Περισσότερα από 700 ευρώ ετησίως χάνουν κατά μέσο όρο οι Ελληνίδες και οι Ελληνες από την έλλειψη κεφαλαιοποιητικού συστήματος συνταξιοδότησης, υπολογίζει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) στο policy brief για το συνταξιοδοτικό που δημοσιεύει σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο EPICENTER. Στη μελέτη επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι εάν ο κεφαλαιοποιητικός πυλώνας στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας ήταν εξίσου ανεπτυγμένος όπως στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, η ετήσια απόδοσή του θα αντιστοιχούσε, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, σε περίπου 3%-4% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει σταθερά ουραγός ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ ως προς τα κεφάλαια που διοχετεύονται σε κεφαλαιοποιητικά ταμεία συνταξιοδότησης την τελευταία δεκαετία, με μέσο όρο 0,7% έναντι 29% του ΑΕΠ. Παρά τις πολλαπλές αλλαγές του συνταξιοδοτικού συστήματος μέσω νομοθέτησης, η Ελλάδα διατηρεί τη μεγαλύτερη δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ για συντάξεις ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ. Οι πολίτες άνω των 65 ετών στην Ελλάδα έχουν μέσο καθαρό εισόδημα που αντιστοιχεί στο 95% του μέσου καθαρού εισοδήματος του συνόλου του πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι στο 89%.

Χτυπάει το σφυρί

της ΑΑΔΕ

Ακριβά ακίνητα που ανήκουν κυρίως σε μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου βγάζει σε πλειστηριασμό η ΑΑΔΕ εντείνοντας την πίεση σε όσους χρωστούν στην Εφορία. Το πρώτο ηλεκτρονικό σφυρί της ΑΑΔΕ για το 2024 θα χτυπήσει την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου. Σε πλειστηριασμό θα βγουν δυο οικόπεδα στις Σπέτσες. Για το πρώτο οικόπεδο επιφάνειας 1.544 τ.μ. η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 1,497 εκατ. ευρώ και για το δεύτερο οικόπεδο επιφάνειας 1.469 τ.μ. η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 1,42 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα της ΑΑΔΕ μέχρι τις 17 Απριλίου 2024 περιλαμβάνει 37 πλειστηριασμούς ακινήτων με τιμές εκκίνησης που φτάνουν έως και 7 εκατ. ευρώ. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται ακίνητα όλων των κατηγοριών από κατοικίες, οικόπεδα και επαγγελματικά κτίρια μέχρι αποθήκες, αγροτεμάχια και χώροι στάθμευσης.

Καλώδιο

Αιγύπτου – Ελλάδας

Η πρόοδος του έργου «GREGY Project» για την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Ευρώπη βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε χθες ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον πρόεδρο του Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτριο Κοπελούζο. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Αλ Σίσι ενημερώθηκε για την πρόοδο του έργου, ιδίως με την επιτυχή ένταξη του έργου στον αρχικό κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της επόμενης φάσης υλοποίησής του, δηλαδή την εκπόνηση των τελικών τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών, καθώς και της μελέτης για τον καθορισμό της διαδρομής των θαλάσσιων καλωδίων σύνδεσης. Στον αιγύπτιο πρόεδρο δόθηκε μια επισκόπηση των σχεδίων του ομίλου για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στην Αίγυπτο, ενώ παρουσιάστηκαν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση των κοινών εργασιών μεταξύ της Αιγύπτου και του ομίλου Κοπελούζου για την υλοποίηση ενός έργου παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας 9,5 γιγαβάτ, το οποίο «θα στηρίξει σημαντικά την αιγυπτιακή οικονομία και θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες για τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια στην Αίγυπτο και την Ευρώπη».

Πρόστιμα 12,8 εκατ.

Στα 12,8 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις το 2023 για αθέμιτη κερδοφορία, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Οπως είπε το 2023 διενεργήθηκαν 25.267 έλεγχοι, βρέθηκαν 1.865 παραβιάσεις και ήδη έχουν βεβαιωθεί ή εξοφληθεί 10,149 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό που ξεπερνάει το 80%, ενώ θα βεβαιωθούν και τα υπόλοιπα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα.

Προβάδισμα

Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μεγάλες επιχειρήσεις με τις συμβάσεις των μικρομεσαίων να είναι στο 46% του συνόλου των συμβάσεων που έχουν ήδη γίνει. Ωστόσο αν και ο αριθμός των δανείων που έχουν συνάψει μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μεγάλος, στα συνολικά ποσά χρηματοδότησης υπερτερούν οι μεγάλες επιχειρήσεις αφού στον συνολικό προϋπολογισμό μόνο το 14% αφορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.