Το σοκ ήταν μεγάλο. Η απάντηση ηχηρή. Εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί βγαίνουν στους δρόμους σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού και της ακροδεξιάς απειλής. Στα τέλη Νοεμβρίου μία ομάδα ακροδεξιών πολιτικών, επιχειρηματιών, ακτιβιστών εξτρεμιστών συγκεντρώθηκε σε ξενοδοχείο κοντά στο Πότσνταμ. Στόχος τους ήταν η επεξεργασία σχεδίων για τον εκτοπισμό εκατομμυρίων πολιτών από τη Γερμανία, προσφύγων, μεταναστών με γερμανική υπηκοότητα και «ανεπιθύμητων» Γερμανών, όπως αποκάλυψε η ερευνητική πλατφόρμα Correktiv πριν από δέκα ημέρες. Στη συνωμοτική σύναξη συμμετείχε ο Ρόλαντ Χάρτβιγκ, πρώην βουλευτής και δεξί χέρι της προέδρου του AfD Αλις Βάιντελ, εισηγητής ήταν ο αυστριακός νεοναζί θεωρητικός της «ρεμιγκρασιόν» και της εθνικής καθαρότητας Μάρκους Ζέλνερ.
Η αποκάλυψη αφύπνισε τους Γερμανούς. Χθες πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο η μεγαλύτερη μέχρι τώρα συγκέντρωση κατά του AfD και του ακροδεξιού εξτρεμισμού. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, 250.000 διαδηλωτές, η αστυνομία έκανε λόγο για 80.000, διαδήλωσαν στο κέντρο της βαυαρικής πρωτεύουσας – λόγω της μεγάλης προσέλευσης, σε λιγότερο από μία ώρα αποφασίστηκε η διακοπή της συγκέντρωσης. «Η Βρέμη μισεί το AfD», «Ολοι μαζί κατά του φασισμού» ήταν μερικά από τα συνθήματα στη συγκέντρωση στη Βρέμη, που αρχικά είχε δηλωθεί για 500 άτομα, αλλά στο τέλος συγκεντρώθηκαν 40.000 διαδηλωτές. Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Κότμπους του Βρανδεμβούργου, όπου μίλησε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιντκε, που έχει μπροστά του περιφερειακές εκλογές τον Σεπτέμβριο μαζί με τη Θουριγγία και τη Σαξονία, με πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις το AfD.
Στην Κολωνία συγκεντρώθηκαν εκ νέου χθες 30.000 διαδηλωτές κλείνοντας το κέντρο της παλιάς πόλης. Και στο Ντόρτμουντ 30.000 πολίτες βγήκαν στους δρόμους, όπως και στο Αννόβερο 35.000, αλλά και στο κέντρο της Φρανκφούρτης 35.000. Το Σάββατο στο Αμβούργο 130.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές – 50.000, σύμφωνα με την αστυνομία –, διαδήλωσαν με κεντρικό σύνθημα «Το Αμβούργο ξεσηκώνεται! Κατά του δεξιού εξτρεμισμού και νεοναζιστικών δικτύων». Στην πρώτη διαδήλωση στο Πότσνταμ την προπερασμένη Κυριακή είχαν πάρει μέρος ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς και η Πράσινη υπουργός Αναλένα Μπέρμποκ.
Η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών. Μόνο το Σάββατο κατέβηκαν στους δρόμους πάνω από 300.000 διαδηλωτές σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας. Οι διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις κατά της Ακροδεξιάς θα συνεχιστούν όλες τις ημέρες τουλάχιστον μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου. «Χρειαζόμαστε την ένωση όλων των δημοκρατών», ήταν το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη στους πολίτες που «υπερασπίζονται τη δημοκρατία μας κατά των εχθρών της».
Δημοσκοπική καθίζηση
Η τρικομματική κυβέρνηση του καγκελάριου Ολαφ Σολτς ταλανίζεται από συνεχείς έριδες μεταξύ των εταίρων. Η κακή εικόνα παγιώνει την ελεύθερη πτώση των ποσοστών κυρίως Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών. Στην τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA η συντηρητική Χριστιανική Ενωση (CDU – CSU) είναι στο 30%. Δεύτερο κόμμα είναι το ακροδεξιό AfD στο 22%, σε μεγάλη απόσταση από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους που είναι στο 13%. Ακολουθεί με 7% το νέο κόμμα BSW που ίδρυσε επίσημα αυτόν τον μήνα η Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία αποχώρησε από την Αριστερά. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) είναι στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης 5%, ενώ η διασπασμένη πλέον Αριστερά έπεσε στο 3%.