Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, που εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα, με την κανονική διαδικασία που προβλέπει συζήτηση σε έως και τρεις συνεδριάσεις, εφόσον είναι απαραίτητο. Κοινώς, ανάλογα με τον κατάλογο των ομιλητών και την πορεία της συζήτησης, μπορεί να ψηφιστεί ως την Τετάρτη το αργότερο αν και οι πληροφορίες μου λένε ότι επιθυμία της πλειοψηφίας είναι να έχει ολοκληρωθεί το θέμα ως την Τρίτη, που θα γίνουν και οι περισσότερες παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών. Κι αυτό διότι στη Βουλή θέλει να είναι παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο όποιος την Τετάρτη αναχωρεί για τις ΗΠΑ, για το roadshow της JP Morgan στη Νέα Υόρκη και για τη συνάντησή του με τους έλληνες ομογενείς στο Σικάγο.
Εναρξη καμπάνιας
Οπως τόνισε και στη συνηθισμένη απολογιστική κυριακάτικη ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός σκοπεύει στη Βουλή να κάνει λόγο για μια «ιστορική μεταρρύθμιση για τη χώρα μας» που ήταν δέσμευση της ΝΔ προς τους αποδήμους κυρίως και ενισχύει «ακόμη περισσότερο τον ακατάλυτο δεσμό τους με την πατρίδα». Ο Μητσοτάκης θέλει, λοιπόν, σε αυτό το κλίμα και με ψηφισμένο το μέτρο να επισκεφθεί τους ομογενείς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να ξεκινήσει από εκεί έτσι, πανηγυρικά κι επισήμως, τη «γαλάζια» προεκλογική καμπάνια ενόψει ευρωεκλογών.
Αντιδρά η Ιεραρχία
Εβδομάδα εξελίξεων ξεκινάει και για το νομοσχέδιο για την επέκταση των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων που θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο αύριο, Τρίτη. Την ίδια μέρα, όμως, θυμίζω θα συνεδριάσει και η Ιερά Σύνοδος και στο μεταξύ πληθαίνουν και οι δημόσιες αντιδράσεις από την Ιεραρχία. Χθες, στο κυριακάτικο κήρυγμά του, εξέφρασε σε υψηλούς τόνους την αντίθεσή του και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, καταδικάζοντας την ομοφυλοφιλία ως «παρέκκλιση» και κάνοντας λόγο για «ψευδοεπιχειρήματα, δήθεν ισότητος και δήθεν δικαιοσύνης και δήθεν προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Παράλληλα, την αντίθεσή της ανακοίνωσε και η Ιερά Σύνοδος της Κρήτης, καλώντας την κυβέρνηση να το αποσύρει αλλά και η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας που σχολίασε πως «το παρά φύσιν δεν καθίσταται κατά φύσιν με νομικές διατάξεις. Αντίθετα, ένας τέτοιος νόμος προσβάλλει τη δημιουργία. Δεν αποτελεί κοινωνική πρόοδο αλλά σύγκρουση με τη φυσική τάξη, κατήφορο».
Η Μενδώνη στην Ατλάντα
Οπως σας μετέφερα από το περασμένο Σάββατο, το υπουργείο Πολιτισμού μετράει σήμερα ώρες για τη συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο «Μάικλ Κάρλος» του Πανεπιστημίου Εμορι της Ατλάντα (ΗΠΑ), όπου η Λίνα Μενδώνη αναμένεται να ανακοινώσει «πολιτιστική συνεργασία» από κοινού με τον κοσμήτορα και εκτελεστικό αντιπρόεδρο του πανεπιστημίου Ράβι Μπελαμκόντα και τον διευθυντή του μουσείου Χένρι Κιμ. Δεν πάει φυσικά μόνο το δικό μου μυαλό στις αρχαιότητες που υπάρχουν στη συλλογή του «Μάικλ Κάρλος», που περιλαμβάνει προϊόντα λαθρανασκαφής και παράνομης εξαγωγής από την Ελλάδα. Οι τρεις διεκδικούνται ήδη από το 2007, ενώ η τέταρτη ταυτοποιήθηκε πέρυσι, όπως είχε αποκαλύψει στα «ΝΕΑ» τον περασμένο Νοέμβριο ο Χρήστος Τσιρογιάννης, αρχαιολόγος που ερευνά τα διεθνή δίκτυα αρχαιοκαπηλίας. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο άγαλμα της μούσας Τερψιχόρης (4ος-2ος αι. π.Χ.), μία μινωική πήλινη λάρνακα (14ος αι. π.Χ.), έναν γιγαντιαίο ροδιακό πίθο (650-600 π.Χ.) και ένα αττικό επιτύμβιο ανάγλυφο του 4ου αιώνα π.Χ. Αναμένω, όπως όλοι και όλες, με ενδιαφέρον τις σημερινές λεπτομέρειες της συνεργασίας.
Το σχέδιο Κικίλια για την πυρόσβεση
Κάτω από τα… ραντάρ πέρασαν οι σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος που προέκυψαν από το ΚΥΣΕΑ την περασμένη εβδομάδα και είναι, εξ όσων πληροφορούμαι, μέρος του γενικότερου σχεδιασμού του Βασίλη Κικίλια. Ο οποίος έχει βάλει στόχο την αναβάθμιση της νέας Πολιτικής Προστασίας, ώστε να βασίζεται στην πρόληψη, στην ενδυνάμωση σε ανθρώπινο δυναμικό, στις σύγχρονες υποδομές και τις νέες τεχνολογίες. Ενα πρόβλημα που έχει εντοπίσει το μαρτυράει κι ο ίδιος, εμμέσως πλην σαφώς, όταν λέει ότι «το υπουργείο δεν μπορεί να έχει εποχικότητα» όπως οι κρίσεις που αντιμετωπίζει. Απαιτείται συνεχής σχεδιασμός και διαρκής εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που φέρνει η κλιματική κρίση. Επιπλέον, ταυτόχρονα με τις αλλαγές στο στελεχιακό δυναμικό συνεχίζονται να ολοκληρώνονται, η μια μετά την άλλη, οι διαγωνιστικές διαδικασίες του προγράμματος ΑΙΓΙΣ. Θυμίζω ότι πρόκειται για το εθνικό πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας, μέσω του οποίου η χώρα μας θα προμηθευτεί υπερσύγχρονο εξοπλισμό και θα αναβαθμίσει ήδη υπάρχοντα, όπως διάφορων ειδών ελικόπτερα (Super Puma, Sikorsky κ.ά.), Canadair, drones και άλλα συστήματα παρακολούθησης, ραντάρ και μετεωρολογικούς σταθμούς.