Η 37χρονη Ειρήνη Γεωργαλάκη και η 40χρονη Εριφίλη Γιαννακοπούλου γνωρίστηκαν πριν από 13 χρόνια κι έναν μήνα μετά ήταν ήδη ζευγάρι και συγκατοικούσαν. Ζώντας καιρό κάτω από την ίδια στέγη, άρχισαν να συζητούν και το ενδεχόμενο να γίνουν μαμάδες. «Στην αρχή το λέγαμε για πλάκα, ήταν σαν ένα φαντασιακό μέλλον, στο πλαίσιο του απίθανου κιόλας», λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» η Ειρήνη.
Η επιθυμία τους πέρασε από το φαντασιακό στο πρακτικό όταν η Εριφίλη εντόπισε εικόνες ομόφυλων ζευγαριών με παιδιά μέσω Instagram. «Και όχι από το ελληνκό Instagram», διευκρινίζει η Ειρήνη. «Αναζητούσαμε ομόφυλα ζευγάρια για να ενημερωθούμε για τα επόμενα βήματα που είναι ένας πονοκέφαλος», θυμάται η Εριφίλη.
Σε αυτό το στάδιο, το ότι δεν είχαν σύμφωνο συμβίωσης αποδείχθηκε σωτήριο. Οπως εξηγεί η 40χρονη (που κυοφόρησε μέσω εξωσωματικής με σπερματέγχυση από δότη): «Οταν πήγαμε για εξωσωματική, έπρεπε να κάνω μια συμβολαιογραφική πράξη που να δηλώνω ψευδώς ότι είμαι μόνη μου, παρόλο που η κλινική και ο γιατρός ήξεραν ότι είμαστε δύο γυναίκες». Χρειάστηκαν δύο προσπάθειες για να έρθουν στον κόσμο πρόωρα τα δύο αγοράκια τους, και καθώς η Ειρήνη είναι η «αόρατη» για το κράτος μητέρα, το ζευγάρι είχε αποφασίσει να συνάψει σύμφωνο λίγο πριν απ’ τη γέννα.
«Την Παρασκευή 21 Ιουλίου, 12 η ώρα είχαμε τη συμβολαιογράφο σπίτι, 13.30 ήμουν στο Ληξιαρχείο και 6 το απόγευμα έσπασαν τα νερά», θυμάται η Ειρήνη. «Κι έτσι», συμπληρώνει η Εριφίλη, «η Ειρήνη μπορούσε να είναι μαζί μου στο μαιευτήριο. Κάναμε το σύμφωνο ώστε αν – χτύπα ξύλο – χρειαστεί οτιδήποτε, να μπορεί να αποδείξει η Ειρήνη ότι είναι μαμά των παιδιών». «Το ότι δεν έχω εγώ μόνο αυτό το δικαίωμα σήμερα, με κάνει να σκέφτομαι μην πάθει κάτι η Εριφίλη. Είναι τραγικό», διαπιστώνει η Ειρήνη.
Για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, οι ίδιες νιώθουν δικαίωση ενώ ανυπομονούν να έρθει η στιγμή να υπογράψουν. Τα όσα ακούγονται στον δημόσιο διάλογο όμως προβληματίζουν την Ειρήνη: «Το συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας είναι πολύ μικρότερο. Απλώς έχει αγριοφωνάρα και προβάλλεται έντονα.
Τους παραδίνουμε βήμα. Το ποιοι άνθρωποι ερωτώνται σχετικά στην τηλεόραση είναι ντροπή». Αναφορικά με το ζήτημα της παρένθετης μητέρας, η Εριφίλη παραδέχεται ότι «υπάρχει ένα κομμάτι προς συζήτηση όσον αφορά τη γυναίκα μέσα σε αυτό». Ομως η ίδια σημειώνει ότι, «εφόσον έχουμε ένα πλαίσιο που αποδέχεται την παρένθετη μητέρα για ετερόφυλα ζευγάρια ή για υπογόνιμες γυναίκες, τότε θα πρέπει είναι ισότιμο για όλους».
Ο Κασσελάκης και το «φροντιστήριο» της ΝΔ. Για την πολυσυζητημένη δήλωση Κασσελάκη περί επιθυμίας απόκτησης δύο αγοριών, η Εριφίλη λέει πως όλα τα ζευγάρια φαντασιώνονται πώς θέλουν τα παιδιά τους.
«Μου φαίνεται όμως λάθος να κριθεί βάσει της δήλωσης ενός πολιτικού το μέλλον τόσων ανδρών που θα ήθελαν να κάνουν παιδιά». Το ζευγάρι τοποθετείται και για τα όσα είπε ο βουλευτής Λέσβου ΠΑΣΟΚ (σ.σ. «δεν μπορούμε να δίνουμε τα παιδιά στα ομόφυλα ζευγάρια, θα τα οδήγήσουμε στην ομοφυλοφιλία»): «Βλέποντας πώς μπορεί να στραπατσαριστεί ένας άνθρωπος επειδή δεν τον έχεις αφήσει να είναι όπως νιώθει», λέει η Ειρήνη, «το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παιδιά των ομόφυλων οικογενειών θα μεγαλώσουν με κάποια μεγαλύτερη ελευθερία και αποδοχή».
«Τα πράγματα για μένα είναι απλά», συμπληρώνει η Εριφίλη. «Αγάπα το παιδί σου και μεγάλωσέ το όμορφα. Δεν θα είναι κάτι λιγότερο αν είναι γκέι, δεν θα είναι κάτι περισσότερο αν είναι στρέιτ. Θα είναι απλά πιο κοντά στον εαυτό του.
Εμείς, ως γκέι σήμερα, μεγαλώσαμε σε ετερόφυλες οικογένειες. Δεν συνδέονται αυτά τα πράγματα. Αυτή η άποψη μου φαίνεται φαιδρή και εύκολη». Οσο για το διήμερο «φροντιστήριο» της ΝΔ, το ζευγάρι σχολιάζει πως «είναι δουλειά τους», με την Εριφίλη να αναφέρει σχετικά: «Ωραία που γίνεται, θα πω, γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν θα το έκαναν από μόνοι τους. Ενέχει ένα πολιτικό παιχνίδι αλλά χαλάλι γιατί είναι καλό – ο σκοπός αγιάζει τα μέσα κάπως στη φάση που είμαστε. Παρ’ όλα αυτά, αλίμονο αν αυτοί οι άνθρωποι δεν αισθάνονται την ευθύνη που φέρουν απέναντί μου προσωπικά».