Οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια της χώρας «φουντώνουν», με το υπουργείο Παιδείας να καθυστερεί την επίσημη παρουσίαση του νομοσχεδίου του για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ για τα μέσα ή τέλη του επόμενου μήνα και τις παρενέργειες που ακολουθούν τα «κλειστά ΑΕΙ» να εξελίσσονται ταχύτατα: ένας φοιτητής τραυματίστηκε σοβαρά την περασμένη εβδομάδα μέσα στα αμφιθέατρα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη διάρκεια της κατάληψής του και νοσηλεύτηκε 2 ημέρες σε νοσοκομείο της χώρας ενώ είναι έως και σήμερα υπό παρακολούθηση.
Συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη το απόγευμα ομάδα κουκουλοφόρων με σιδηρογροθιές, στειλιάρια και μαχαίρια που μπήκαν στα αμφιθέατρα του Ιδρύματος επιτέθηκαν με αγριότητα σε φοιτητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών, προκαλώντας του σοβαρές κακώσεις στο κεφάλι, στο πρόσωπο και στην αυχενική χώρα. Οπως δε αναφέρουν οι πληροφορίες, ενώ τον χτυπούσαν τον απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν. Το περιστατικό έγινε μέσα στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, έξω από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών, μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης των φοιτητών που αποφάσισαν να συνεχιστεί η κατάληψη της Σχολής τους για 3η εβδομάδα.
Ο φοιτητής γλίτωσε τα χειρότερα όταν προσέτρεξαν συμφοιτητές του για να τον αποσπάσουν από τα χέρια των κουκουλοφόρων και τον μετέφεραν άμεσα σε γειτονικό νοσοκομείο. Ο νέος είναι ακόμη και σήμερα σε κατάσταση σοκ, ενώ αυτό είναι το δεύτερο σοβαρό περιστατικό βίας που σημειώνεται από επιθέσεις κουκουλοφόρων στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου μέσα σε έναν χρόνο.
Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη ημέρα, στις 15 του μήνα, ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε στην πρυτανεία του ΕΜΠ για κατάληψη του κτιρίου η οποία έληξε σύντομα μετά από αστυνομική επέμβαση έπειτα από ειδοποίηση των πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος. Την επόμενη ημέρα έγινε άλλη καταδρομική επίθεση ομάδας κουκουλοφόρων στο ίδιο κτίριο που προκάλεσε σοβαρές ζημιές, ενώ το απόγευμα έγινε και η επίθεση στον φοιτητή.
Πηγές του ΕΜΠ τόνιζαν στα «ΝΕΑ» πως «η απειλή από τους κουκουλοφόρους και τα έρημα κατειλημμένα κτίρια σε συνδυασμό με το ότι η μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών και το διδακτικό προσωπικό είναι μακριά από το πανεπιστήμιο λόγω της απαγόρευσης εισόδου από τους καταληψίες διαμορφώνουν ζοφερή εικόνα στην Πολυτεχνειούπολη».Στο μεταξύ χθες αποφασίστηκε νέα κατάληψη στο ΕΜΠ η (3η εβδομάδα) σε όλες τις σχολές του μεχρι 30/1.
Η εξεταστική χάνεται μετά τις 26 Ιανουαρίου
Στο κλίμα αυτό, πολλά ΑΕΙ αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα εξεταστικής περιόδου, η οποία και έπρεπε να ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα και την εβδομάδα που διανύουμε. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ήδη ανακοίνωσε ότι λόγω κατάληψης των τμημάτων του μεταφέρει τις ημερομηνίες των μαθημάτων που θα εξετάζονταν χθες, σήμερα και αύριο, ωστόσο «η δυνατότητα αυτή, μεταφοράς της εξέτασης των μαθημάτων, μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενδεχόμενη παράταση της κατάληψης μέχρι και την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024».
«Περαιτέρω μεταφορά εξέτασης μαθημάτων μετά τη λήξη της εξεταστικής δεν είναι δυνατή, λόγω του ότι το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα για τη συμπλήρωση των δεκατριών (13) εβδομάδων διδασκαλίας του εαρινού εξαμήνου δεν επαρκεί. Η πραγματοποίηση εξετάσεων με εξ αποστάσεως μεθόδους, τόσο για λόγους ακαδημαϊκούς όσο και για λόγους σχετιζόμενους με την υφιστάμενη νομοθεσία, δεν είναι δυνατή και δεν επιτρέπεται» αναφέρει η Σύγκλητος.
Πρόβλημα εξεταστικής περιόδου υπάρχει στο ΕΜΠ, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς που έχουν αναβάλει από του παρόντος τις εξεταστικές τους περιόδους εν αναμονή εξελίξεων με το θέμα των καταλήψεων στα τμήματά τους που συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα.
Υπό κατάληψη βρίσκονται και τα μισά περίπου τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Φιλοσοφική, Παιδαγωγικό, Οικονομικό, Φυσικό, Μαθηματικό). Οι Πρυτανικές Αρχές εξετάζουν λύσεις μεικτής εξεταστικής εαρινής εξεταστικής περιόδου ή μεταφορά της νυν εξεταστικής περιόδου τον Μάρτιο. Στη Θεσσαλονίκη επίσης κάποια τμήματα βρίσκονται σε καταλήψεις, με τον συνολικό αριθμό των τμημάτων που δεν λειτουργούν σε όλη τη χώρα να υπολογίζεται στα 80 με 100. «Δεν μπορούμε να πάρουμε ακόμη αποφάσεις σχετικά με την εξεταστική περίοδο, καθώς τα τμήματά μας είναι επί του παρόντος σε κατάληψη» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου. «Ωστόσο θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα για να μην έχουμε πρόβλημα».
Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο πρύτανής του Δημήτρης Μπουραντώνης είναι επίσης σκεπτικός για την εξέλιξη της εξεταστικής περιόδου. To Ιδρυμα σκέφτεται τη διαχείριση του προβλήματος ώστε να μη χαθεί η εξεταστική περίοδος των φοιτητών και φοιτητριών του.
Για το θέμα των καταλήψεων εκδόθηκε επείγουσα ανακοίνωση της Συνοδου πρυτανεων ΑΕΙ μετά από εκτακτη συνεδρίαση την. Όπως αναφέρεται σ αυτήν: «Οι συνεχιζόμενες καταλήψεις πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και το εαρινό εξάμηνο».
Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ καθυστερεί
Από την άλλη πλευρά, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιχάλης Σφακιανάκης εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην επίσημη παρουσίαση, δημόσια διαβούλευση ή ψήφιση του νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ. «Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης δημιουργεί προβλήματα καθώς άνοιξε το θέμα αλλά καθυστερεί να παρουσιάσει τη νομοθετική της πρωτοβουλία, προτάσσοντας τώρα άλλα νομοσχέδια, ενώ ήδη στα δημόσια πανεπιστήμια έχει ανοίξει η συζήτηση για το θέμα με τις ακόλουθες εντάσεις που αυτή προκαλεί» αναφέρει. «Οσον αφορά την εξεταστική μας αν δεν λήξει η κατάληψη δεν ξέρουμε πώς θα την καλύψουμε» συνεχίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.