Τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη αυξήθηκαν σε έναν χρόνο κατά περισσότερο από 30 φορές, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος ζητά να ολοκληρωθούν επειγόντως οι εμβολιασμοί που ακυρώθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Περισσότερα από 30.000 κρούσματα λόγω της ιογενούς ασθένειας καταγράφηκαν τους πρώτους 10 μήνες του 2023 στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, η οποία περιλαμβάνει την Τουρκία και τη Ρωσία.

Το 2022 είχαν αναφερθεί μόνο 941 περιστατικά.

«Βλέπουμε όχι μόνο μια αύξηση κατά 30 φορές αλλά και σχεδόν 21.000 νοσηλείες και πέντε θανάτους που σχετίζονται με την ιλαρά. Είναι ανησυχητικό» προειδοποίησε ο δρ Χάνς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

«Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος προστασίας των παιδιών από αυτή τη δυνητικά επικίνδυνη ασθένεια» τόνισε.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει ωστόσο στην ανακοίνωσή του ότι ο ιός πλήττει και ενήλικες, με ένα στα πέντε κρούσματα να αφορά άτομα άνω των 20 ετών.

Επιπλοκές

H ιλαρά συνήθως προκαλεί πυρετό και χαρακτηριστικό εξάνθημα, σε σπάνιες όμως περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, τύφλωση ή φλεγμονή του εγκεφάλου.

Η ασθένεια θεωρείται η πιο μεταδοτική που γνωρίζουμε. Για να προληφθούν επιδημίες η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού πρέπει να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα γύρω στο 95%.

Τα νούμερα όμως δείχνουν ότι οι εμβολιασμοί μειώθηκαν σημαντικά λόγω της πανδημίας Covid-19. Πάνω από 1,8 εκατομμύρια βρέφη στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ έχασαν τουλάχιστον μία από τις δύο δόσεις του εμβολίου την περίοδο 2020-22.

Στη Βρετανία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας στέλνει μηνύματα στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, καθώς εκτιμά ότι 3,4 εκατ. παιδιά και έφηβοι κάτω των 16 κινδυνεύουν από ιλαρά, αναφέρει το BBC.

Η ιλαρά προλαμβάνεται με το τριπλό εμβόλιο MMR που καλύπτει επίσης την παρωτίτιδα και τον κοκκύτη.

Κάποιοι γονείς αποφεύγουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους λόγω του φόβου ότι το MMR προκαλεί αυτισμό, μια σύνδεση που έχει διαψευστεί με πολυάριθμες μελέτες και αποδίδεται σε έρευνα που αποδείχθηκε απάτη.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από το 2004 έως το 2022 καταγράφηκαν στην Ελλάδα τρεις επιδημίες ιλαράς με 4.151 κρούσματα και 4 θανάτους.