι που αποδείχθηκε και από τη νέα επίθεση από τους Χούθι, τη νύχτα της Πέμπτης, σε βάρος του αμερικανικού πλοίου «Chem Ranger», το οποίο διαχειρίζεται ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία (σύμφωνα με τους Χούθι επλήγη, ενώ οι ΗΠΑ τονίζουν πως δεν υπέστη ζημιές).
Πάντως, στην προσπάθειά τους να μην απομονωθούν, οι Χούθι προχώρησαν χθες σε μια κίνηση καλής θέλησης προς την Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες επίσης έχουν σημαντικά συμφέροντα στην περιοχή. «Σε ό,τι αφορά άλλες χώρες (πλην ΗΠΑ και Βρετανίας), συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ρωσίας, οι θαλάσσιες μεταφορές τους στην περιοχή δεν απειλούνται.
Είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους από την Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε κορυφαίο στέλεχός τους.