«Ευθύς εξαρχής θα ήθελα να πω ότι γνωρίζω ότι καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή, ποτέ και τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες και να φέρει πίσω τις ζωές και να απαλείψει το γεγονός που σημάδεψε και την δική μου ζωή. Πρέπει ως κοινωνία να εκφράσουμε τη συντριβή μας. Η συγγνώμη οφείλεται σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν τα αίτια είναι για κάποιους λόγω αντικειμενικών συνθηκών».
Με τα λόγια αυτά επέλεξε να ξεκινήσει την απολογία της ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας που δικάζει την υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά με τους 104 νεκρούς η πρώην περιφερειάρχης και νυν βουλευτής του Σύριζα Ρένα Δούρου αναφέροντας πως η ίδια μετά την τραγωδία κατέστη «εξιλαστήριο θύμα» από πολιτικούς αντιπάλους που όπως είπε την στοχοποίησαν αμέσως.
Περιγράφοντας το κλίμα της εποχής και γυρίζοντας το χρόνο πίσω στο 2018 η Ρένα Δούρου θέλησε να εξηγήσει πως κατά την κρίση της έφτασε στο σημείο να διωχθεί και να βρεθεί στο εδώλιο για την υπόθεση αυτή. «Νομίζω πως θα πρέπει να ειπωθεί γιατί εξηγεί πώς φθάσαμε στην δίωξη μου. Ξεκίνησε με ένα γνωστό πολιτικό παιχνίδι που με δεδομένο πως για την φωτιά στην Ηλεία είχε καταδικαστεί ο Νομάρχης, βρήκε ένοχο για το Μάτι…» είπε η κ. Δούρου η οποία ανέφερε πως στο πλαίσιο αυτής της τακτικής «Λοιδορήθηκα, κατασυκοφαντήθηκα, απειλήθηκα».
Στη συνέχεια επικαλούμενη τις απολογίες – ομολογίες στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσία αναφέρθηκε στην αντικειμενική αδυναμία να αντιμετωπιστεί η φωτιά στο Μάτι. «Έχουμε ομολογία από τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής ότι δεν είχε τα μέσα για να ανταποκριθεί στα δύο συμβάντα. Φανταστείτε να είχαμε και τρίτο στα διυλιστήρια. Αυτήν την αδυναμία την μάθαμε με ένα τραγικό τρόπο και μάλιστα την μάθαμε αυτόν τον τελευταίο μήνα» είπε η κ. Δούρου αναφερόμενη στις απολογίες που έχουν προηγηθεί.
Νωρίτερα στο βήμα βρέθηκε ο τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης ο οποίος τόνισε πως την επίμαχη μέρα και αφού εξελίσσονταν πολύ δυσμενώς η φωτιά στην Ανατολική Αττική και υπήρχε και το μέτωπο στην Κινέτα στις 9:30 το βράδυ κάλεσε το κεντρικό συντονιστικό όργανο. «Εμείς ωστόσο χωρίς να γνωρίζουμε τι έχει γίνει στο πεδίο, καλέσαμε το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Μας έκανε ενημέρωση ο κ. Ματθαιόπουλος τι διαμείβεται στα μέτωπα των πυρκαγιών, μας μίλησε η αστυνομία και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς. Εκεί έμαθα ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχουν νεκροί. Αργότερα βγαίνοντας από τη συνεδρίαση κατά τις 11 μάθαμε πως η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη από ό, τι έχουν αναφέρει» εξήγησε ο κ. Καπάκης.
Ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, αφού είπε στην απολογία του ότι δεν είχε αρμοδιότητα για την οργανωμένη απομάκρυνση, εξέφρασε την άποψη ότι «εάν γινόταν, ενδεχομένως να είχαμε μία πολύ μεγαλύτερη εκατόμβη θυμάτων. Αυτό το λέω και από την εμπειρία μου στα 30 χρόνια στο πυροσβεστικό σώμα. Ούτε ενημέρωση μπορούσε να γίνει, ούτε οργανωμένη απομάκρυνση. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ και το εφιαλτικό σενάριο πως θα πήγαινε στη θάλασσα 5.000 κόσμος μέσα σε μία ένταση θερμής ακτινοβολίας. Και μέσα στη θάλασσα κινδύνευσαν οι άνθρωποι.».
Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης απολογήθηκε ο Χαράλαμπος Συρογιάννης, πρώην υποδιοικητή εναέριων μέσων της ΕΛΑΣ ο οποίος είπε πως την επίμαχη ημέρα δεν δέχθηκε αίτημα για να διαθέσει το μόνο ελικόπτερο που ήταν σε λειτουργία. Ο κατηγορούμενος είπε πως και να του είχε ζητηθεί δεν θα έδινε καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν επικίνδυνες για την ασφάλειας των χειριστών .