Εξακολουθεί να καλπάζει ανεμπόδιστη η ακρίβεια. Στη «μέγγενη» νέων ανατιμήσεων, σε 200 προϊόντα, θα βρεθούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.
Παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για μέτρα κατά της ακρίβειας, οι καταναλωτές θα δουν το πρώτο «κύμα» στα ράφια των σούπερ μάρκετ τις επόμενες δύο εβδομάδες. Τα νοικοκυριά κυριολεκτικά ασφυκτιούν.
Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα έχουν προ πολλού «εκτροχιαστεί» και πραγματικά δεν έχουν τέλος. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένονται νέες αυξήσεις σε συνολικά 200 κωδικούς προϊόντων, που έρχονται να προστεθούν σε όσους προηγήθηκαν τους τελευταίους 30 μήνες.
Την πρώτη «φουρνιά» των αυξήσεων θα τη δούμε σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα, σε συνολικά 100 κωδικούς, με τις ανατιμήσεις να αγγίζουν μεσοσταθμικά το 6%.
Πρόκειται για προϊόντα όπως:
- Φρέσκοι χυμοί: 22% – 55%
- Κονσέρβες: Έως 14%
- Κριτσίνια: Έως 10%
- Όσπρια και ρύζι: Έως 10%
- Δημητριακά :Έως 8%
- Κατεψυγμένα λαχανικά: Έως 8%
- Αλλαντικά επώνυμα: Έως 8%
- Προϊόντα προσωπική φροντίδας: Έως 5%
- Γαλακτοκομικά: Έως 3,7%
Κάποιες αυξήσεις, μάλιστα, ήδη έχουν περάσει στα ράφια. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θα ανατιμηθούν επιπλέον 100 προϊόντα, κατά 7% μεσοσταθμικά.
Τα προϊόντα που θα γίνουν πιο «τσουχτερά» είναι:
- Φρέσκοι χυμοί: Έως 22%
- Οδοντόβουρτσες, αφρόλουτρα, αποσμητικά: Έως 19%
- Σοκολατοειδή: Έως 18%
- Αλλαντικά ιδιωτικής ετικέτας: Έως 16%
- Ελιές: Έως 14%
- Τυριά: Έως 10%
- Αναψυκτικά: Έως 9%
- Καφές εσπρέσο: Έως 7%
- Έτοιμες σαλάτες: Έως 4%
Φέτα από «χρυσάφι», πάνω από 17 ευρώ το κιλό
Εν τω μεταξύ, στα παραπάνω εξωφρενικά που συμβαίνουν στη χώρα μας έρχεται να προστεθεί αυτό που συμβαίνει με άλλο ένα ελληνικό αγαθό. Στα σούπερ μάρκετ, λοιπόν, η τιμή της βαρελίσιας φέτας ξεπερνά τα 17 ευρώ το κιλό, ενώ η βιολογική πωλείται άνω των 20 ευρώ το κιλό. Η αναφορά στο επίσης ελληνικό ελαιόλαδο μοιάζει πια να περιττεύει, με την τιμή του να είναι απλησίαστη και το ίδιο το εμβληματικό και τόσο αναγκαίο και κύριο αγαθό να τείνει να εκλείψει εντελώς από τα σπίτια μας.
Κι όλα αυτά ενώ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη EUROSTAT, ο πληθωρισμός των τροφίμων στη χώρα μας άγγιξε το 8,9%, που συνιστά τον δεύτερο υψηλότερο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Μάλτα (10,2%).
Το δε χάσμα με την Ευρώπη μεγαλώνει, αφού τα τρόφιμα στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν με μικρότερο ρυθμό, και συγκεκριμένα κατά 5,7%.