Στις 22 Ιανουαρίου γιορτάζεται η Συνθήκη των Ηλυσίων, η οποία υπεγράφη το 1963 από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Το ορόσημο αυτό έβαλε τέλος σε μια περίοδο διμερούς ανταγωνισμού που διήρκεσε σχεδόν 170 χρόνια, με καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες μας και την Ευρώπη. Οι κοινές προσπάθειες του στρατηγού Ντε Γκολ και του καγκελάριου Αντενάουερ τελικά επέτρεψαν στις δύο χώρες να ξεπεράσουν την εν λόγω περίοδο, μέσω μιας συμφιλίωσης τόσο πολύτιμης όσο και μοναδικής στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η συμφιλίωση αυτή, που επετεύχθη κατ’ αρχάς από τους ίδιους τους πολίτες των δύο εθνών, καταδεικνύει με εντυπωσιακό τρόπο ότι ακόμα και ορκισμένοι εχθροί μπορούν να γίνουν φίλοι και έμπιστοι εταίροι που δρουν από κοινού για το μέλλον της ηπείρου μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους τους.
Η μακρόχρονη συνεργασία μας δεν περιορίζεται σε μια διμερή εταιρική σχέση. Εχουμε επιπλέον την κοινή ευθύνη και βούληση να συντονίσουμε στον μέγιστο βαθμό την εξωτερική μας πολιτική, προκειμένου να οικοδομήσουμε μια ισχυρή, ειρηνική και ενωμένη Ευρώπη. Ωστόσο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι τεράστιες.
Την 7η Οκτωβρίου 2023, η Χαμάς έσπειρε τον τρόμο στο Ισραήλ. Η Γαλλία και η Γερμανία καταδικάζουν σθεναρά τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις για τις αδιάκριτες και βάρβαρες επιθέσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών φρικαλεοτήτων που διαπράττουν για να τρομοκρατήσουν τα θύματά τους. Ζητούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση για τα άτομα που ζουν στη Γάζα. Απευθύνουμε επειγόντως έκκληση για διαρκή, ταχεία, ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας προς όσους την έχουν ανάγκη. Οι δύο χώρες μας δραστηριοποιούνται προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περιφερειακή κλιμάκωση και συνεχίζουν τις προσπάθειες ώστε να βρεθεί μια διέξοδος από την κρίση, στη βάση της λύσης των δύο κρατών, που αποτελεί τον μόνο τρόπο οικοδόμησης μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης.
Επιπροσθέτως, ο αγώνας της Ουκρανίας για ειρήνη και ελευθερία συνεχίζει να μας απασχολεί όλους. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν πολλάκις καταδικάσει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση. Η απάντησή μας θα έχει αντίκτυπο στη συλλογική μας ασφάλεια: διακυβεύεται το μέλλον της ηπείρου μας. Επομένως, και όπως έχει αναφερθεί επανειλημμένα στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε σημαντική οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη στην Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό για όσο καιρό χρειαστεί. Η ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο, για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, επιβεβαιώνει ότι η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Στο ίδιο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2023 τονίστηκε ότι η διεύρυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας αποτελεί γεωστρατηγική επένδυση στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία. Αποτελεί καταλύτη για τη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών ζωής των λαών μας και τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των χωρών, βάσει των αρχών πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η Ενωση. Προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία της επόμενης διεύρυνσης, πρέπει να εργαστούμε παράλληλα σε δύο μέτωπα. Αφενός για την επιτάχυνση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στα υποψήφια προς ένταξη κράτη, ειδικά στον τομέα του κράτους δικαίου, σε συμμόρφωση με τον αξιοκρατικό χαρακτήρα της ενταξιακής διαδικασίας. Και αφετέρου για τη λήψη πρωτοβουλιών και την εκκίνηση εσωτερικών εργασιών και μεταρρυθμίσεων, καθορίζοντας τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες της Ενωσης και τους τρόπους πραγματοποίησής τους, εξετάζοντας καίρια ζητήματα προτεραιοτήτων, πολιτικών και δυνατοτήτων. Η Γαλλία και η Γερμανία δεσμεύονται για τη συνδρομή τους σε αυτή τη διαδικασία, στηρίζοντας τις προς ένταξη χώρες.
Οσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της μεγάλης παγκόσμιας πρόκλησης της εποχής μας, Γερμανία και Γαλλία συνεισέφεραν ενεργά στη διαμόρφωση και την υιοθέτηση των δεσμεύσεων της COP28 στο Ντουμπάι, που έλαβε χώρα στις 13 Δεκεμβρίου 2023. Απευθύναμε κάλεσμα για διεθνή δράση με στόχο τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων και μη ανθρακικών πηγών ενέργειας, ώστε να διατηρήσουμε τη θέρμανση του πλανήτη κάτω από τον 1,5° C, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Παρισίων. Η συναίνεση που επετεύχθη στο Ντουμπάι συνιστά μήνυμα ελπίδας για τον πλανήτη και τους πιο ευάλωτους: δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε την πολιτική αυτή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αφήνοντας πίσω τα ορυκτά καύσιμα, στηρίζοντας τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, μέσω ενός νέου χρηματοδοτικού πλαισίου, με παροχή κινήτρων με επίκεντρο το περιβάλλον, για επενδύσεις, περισσότερη ανάπτυξη καθώς και πολυμερείς πρωτοβουλίες για την προστασία των οικοσυστημάτων (θάλασσες, τροπικά δάση, πόλοι κ.λπ.) και της βιοποικιλότητας.
Η Γαλλία και η Γερμανία επιδιώκουν τη συνεργασία με την Ελλάδα για την προώθηση κοινών θέσεων σε επίπεδο ΕΕ, που θα αντανακλούν τις αξίες μας και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα όλων των λαών της Ευρώπης. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας στο ίδιο πνεύμα.
Φέτος, στις 22 Ιανουαρίου, ευχόμαστε το παράδειγμα συμφιλίωσης και πολιτικών με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον που θέσαμε το 1963 – και επιβεβαιώθηκε το 2019 με τη Συνθήκη του Ααχεν – να συνεχίσει να καθοδηγεί τις δράσεις μας για ένα καλύτερο μέλλον για τα κράτη, τους λαούς μας, και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γαλλία και Γερμανία είναι αφοσιωμένες στην επίτευξη του μείζονος αυτού στόχου, σε πλήρη συνεργασία με όλους τους ευρωπαίους εταίρους. Τούτο ισχύει και για την Ελλάδα: στηρίζουμε και χαιρετίζουμε τις ελληνικές προσπάθειες για έναν βελτιωμένο διάλογο με την Τουρκία, καθώς η εξομάλυνση της σχέσης αυτής είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών, αλλά και της ΕΕ. Πρόκειται για μια απαραίτητη βάση για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών αλλά και ευρωπαϊκών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, της καινοτομίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης κ.λπ.