Στο στήσιμο μπλόκων και στην πραγματοποίηση συγκεντρώσεων και κινητοποιήσεων με τα τρακτέρ τους προχωρούν από σήμερα αγρότες από τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, την Κρήτη. Ζητούν να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους προκειμένου να καταφέρουν να παραμείνουν στην παραγωγή.
Εκατοντάδες τρακτέρ από το νομό Καρδίτσας και τα Φάρσαλα συγκεντρώθηκαν στο κόμβο Ε-65 με στόχο να ανέβουν στον αυτοκινητόδρομο όμως εμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Τελικά, οι αγρότες, παρά τη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις έσπασαν τον κλοιό και πέρασαν με τα πόδια στον αυτοκινητόδρομο.
Οι συμμετέχοντας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΟΑΣΚ και Αγροτικών Συλλόγων της Π.Ε. με σκοπό να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης η συμμετοχή των αγροκτηνοτρόφων φαίνεται αισθητά μεγαλύτερη από του περασμένου Δεκεμβρίου.
Επεισοδιακά ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις και των αγροτών του νόμου Λάρισας, οι οποίοι κατέφθασαν με τα αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο του Πλατυκάμπου. Οι αγρότες επιχείρησαν να βγουν συμβολικά στην εθνική οδό για να προχωρήσουν σε συνέλευση και απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Στον Περιφερειακό Βόλου θα συγκεντρωθούν οι αγρότες της Μαγνησίας μαζί με τους αγρότες του Ριζόμυλου, με σκοπό να στήσουν ένα ενιαίο μπλόκο, ενώ στα Τρίκαλα τρακτέρ βρίσκονται στην Εθνική οδό Λάρισας – Τρικάλων στο ύψος του Ζάρκου.
Στη διασταύρωση της Νάουσας αναμένεται να στηθεί μπλόκο την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2024 από τους αγρότες της περιοχής, στο οποίο καλεί ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».
Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί σε μια σειρά περιοχές, οι οποίες θα «ξεδιπλώνονται» μέρα με τη μέρα.
«Βγαίνουμε στους δρόμους»
«Βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα «υποκινούμενοι» μόνο από την οξύτητα των προβλημάτων μας και από τη θέλησή μας να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας», επισημαίνουν οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι, τονίζοντας ότι «με τον ανυποχώρητο αγώνα μας μπορούμε να έχουμε λύσεις στα προβλήματα και τα αιτήματά μας να ικανοποιηθούν. Ο,τι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας. Αγωνιζόμαστε να μείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειές μας. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».
Αυγενάκης: Μόνο μέσα από διάλογο προκύπτουν λύσεις
Πάντως από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις τόνισε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις κινήσεις των αγροτών στη χώρα, δηλώνοντας ότι «έχω πλήρη εικόνα για τα διαφορετικά αιτήματα που καταφτάνουν. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τον οποιοδήποτε, κάτι που ούτως η άλλως δεν αρνηθήκαμε ποτέ. Ο διάλογος και η πραγματική και ειλικρινής συζήτηση και ενώνει αλλά κυρίως δίνει λύσεις. Και είμαστε ανοιχτοί σε αυτό».
Τι διεκδικούν
- Αιτήματα για την επιβίωσή τους αλλά και να καταφέρουν να παραμείνουν στην παραγωγή διεκδικούν αγρότες και κτηνοτρόφοι:
- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
- Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
- Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.