Επικίνδυνη για τα εμπορικά πλοία παραμένει η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων των Χούθι, που υποστηρίζουν ότι απαντούν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον των Παλαιστινίων.
Επιθέσεις που έχουν ενεργοποιήσει και τα αντανακλαστικά της ΕΕ, που έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για την αποστολή μιας ευρωπαϊκής δύναμης στην περιοχή. Οι τεχνικές συνομιλίες έχουν προχωρήσει αρκετά, με το θέμα να αναμένεται να είναι σήμερα στο τραπέζι των ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές και να υπάρξει πολιτική στήριξη στο εγχείρημα. Με την τελική έγκριση για την οργάνωση της αποστολής να αναμένεται στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Φεβρουαρίου, πιθανότατα, αφού υπάρχουν στρατιωτικά θέματα να διευκρινιστούν, όπως οι κανόνες εμπλοκής και όχι μόνο.
Η επιλογή της φρεγάτας «Υδρα»
Η πρόθεση της Ελλάδας να στείλει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian, ανακοινώθηκε από τον Νίκο Δένδια, στις 21 Δεκεμβρίου, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να σημειώνει ότι «η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών». Με το Πολεμικό Ναυτικό να προτείνει εξαρχής δύο επιλογές φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, τη φρεγάτα «Υδρα» και τη φρεγάτα «Ψαρά». Με τη φρεγάτα «Υδρα» να είναι αυτή που σύμφωνα με πληροφορίες έχει κλειδώσει ως επιλογή. Σημαντικό για την επιλογή μιας φρεγάτας τύπου ΜΕΚΟ για την αποστολή ήταν και το γεγονός ότι φέρει δύο οπλικά συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx CIWS. Στο πλήρωμα θα είναι και Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών. Ενώ όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές γίνονται ήδη δοκιμές και για την τοποθέτηση συστήματος αντι-drone, για την αυτοπροστασία της φρεγάτας. Συγκεκριμένα δοκιμάζεται ένα σύστημα ελληνικής εταιρείας το οποίο εξετάζεται αν πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Πολεμικό Ναυτικό για να τοποθετηθεί τελικά.
Ο Δένδιας σε δηλώσεις του έχει επανειλημμένα υπεραμυνθεί της ελληνικής συμμετοχής στην επιχείρηση προστασίας των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η φρεγάτα η οποία θα πάει, θα πρέπει να διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας. Κάτι που υπογραμμίζουν και πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αναχωρήσει οποιοδήποτε πλοίο εφόσον δεν έχει τα απαραίτητα συστήματα σε πλήρη λειτουργία. Υπογραμμίζεται δε ότι θα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα και τα ολοκληρωμένα σχέδια των κανόνων εμπλοκής, της ευθύνης του ελληνικού πλοίου, καθώς και της περιοχής όπου θα επιχειρήσει.
Με τους αρμόδιους να σημειώνουν ότι η Αθήνα έχει σαφή εικόνα των δυνατοτήτων της και δεν θα επιχειρήσει να βγει από το πλαίσιο αυτό. Ως εκ τούτου θεωρείται βέβαιο ότι το ελληνικό πλοίο που θα αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα θα βρεθεί να επιχειρεί δίπλα σε πλοίο ικανό να προσφέρει αεράμυνα περιοχής.
Στα μέσα Φεβρουαρίου η αναχώρηση
Οπως σημείωναν καλά πληροφορημένες πηγές στα «ΝΕΑ» η Αθήνα θέλει το ελληνικό πλοίο να «φοράει και τα δύο καπέλα», τόσο της επιχείρησης Prosperity Guardian, όσο και της ΕΕ. Ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού είναι ήδη στο Μπαχρέιν, προκειμένου να αρχίσει να ενημερώνεται, ενώ όπως εκτιμούν ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η φρεγάτα «Υδρα» – πλην αλλαγής – δεν θα αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη δήλωσή του για συμμετοχή της Ελλάδας στην Prosperity Guardian ο Δένδιας είχε υπογραμμίσει ότι ενημέρωσε σχετικά και τον αιγύπτιο ομόλογο του κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο. Στο σημερινό ΣΕΥ, όπου θα συμμετάσχει ο Γεραπετρίτης, το κύριο θέμα θα είναι η Μέση Ανατολή και σε αυτό το πλαίσιο έχει κληθεί να συμμετάσχει στο πρώτο μέρος ο ισραηλινός ΥΠΕΞ και στο δεύτερο οι ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας και ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου. Υπενθυμίζεται ότι ο Γεραπετρίτης είχε συναντήσεις και με τους τρεις το προηγούμενο διάστημα, ενώ στο τρίτο μέρος του Συμβουλίου προσκεκλημένος είναι ο παλαιστίνιος ΥΠΕΞ.