Η τροπολογία Κεραμέως για την επέκταση της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού εκτός των ευρωεκλογών και στις εθνικές εκλογές προκάλεσε τριγμούς διαταράσσοντας τις εύθραυστες ισορροπίες που είχαν καταρχήν επιτευχθεί με την αντιπολίτευση. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετακινούνται από το «ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου προς το «όχι» θέτοντας τις δικές τους προϋποθέσεις. Ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να μεταστραφεί το κλίμα διάρρηξης του συναινετικού πλαισίου που υπήρχε και το οποίο επέτρεπε την επίτευξη αυξημένης πλειοψηφίας – συμπεριλαμβανομένων και των ψήφων της Πλεύσης Ελευθερίας – στην ψήφιση του νομοσχεδίου (ψηφίζεται σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε το ΚΚΕ).
Ο Σωκράτης Φάμελλος αιτιολογώντας τη μετατόπιση από το αρχικό «ναι» στο «όχι» καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δυναμίτισε το συναινετικό πλαίσιο με την αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας. «Επιλέξαμε να τηρήσουμε μια υπεύθυνη στάση και τοποθετηθήκαμε υπέρ», όμως «η κυβέρνηση αποδείχθηκε και ασυνεπής και ανεπαρκής, αλλά και ανάξια να αξιοποιήσει τη διάθεση συναίνεσης» σημείωσε χαρακτηρίζοντας «εμπρηστική και τυχοδιωκτική» την κυβερνητική τακτική.
«Οχι μόνο δεν επιδιώξατε αλλά και υπονομεύσατε τη συναίνεση» είπε ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας η οποία, όπως σημείωσε, αντιμετωπίζει «σοβαρά προβλήματα αντισυνταγματικότητας» όσον αφορά την αμεσότητα και μυστικότητα της ψήφου (με τροπολογίες του ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 4 εκλογικές περιφέρειες αποδήμων, ψηφιακό εκλογικό κατάλογο που θα διευκολύνει τους εποχικούς εργαζομένους να ψηφίζουν από εκεί που βρίσκονται, διευκόλυνση των ΑΜΕΑ κ.λπ.). Μάλιστα ο Φάμελλος δήλωσε ότι οι όροι αυτοί «είναι απαράβατοι» διευκρινίζοντας πως «είναι προφανές ότι δεν θα συνηγορήσουμε σε ένα νομοσχέδιο ατελές, παρότι κάναμε υπερβάσεις και προτάσεις».
Η Νίκη Κεραμέως διερωτήθηκε «πώς γίνεται να είσαι υπέρ της ψήφου των αποδήμων για τις ευρωεκλογές αλλά όχι για τις εθνικές εκλογές και πώς γίνεται να λες αρχικά ναι και μετά όχι;», αλλά και «πώς γίνεται ο πρόεδρός σας να είναι απόδημος και ξαφνικά να υπαναχωρείτε και να λέτε ένα μεγάλο όχι», με τον Φάμελλο να την κατηγορεί ότι «δεν θέλετε να υπάρξει συναίνεση για να λέτε ότι μόνο εσείς νοιάζεστε για τους Ελληνες του εξωτερικού».
ΠΑΣΟΚ: «Να αποσυρθεί η τροπολογία»
Αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να τινάξει στον αέρα τη συναινετική πλειοψηφία που διαμορφώθηκε» επισημαίνοντας ότι «απαιτείται συναίνεση, συνδιαμόρφωση, διαβούλευση και όχι πονηριές και αιφνιδιασμοί». Κατά τον Ανδρουλάκη η άρση των εμποδίων για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων «δεν μπορεί να γίνει στο πόδι με μια εκπρόθεσμη τροπολογία». Και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία «και εμείς θα είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε πώς θα μπορούσε η επιστολική ψήφος να εφαρμοστεί για τους αποδήμους και στις εθνικές εκλογές, πέρα από τις ευρωπαϊκές εκλογές, όπως προβλέπει ο νόμος που συζητάμε», έχοντας μάλιστα αξιολογήσει προηγουμένως πώς θα λειτουργήσει το μέτρο στις προσεχείς ευρωεκλογές.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε μια «τελευταία ευκαιρία» στην κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία «που έφερε από το παράθυρο» και να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ ώστε η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου να χορηγείται ως διευκόλυνση στους εκτός Επικρατείας εκλογείς λόγω της απόστασής τους από τον τόπο που ψηφίζουν, καθώς και μόνο σε όσους εντός επικρατείας κωλύονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με φυσική παρουσία για λόγους ηλικίας, αναπηρίας, υγείας, σπουδών ή εργασίας σε τόπο διαφορετικό από εκείνον όπου ψηφίζουν. «Σε έναν τέτοιο νόμο το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό. Σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι είμαστε απολύτως αρνητικοί» ξεκαθάρισε προδιαγράφοντας το δικό του «όχι».
Να αποσύρει την τροπολογία προέτρεψε την Κεραμέως και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας ότι ούτως ή άλλως δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη αυξημένη πλειοψηφία των 200 ψήφων, προτείνοντάς της να την επανακαταθέσει ως σχέδιο νόμου μετά τις ευρωεκλογές δηλώνοντας από τώρα ότι το κόμμα της θα τοποθετηθεί θετικά.