Επισήμως ζήτησε χθες η κυβέρνηση Μπάιντεν από το Κογκρέσο, μέσω επιστολής, την έγκριση της πώλησης προς την Τουρκία μαχητικών F-16, αξίας 20 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Είναι, προφανώς, το «αντάλλαγμα» που είχε τάξει η Ουάσιγκτον στον Ταγίπ Ερντογάν για την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική Βουλή, κάτι που έγινε στις αρχές της εβδομάδας, μετά από ενάμιση και πλέον χρόνο καθυστέρηση.
Νωρίτερα, την ικανοποίησή του για την έγκριση είχε εκφράσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας ωστόσο πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μόλις βάλει την υπογραφή του και ο Ταγίπ Ερντογάν και αποσταλεί το επίσημο έγγραφο, καθώς και όταν κλείσει η εκκρεμότητα με την Ουγγαρία. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι το Κογκρέσο έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στην υπόθεση των F-16, μιας και το οριστικό «πράσινο φως» περνά από εκεί.
Αντιδράσεις για τις καταλήψεις
Το θέμα των συνεχιζόμενων καταλήψεων, με όλα τα δυσάρεστα συμπαρομαρτούντα τους, που ανέδειξαν τα «ΝΕΑ» χθες, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων. Και σημειώνω ειδικά τους προβληματισμούς των πανεπιστημιακών που βρίσκονται κι αυτοί στην πλευρά των φοιτητών που διαφωνούν με την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή ανακοίνωση μελών ΔΕΠ της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που προειδοποιούν πως, πέραν των ακαδημαϊκών προβλημάτων που δημιουργούνται, με τις συνεχιζόμενες καταλήψεις «στηρίζονται τα επιχειρήματα όσων συστηματικά το δυσφημούν και το υποβαθμίζουν (σ.σ. το δημόσιο πανεπιστήμιο) και ενισχύει τις απόψεις όσων προβάλλουν την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ως το μόνο αντίβαρο». Προσθέτοντας δε ότι «δε νοείται σήμερα, αυτή ειδικά την περίοδο, ένα κλειστό δημόσιο πανεπιστήμιο χωρίς την κοινότητά του ενεργή και παρούσα».
Σε ανάλογο κλίμα και η ανακοίνωση που υπογράφουν καθηγητές της σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ που καλούν τους φοιτητές «σε επανέναρξη της λειτουργίας της Σχολής μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο με το έργο μας, τη δράση μας και την ενεργό παρουσία μας σε αυτό». Ενώ και η γενική συνέλευση της Σχολής Xημικών Μηχανικών του ΕΜΠ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η εξεταστική περίοδος η οποία έπρεπε να διεξάγεται αυτή την περίοδο, δεν πραγματοποιείται και κάθε πρόσθετη μέρα κατάληψης επιτείνει τις δυσκολίες και δυσχεραίνει την εύρεση λύσης».
Θετικοί υπουργοί κι ο… Αγιος Βαλεντίνος
Στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο το επικείμενο νομοσχέδιο για τους ΛΟΑΤΚΙ απασχόλησε τη μισή συνεδρίαση. Διότι, εκτός από τον Ακη Σκέρτσο και τον Μάκη Βορίδη, πήραν το λόγο κι άλλοι 12 υπουργοί. Κατ’ αρχάς η Σοφία Ζαχαράκη, που έχει αρμοδιότητα, αλλά και πολλοί ακόμη, όπως οι Ολγα Κεφαλογιάννη, Νίκη Κεραμέως, Δόμνα Μιχαηλίδου, Γιώργος Γεραπετρίτης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που τοποθετήθηκαν όλοι τους θετικά. Κι επειδή η στάση των προαναφερθέντων είναι αναμενόμενη, αξίζει να σημειώσω ότι υπέρ του νομοσχεδίου μίλησαν και οι Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας, που – για την ιστορία – το 2015 είχαν επιλέξει να απέχουν από την ψηφοφορία για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης. Το σημαντικό, πάντως, για την κυβέρνηση είναι ότι χθες το συζήτησαν ήπια, με επιχειρήματα και με καλή διάθεση.
Μάλιστα, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θέλει να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Φλεβάρη, κάποιος είχε τη διάθεση να κάνει το παιγνιώδες σχόλιο «αν ψηφιστεί στις 14 Φεβρουαρίου θα έχει κι έναν ακόμη συμβολισμό». Ενεκα της γιορτής των ερωτευμένων δηλαδή.
Παραχωρεί το σπίτι του ο Κασσελάκης
Θα θυμάστε ίσως την υπόθεση της δημοσιογράφου και επί χρόνια συνεργάτιδας του Μίκη Θεοδωράκη, Ιωάννας Κολοβού, που έχασε το σπίτι της σε πλειστηριασμό. Επειτα από μήνυση που έχει κατατεθεί εις βάρος της από τον νέο ιδιοκτήτη του ακινήτου και τρεις προσπάθειες έξωσής της από το σπίτι, μαζί με τον γιο της, η Κολοβού συνελήφθη χθες κι οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο για διατάραξη οικιακής ειρήνης και βία κατά υπαλλήλων.
Στα δικαστήρια συγκεντρώθηκαν αλληλέγγυοι διαδηλωτές κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και κομματικές ομάδες, ενώ από τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τη δήμαρχο Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη ενημερώθηκε και ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο οποίος, ως γνωστόν, έχει και έναν δικό του μοναδικό τρόπο να παρεμβαίνει όταν εντοπίζει προβλήματα. Ετσι, όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε, μέσω της Καφατσάκη, στην Ιωάννα Κολοβού να της παραχωρήσει το πατρικό του σπίτι στο Παγκράτι για να μετακομίσει εκεί με τον γιο της για όσο το έχει ανάγκη. Η απάντηση της Κολοβού δεν έχει γίνει γνωστή, τουλάχιστον όχι ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.