Μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων, καθώς η όλη διαδικασία πήρε αναβολή δυο 24ωρων, εξ αιτίας της ασθένειας του πρωθυπουργού.
Εισηγητής του νομοσχεδίου θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος έχει αναλάβει και το επικοινωνιακό κομμάτι μέσα στην ΝΔ, έχοντας επωμιστεί το δύσκολο έργο να μεταπείσει κάποια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία βρίσκονται ανάμεσα στην αποχή και την αρνητική ψήφο.
Παρά το γαλάζιο «μασάζ», η κυβερνητική παράταξη παραμένει διχασμένη επί του θέματος, με το Μέγαρο Μαξίμου να μετρά κουκιά, και να βρίσκεται σε εγρήγορση ενόψει της ηχηρής παρέμβασης που φέρεται να ετοιμάζει ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ στρέφει το βλέμμα και στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, στην οποία θα καθοριστεί η στάση της Εκκλησίας έναντι του νομοσχεδίου, κυρίως σε ό,τι αφορά τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης.
Μετά φόβου… Εκκλησίας
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ, διατηρούν καλές σχέσεις με την εκκλησία η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου έχει κορυφωθεί, καθώς θεωρείται σίγουρο ότι κάποιοι βουλευτές που είναι στην αποχή, μπορεί και να μεταπηδήσουν στο κατά, ιδιαίτερα στους νομούς που οι Μητροπολίτες θα θελήσουν να καταδείξουν με «θόρυβο» τη διαφωνία τους.
Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στο εσωτερικό της εκκλησίας φέρεται να είναι τεταμένο, καθώς αρκετοί Μητροπολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι από τη στάση που έχει κρατήσει έως τώρα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Θα επιθυμούσαν να έχει ακολουθήσει μια πιο σκληρή γραμμή.
Ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα χρησιμοποιούν, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο Μητροπολίτης Πειραιώς, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Λαρίσης Ιερώνυμος, ο Νέας Ιωνίας και αρκετοί άλλοι οι οποίοι κάνουν λόγο και για λαοσυνάξεις.
Υπάρχουν όμως και οι πιο ήπιοι και ήρεμοι Ιεράρχες όπως είναι και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θέλει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ εκκλησίας – πολιτείας. Εχει ξεκαθαρίσει ότι η εκκλησία αυτό που θα κάνει με μεγάλη ευθύνη είναι να ενημερώσει τον κόσμο για τις θέσεις της και γιατί αντιδρά στο νομοσχέδιο.
Η απόφαση της Συνόδου, με τη μορφή εγκυκλίου αναμένεται να διαβαστεί σε όλους τους ναούς την ερχόμενη Κυριακή ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα σταλούν και επιστολές προς τους βουλευτές που θα αποτυπώνονται οι λόγοι που η εκκλησία είναι αντίθετη.
Παρέμβαση Σαμαρά εφ’ όλης της ύλης
Στο Μαξίμου, βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα και για την στάση του Αντώνη Σαμαρά – όχι για το αν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο (κάτι που προεξοφλείται) αλλά για την ηχηρή παρέμβαση εφ’όλης της ύλης, την οποία φέρεται να προετοιμάζει. Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να επαναλάβει τη διαφωνία του με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, όσο και σε ιδεολογικοπολιτικές πτυχές που θα ακουμπάνε στον πυρήνα της ΝΔ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς, πριν λίγες μέρες, εξέφρασε ανοικτά την αντίθεσή του στον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, με αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα περί αποχής των διαφωνούντων.
«Στη συντριπτική της πλειοψηφία, η κοινωνία έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη γι’ αυτό το ζήτημα κι εγώ θα τοποθετηθώ όταν έρθει η ώρα στη Βουλή. Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια, όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό πως πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. Και διερωτήθηκε: «Θα λέμε στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και λέμε ταυτόχρονα στους Υπουργούς και τους βουλευτές να απέχουν;».
Και ο Βορίδης
Την ίδια στιγμή, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα συμβεί με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Από το Μαξίμου διαρρέεται ότι όποιος καταψηφίσει τότε σε επόμενο χρόνο θα πρέπει να θεωρεί εαυτόν εκτός κυβέρνησης.
Συγκεχυμένα είναι τα πράγματα και σε ό,τι αφορά την στάση της αποχής, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι ελέω Βορίδη όλοι θα κριθούν με μεγαλύτερη επιείκεια. Από την στιγμή, δηλαδή, που φέρεται να έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας, ο Μάκης Βορίδης να απέχει, τότε πολύ δύσκολα θα υπάρξουν επιπτώσεις για όποιο άλλο στέλεχος της κυβέρνησης επιλέξει την αποχή.
«Ας δούμε τι θα συμβεί και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα εγώ να προκαταλάβω ή να γνωρίζω νωρίτερα αποφάσεις οι οποίες αρχικά είναι του εκάστοτε υπουργού το πώς θα τοποθετηθούν και τι θα κάνουν σε μια ψηφοφορία ως βουλευτές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Στην Ηρώδου Αττικού, εκτιμούν ότι τελικά γύρω στους 120 «γαλάζιους» βουλευτές θα υπερψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου εξακολουθεί να είναι αποφασισμένο να διευθετηθεί το συντομότερο το ζήτημα. Αμέσως μετά την συνεδρίαση του υπουργικού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ακολουθήσει fast track διαβούλευση, περίπου δύο εβδομάδων και τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου να φτάσει στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευελπιστεί ότι θα γίνει νόμος του κράτους «μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου». Μένει να δούμε, τι θα γίνει.