Θέματα που είχαν ανέκαθεν ξεχωριστή θέση στη νεοδημοκρατική ατζέντα και τα οποία επηρεάζουν τους πολίτες στην καθημερινή ζωή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την εκλογική συμπεριφορά τους, επιστρέφουν στη ρητορική των γαλάζιων και προσωπικά του Πρωθυπουργού.
Τέτοια είναι το αίσθημα ασφάλειας και η αποτελεσματική αστυνόμευση με ενδεικτικές τις δραστικές παρεμβάσεις και στην πολιτική ηγεσία και στη δομή της ΕΛ.ΑΣ., η οικονομία στο φόντο της ακρίβειας στα ράφια των τροφίμων και με επιπλέον ανησυχία για την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, το Μεταναστευτικό και τα εργασιακά (η ανάγκη αύξησης των μισθών και μείωσης της ανεργίας).
Και αυτό γιατί το Μαξίμου, παρά την αδιαμφισβήτητη απόσταση της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση, ακούγοντας ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2023 αλλά και στο ξεκίνημα του 2024 «καμπανάκια» από τις μετρήσεις στην κοινή γνώμη, ξορκίζει τον κίνδυνο να φτάσει στην ευρωκάλπη του Ιουνίου με πολλαπλά επιμέρους θολά σημεία στη μεγάλη εικόνα πολιτικής και διαχειριστικής επάρκειας την οποία θέλει να εκπέμπει.
Ο Μητσοτάκης επιστρατεύει εκ νέου τον θετικό λόγο, ορίζοντας ως προτεραιότητα την οικονομία («καθορίζει, νομίζω, το αποτέλεσμα των εκλογών», κατά την αποστροφή του από το Νταβός) και με ταυτόχρονη δημόσια αναγνώριση των προβλημάτων των πολιτών δεσμεύεται για «προσπάθεια».
Κλειδί οι «βόλτες» στις γειτονιές
Στο πλαίσιο αυτό οι «βόλτες» σε γειτονιές – όπως έκανε δύο φορές μέσα σε πέντε μέρες σε Γαλάτσι και Αγία Παρασκευή ακούγοντας και παράπονα από πολίτες – καθιερώνονται στο πρόγραμμά του για τους επόμενους μήνες και αυτό περιλαμβάνει και εκτός Αττικής περιοδείες εξπρές, με την πρώτη εκτός απροόπτου στις 31 Ιανουαρίου με αφορμή τα εγκαίνια της Αμβρακίας Οδού.
Ο Πρωθυπουργός επιμένει στη λέξη «εμπιστοσύνη», ενώ σκιαγράφησε τη γαλάζια επικοινωνιακή «γραμμή» απέναντι στις δυσκολίες της καθημερινής ζωής μέσα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
«Πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός σε αυτό το περιβάλλον όπου όλοι δείχνουν με το δάχτυλο τους λαϊκιστές», είπε συζητώντας με τον αρχισυντάκτη του «Foreign Policy» Ράβι Αγκραβαλ, «να μην αποξενώσει τους ανθρώπους που τους ψηφίζουν, επειδή ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους διαμαρτύρονται είναι πραγματικοί».
Και σε συνέντευξη στο CNN εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι η εκλογική «ηχηρή νίκη» της ΝΔ επιτεύχθηκε εν μέρει με την «αυστηρή αλλά δίκαιη» μεταναστευτική πολιτική της. «Μπορείς να χτίσεις έναν μεγάλο φράχτη, αλλά χρειάζεσαι επίσης μια μεγάλη πόρτα.
Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», ανέφερε για μία ατζέντα η οποία προκάλεσε προ εβδομάδων τριγμούς στη δεξιά πτέρυγα λόγω των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τους μετανάστες – εργάτες.
Τα ομόφυλα και οι γκρίνιες
Στο θέμα της προωθούμενης «ισότητας στον γάμο», που αντίστοιχα αναστατώνει ισορροπίες στο γαλάζιο οικοδόμημα, εντείνει τις ανησυχίες νεοδημοκρατών για το πολιτικό και το εκλογικό κόστος και προκαλεί πιέσεις σε βουλευτές ιδίως της περιφέρειας όπου είναι ισχυρότερη η επιρροή της τοπικής Εκκλησίας και των δυνάμεων δεξιότερα της ΝΔ – οι εξελίξεις αναμένονται στα επόμενα 24ωρα.
Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι θέλει να «κλείσει» το θέμα το συντομότερο και με τις λιγότερες δυνατές αντεγκλήσεις, συγκαλώντας εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ. Αυτό αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη – μέρα συνεδρίασης και της Ιεράς Συνόδου –, ενώ σε κάθε περίπτωση «θα γίνει νόμος του κράτους» πολύ πριν από το τέλος Φεβρουαρίου. «Δεν πρέπει να διχάσει την κοινωνία, αλλά πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματα παιδιών που ήδη υπάρχουν», είπε ο Μητσοτάκης στο Bloomberg.
Αλλωστε ο νόμος ήδη συντάχθηκε (και με τις μεταβατικές διατάξεις) και πλέον διαβάζεται γραμμή γραμμή για να μην προκύψουν κωλύματα, ενώ έτρεξαν οι συζητήσεις για τον εισηγητή. Το βάρος αναμένεται να σηκώσει η βουλευτής του Δυτικού Τομέα και γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, ενόσω έχουν κληθεί να συνεχίσουν ήπιες και χωρίς αντεγκλήσεις δημόσιες εμφανίσεις «εκπρόσωποι» και από Μαξίμου και από ΝΔ, όπως ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός.
Σε μια περίοδο συνολικής ευρωπαϊκής ανησυχίας για ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων, ο Μητσοτάκης δείχνει ότι ποντάρει στην επιβεβαίωση της συνέπειας της ΝΔ μεταξύ των δεσμεύσεων και των πράξεών της, προσδοκώντας ότι ακούγονται τα επιχειρήματά της ΝΔ σε ευρύτερα ακροατήρια.
Εξού και η ανάγκη της κυβερνώσας παράταξης για μεγαλύτερη «φροντίδα» σε όσα παραδοσιακά εμφανίζει ως διαχωριστικές γραμμές έναντι των πολιτικών αντιπάλων της – η νομιμότητα, για παράδειγμα, και η ανάπτυξη.
Λέει πολλά ο όρος της «τριγωνοποίησης» στον οποίο αναφέρθηκε ο Μητσοτάκης από το Νταβός: «Να εστιάζουμε στην οικονομική ανάπτυξη, να είμαστε υπεύθυνοι πατριώτες, να είμαστε προοδευτικοί όταν πρόκειται για θέματα στα οποία πρέπει να ευθυγραμμιστούμε με τον τρόπο με τον οποίο η ίδια η κοινωνία προοδεύει».
Ο ίδιος εκτίμησε μάλιστα ότι την ίδια στρατηγική πρέπει να υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που, σημειωτέον, προετοιμάζει το συνέδριό του στις 6-7 Μαρτίου στη Ρουμανία, από όπου αναμένεται να επικυρωθεί η στήριξη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ανάληψη εκ νέου της προεδρίας της Κομισιόν.